Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vidēji dienā tiek noslēgtas 230 OCTA e-polises

Inese Ozoliņa, 15.06.2009. 13:38 | komentāri (1)

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistiku šobrīd, vidēji dienā tiek noslēgtas 230 „e-polises” jeb OCTA līgumi, kas noslēgti izmantojot distances saziņas līdzekļus. Kopš „e-polises” ieviešanas pērn jūnijā, tās ir noslēgtas vairāk nekā 42 000. Šogad maijā noslēgto „e-polišu” skaits pieaudzis piecas reizes salīdzinot ar pagājušo vasaru.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Kopš likumdošanas izmaiņu stāšanās spēkā e-polises ieviešanas pērn jūnijā, tās popularitāte gada laikā strauji pieaugusi. Šogad maijā ar distances saziņas līdzekļiem tika noslēgti 7173 līgumi. Domājams, ka e-polises popularitāte turpinās tikai pieaugt, jo šādā veidā slēgt OCTA līgumu ir ērti un ātri, turklāt to var izdarīt no jebkuras vietas, kur ir internets, jebkurā nedēļas dienā un diennakts laikā. Turklāt šādā veidā slēgtiem OCTA līgumiem apdrošinātāji piemēro cenas atlaides.”

No pērnā gada 1.jūnija visi noslēgto OCTA standartlīgumu dati jau līguma noslēgšanas brīdī parādās LTAB datubāzē. Šos datus izmanto arī Ceļu Policija, lai pārliecinātos par OCTA esamību konkrētajam transportlīdzeklim. Tas bija būtisks pavērsiens OCTA iegādē, jo, lai autovadītājs piedalītos ceļu satiksmē, tam vairs nebija nepieciešams OCTA polises oriģināls papīra dokumenta formā, kā tas tika prasīts līdz tam.

Ieguvēji no jaunās kārtības ir gan autovadītāji, gan arī apdrošinātāji. Autovadītājiem jaunā kārtība nozīmē papildu ērtības līguma slēgšanā, apdrošinātājiem – mazākas administrēšanas izmaksas.

J.Stengrevics: „Slēdzot e-polisi, iesakām ņemt vērā vairākas lietas. No apdrošinātāja saņemto apstiprinājumu ieteicams izdrukāt un saglabāt, lai vajadzības gadījumā atcerētos gan apdrošinātāju, gan arī polises beigu termiņu. Informāciju par noslēgtu OCTA apdrošināšanas līgumu datu esamību var pārbaudīt www.ltab.lv. Savukārt, dodoties ar transportlīdzekli uz ārzemēm, līdzi jāņem polises oriģināls. Kaut arī ārvalstīs, kur derīgs standartlīgums, OCTA esamību parasti nekontrolē, nekad nevar iepriekš paredzēt visus apstākļus, kādos var nokļūt, tāpēc likums paredz nepieciešamību līdzi ņemt OCTA polisi.”


Par e-polisi

Pateicoties veiktajām izmaiņām OCTA likumā, tika atvieglota OCTA standartlīguma slēgšanas kārtība un pārbaudes par OCTA polises esamību. Tā tika vienkāršota un tai pat laikā pilnveidota:
- transportlīdzekļa vadītājam vairs līdzi nav jāvadā OCTA polise papīra dokumenta veidā;
- kā obligāta prasība ir atcelta speciālās uzlīmes uz transportlīdzekļa priekšējā loga (uzlīmes vairs netiek izsniegtas);
- ar distances saziņas līdzekļu (interneta) starpniecību slēgts OCTA standartlīgums (e-polise), kas ir apliecināts ar drošu elektronisku parakstu un laika zīmogu, ir derīgs bez apdrošināšanas polises oriģināla. Tādā veidā transportlīdzekļu īpašniekiem ir vienkāršota OCTA iegāde;
- OCTA standartlīgumu var slēgt arī līdzšinējā kārtībā - klātienē pie apdrošinātāja;
- dodoties uz ārvalstīm, kur darbojas standartlīgums, līdzi jāņem apdrošinātāja izsniegts OCTA polises oriģināls;
- OCTA polises oriģināls vairs nav iepriekš ierastās zaļās veidlapas veidā – tā ir apdrošinātāja izsniegta un parakstīta izdruka uz baltas vai citas krāsas apdrošinātāja izsniegtas veidlapas;
- iepriekš minētās izmaiņas attiecas tikai uz OCTA standartlīgumiem (nevis Zaļajām kartēm un robežlīgumiem).


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV