Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijā radītās leģendārās automarkas “Russo-Balt” mazmazdēls atgriežas Rīgā

Inese Libere, 21.04.2009. 22:50 | komentāri (1)

Viens no spilgtākajiem notikumiem 10. Rīgas starptautiskajā autošovā neapšaubāmi būs “Russo-Balt” markas automobiļa atgriešanās savā dzimtenē – Rīgā – pēc vairāk nekā 100 gadus ilgas prombūtnes. Šis ir arī vecākais bruņumašīnas zīmols pasaulē. PROMBRON’ (bijušais “Russo-Baltique”) ir luksusa bruņutransportieris, kas uzbūvēts 2008. gadā Sanktpēterburgā sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu “Darts Grupa”.
Latvijā radītās leģendārās automarkas “Russo-Balt” mazmazdēls atgriežas Rīgā

Luksusa bruņutransportieri PROMBRON’ tikko prezentēja ekskluzīvo automobiļu izstādē “Top Marques” Monako, kur par šo spēkratu atzinīgus vārdus teicis gan Monako princis Alberts II, kura drošības dienests pārliecinājās par šīs mašīnas priekšrocībām, gan krievu tenisists Marats Safins, gan citi ekskluzīvo automobiļu cienītāji. Pēc izstādes Monako automobilis tiks nogādāts Rīgā, lai piedalītos 10. Rīgas starptautiskajā autošovā. Tādējādi sākotnējā “Russo-Balt” “mazdēls” pēc vairāk nekā 100 gadiem vēlreiz veiks maršrutu Sanktpēterburga–Monako–Rīga.

Bruņumašīna pieejama gan kupejas (hardtop), gan universāla (St.Wagon) versijā ar 400 ZS benzīna dzinēju vai 360 ZS dīzeļdzinēju, kas līdz pat 4,5 tonnām smagajam spēkratam ļauj sasniegt maksimālo ātrumu – 180 km/h. Auto, protams, apgādāts ar visām iedomājamām un neiedomājamām “ekstrām” – ādas salonu, vairākzonu klimata kontroli, ksenona gaismām, astoņu virzienu sēdekļu regulēšanu, atpakaļskata kameru, lielisku audiosistēmu utt. Tomēr tā galvenais un pats svarīgākais uzdevums – sargāt braucēju dzīvības. Automobili ir iespējams pasūtīt pat ar B7 līmeņa aizsardzības pakāpes paketi, kas nozīmē, ka tas apturēs, piemēram, AK-47 raidītas bruņusitējlodes un spēs izturēt pat sprādzienus. Īsāk sakot – VIP tanks automobiļa izskatā.

Vēsture

“Russo-Balt” (arī “Russobalt”, “Russo-Baltique”) bija pirmā rūpnīca Krievijas impērijā, kas ražoja automobiļus. 1908. gadā Rīgā, Valmieras ielā, Krievu un Baltijas vagonu rūpnīca nodibināja autoražošanas nodaļu, kas uzsāka automobiļu ražošanu, un jau 1909. gada jūnijā fabriku atstāja pirmais Latvijā ražotais vieglais automobilis “Russo-Balt”. Šīs markas automobiļi guva lielus panākumus, pārdošanas apjomos apsteidzot tādas automobiļu markas kā “Alfa Romeo”, “Bugatti”, un citas. Šo marku bija iecienījusi arī Krievijas cariskā ģimene.

Pateicoties pārliecinošām uzvarām vairākos rallijos, tostarp arī uzvarai starptautiskajā rallijā Montekarlo 1912. gadā, kur žurnālists A. Nāgels veica braucienu no Sanktpēterburgas uz Monako un ieguva divas galvenās balvas par garāko maršrutu un izturību, šīs markas auto kļuva slaveni.

1914. gadā “Russo-Balt” uzsāka bruņumašīnu ražošanu, bet gadu vēlāk rūpnīca tika evakuēta uz Sanktpēterburgu, kur tika ražoti bruņutransportieri armijas vajadzībām. 1917. gadā Ļeņins uz “Russo-Balt” bruņumašīnas teica vēsturisko runu revolūcijas priekšvakarā. 1922. gadā bruņumašīnu ražošanu pārcēla uz Maskavu un “Russo-Balt” tika pārdēvēts par PROMBRON’. Starp citu, ar PROMBRON’ automobiļiem braukuši Trockis, Vorošilovs un Kaļiņins.

1988. gadā Sanktpēterburgā tika atsākta bruņutransportieru ražošana ar nosaukumu KOMBAT T-98, bet 2008. gadā sadarbībā ar Rīgas firmu “Darts Grupa”, kas piedāvā banku, iestāžu un privātpersonu drošības risinājums un autodizaina risinājumus,  tika uzsākta arī bruņutransportiera luksusa versija PROMBRON’ ražošana.

Kā zināms, lielākais 2009. gada autonotikums Latvijā – 10. Rīgas starptautiskais autošovs ar trim sadaļām – “Auto Exotica”, “Auto Exclusive” un “Auto Sale” – notiks no 7. līdz 10. maijam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Vienlaikus ar 10. Rīgas starptautisko autošovu Ķīpsalā notiks arī 5. specializētā automobiļu remonta instrumentu, servisa iekārtu, rezerves daļu, apkopes līdzekļu un aksesuāru izstāde “Automehānika 2009” un 5. starptautiskā transporta, tranzīta un loģistikas izstāde “Transports un Loģistika 2009”.

Izstādes organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar asociāciju “Latvijas auto” un SIA “Auto Ekspo”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV