Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

„Degošie rati” brauc uz Latviju

Deniss Podnebess, 09.06.2009. 11:48

Cilvēki izklaidējas dažādi... Vienam patīk medības, citam – sports. Bet Lietuvas autosporta kluba “Degantys Ratai” dalībnieki būvē neparastus transporta līdzekļus. Par vienu no tiem – dregsteri uz BMW E30 bāzes tika rakstīts iepriekšējā žurnāla “Forsāža” numurā. Bet, ja domājat, ka tas bija kas savdabīgs, jums noteikti patiks tas, ko lasīsiet zemāk. Jo šis ir stāsts par vienīgo Baltijas dregsteri ar lidmašīnas turboreaktīvo dzinēju, kuru darbībā varēsim vērot jau 13. jūnijā Jēkabpils lidlaukā.
„Degošie rati” brauc uz Latviju

Andriusa (galvenais autobūves entuziasts un viena no Lietuvas dragreisa čempionāta noteicošajām personām) dzīve un darbs ir saistīti ar lidmašīnām. Nav nekas dīvains, ka viņam bija iespēja dabūt īpašumā „Rolls Royce “Viper” 210” turbīnu un pievienot tai paštaisīto forsāžas kameru. Dzinējs tika uzstādīts uz pastiprināta rāmja no Top Fuel dregstera. Piekare priekšā tika atstāta oriģinālā, bet aizmugurē – uzbūvēta no jauna: daudzsviru, ar „Mazda 6” gultņiem, „Mazda RX-7” suportiem, Mitsubishi bremžu diskiem, amortizatoriem no sporta motocikla un speciāliem kronšteiniem. Tradicionālas konstrukcijas bremzes ir labas, bet ar tām noteikti nepietiktu projektam, kura mērķis uz šo brīdi – uzstādīt Lietuvas ātruma rekordu kilometra distancē. Tāpēc aizmugurē tika ievietoti divi izplētņi ar paštaisīto atvēršanas sistēmu.

Spēcīgais dzinējs viena 402 metru brauciena laikā spēj patērēt 40 degvielas litrus (9950 litri/100 km, ja skaitam tradicionāli!), barošanas sistēma ietver hermetizētas degvielas tvertnes, hidrauliskās līnijas un saspiesta gaisa/degvielas padevi. Iedarbināt dzinēju palīdz modificētais Iveco kravas auto starteris ar sajūgu no AN-2 lidmašīnas (tās pašas, kuru visi pazīst pēc segvarda “Kukuruzņik”).

Tehnologijas, kas paredzētas lidmašīnām ir izmantotas arī virsbūves izveidošanā – bolīda korpuss ir apšūts ar titāna un alumīnija paneļiem, no titāna arī vadītāja galvas aizsegs, bet korpusa priekšējā daļā ir izmantota stiklašķiedra.

Priekšējie rati tika atstāti oriģinālie, bet aizmugurei tika iepirkti magnēzija diski no formulas “Estonia” (uzstādīt tos izdevās, pateicoties paštaisītām starplikām) ar slikiem. Salons (ja šo šauro pilota atrašanās vietu tā var nosaukt) sastāv no ogļšķiedras sporta krēsla ar “Crow enterprises” drošības jostām, paštaisīta instrumentu paneļa, pedāļu un dzinēja vadības. Un, protams, ir arī uguns dzēšanas sistēma, jo, spēlējoties ar spēkiem, kas slēpjās iekš ugunsšaujoša zvēra, jābūt gatavam uz visu.

Jautāsiet – ok, par tehniku skaidrs, bet uz ko tad īsti šīs brīnumainais hibrīds no lidmašīnas un auto ir spējīgs, izņemot aiz starta līnijas neveiksmīgi izvietota reklāmas plakāta sadedzināšanu vienā no pasākumiem? Pirms gada labākais nomērītais laiks 402 metros – 16 sekundes, bet jāpiebilst, ka tehnisko specifikāciju dēļ sākt paātrināties pilotam izdodas tikai tad, kad puse no distances ir jau nobraukta, tātad pēdējo 200 metru ātrums ir vienkārši prātam neaptverams.

Šī iemesla dēļ Andrius plāno kādreiz izmēģināt, uz ko dregsters būs spējīgs garākā distancē par tradicionālo ceturtdaļjūdzi. Bet vai Aivaras Štikelis, kas drosmīgi pilotē šo lidmašīnu bez spārniem, varēs uzlabot savu labāko rezultātu arī ārpus Lietuvas? To mēs redzēsim 13. jūnijā Jēkapbils lidlaukā, kur plāno ierasties arī trakie lietuvieši. Gaidīsim arī Jūs!

Foto: Deniss Podnebess

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV