Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Samazinātas transporta izmaksas – tas ir iespējams

Signe Bierande, 24.07.2009. 11:40

Dažādu transporta līdzekļu izmantošana ir neatņemama mūsu ikdienas ritma sastāvdaļa. Lai arī transporta izdevumi dažkārt varētu šķist nelieli, mēneša laikā tie veido iespaidīgu naudas summu. Taču ir dažādi veidi, kā transporta izmaksas samazināt un ietaupīto naudas summu atvēlēt citām vajadzībām.

„GE Money Bank veiktajā pētījumā noskaidrots, ka teju katrs desmitais (11%) Latvijas iedzīvotājs transporta izdevumiem mēnesī tērē no 76 līdz 100 latiem. Savukārt no 50 līdz 75 latiem – 15% iedzīvotāju. Automašīnas un citu transporta līdzekļu izmantošana daudziem no mums ikdienā ir nepieciešamība, daļai – pat neatņemama sastāvdaļa darbā, tātad naudas pelnīšanā. Tomēr, ja pat nav iespējams samazināt automašīnas izmantošanu ikdienā, ir vairāki veidi, kā samazināt transporta izmaksas kopumā,” norāda Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja.

Naudas plānošanas centra ieteikumi auto iegādei un transporta izdevumu samazināšanai: 

1. Ja šobrīd esi iekrājis pietiekamu naudas summu un nolēmis iegādāties automašīnu, apdomā – varbūt izdevīgāk ir iegādāties to lietotu. Automašīnām, kas ir pāris gadus lietotas, kvalitātes ziņā gandrīz nav atšķirības no jauniem auto, tomēr par šādu pirkumu iespējams ietaupīt no 25% līdz pat 40% no automašīnas iegādei nepieciešamās naudas summas. Turklāt lietotai automašīnai arī apdrošināšana būs lētāka.
2. Pirms auto iegādes izpildi mājasdarbu! Apskati sev interesējošā automašīnas modeļa uzturēšanas izmaksas, mašīnas detaļu izmaksas, degvielas patēriņu, apdrošināšanas izmaksas un citus faktorus, kas var atšķirties atkarībā no automašīnas nolietojuma, markas un modeļa.
3. Iegādājoties auto, apdomā arī, kur to turēsi – garāžā vai maksas stāvvietā.
4. Neiegādājies lietotu automašīnu bez pilnīgas profesionāla auto mehāniķa apskates, pat ja nolūkotā mašīna iepriekš lietota tikai svētdienas izbraucieniem. Tā varēsi izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un varbūt pat iegūt izdevīgāku cenu. Pirms tam painteresējies, vai paziņu lokā ir kāds auto mehāniķis – arī viņš, turklāt par simbolisku samaksu vai bez tās, var palīdzēt atrast labāko auto par pieņemamāko cenu un palīdzēt novērtēt automašīnas tehnisko stāvokli.
5. Uzturi auto labā stāvoklī, regulāri veicot tā apkopi – tas ir labākais veids, kā ietaupīt, jo maksimāli izvairīsies no lielākiem un neplānotiem remonta darbiem
6. Regulāri pārbaudi auto riepu kvalitāti. Tā gadā ievērojami ietaupīsi par degvielas patēriņu.
7. Uzturi kārtībā savas automašīnas gaisa un degvielas filtrus. Auto darbosies labāk, samazināsies degvielas patēriņš un arī auto dzinējs darbosies ilgāk.
8. Izveido par paradumu pirms brauciena izpētīt ceļu un paredzēt vietas, kur būs nepieciešama ātruma samazināšana. Vienmērīga ātruma saglabāšana un izvairīšanās no straujas bremzēšanas ne tikai palīdzēs ietaupīt degvielu, bet arī ļaus kļūt par drošu braucēju.
9. Noņem no automašīnas jumta bagāžnieku, jo tas traucē auto aerodinamikai. Arī šādi ierobežosi degvielas patēriņu. Tāpat izņem no auto jebkuru lieku smagumu.
10. Ja ik dienu jāmēro tālāks ceļa posms ar savu auto, atrodi kādu uzticamu ceļa biedru un dali degvielas izmaksas uz pusēm.
11. Pārbaudi, pie kuras no kompānijām šobrīd ir visizdevīgāk iegādāties auto apdrošināšanu. Piedāvājumu šobrīd ir tiešām daudz. Noskaidro arī to, kādā veidā izdevīgāk veikt apdrošināšanu – pirkt klātienē vai izmantot iespēju apdrošināties internetā.
12. Reizēm arī privāto auto īpašniekiem būtu vērts atteikties no ieraduma un izmantot sabiedrisko transportu. Tas būs finansiāli izdevīgāk, turklāt sniegs iespēju veltīt laiku grāmatas lasīšanai vai vienkārši pārdomām.
13.Ja ir piemēroti laika apstākļi, izmanto kādu no videi draudzīgajiem pārvietošanās līdzekļiem – velosipēdu vai skrituļslidas. Īsākus ceļa posmus iespējams mērot kājām. Tas ļaus ne tikai ietaupīt, bet nāks par labu arī veselībai un videi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV