Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas rallisti iepazīstas ar jauno Ford Fiesta R2

LAF Preses dienests, 10.08.2009. 15:14

Ford Fiesta R2 Eiropas tūre pagājušās nedēļas nogalē ieradās Latvijā. Vairāk kā 50 dažādi autosporta nozares cilvēki piedalījās M-Sport rīkotajā prezentācijā praktiskos rallija apstākļos Talsu novadā, Mundigciemā.
Latvijas rallisti iepazīstas ar jauno Ford Fiesta R2

Jaunā Fiesta R2 rallija automašīna, kuru projektē un būvē ar savu WRC programmu pazīstamais Lielbritānijas uzņēmums M-Sport, šobrīd atrodas Eiropas prezentācijas tūrē. Vienu no pirmajiem uzbūvētajiem modeļiem pilotē beļģis Matiass Būns (Matthias Boon), Ford Fiesta International 2008. gada sacensību uzvarētājs.

Jaunā Ford Fiesta R2 rallija automašīna nomainīs ļoti veiksmīgo N3 grupas Fiesta ST modeli, kuras sporta kits tika pārdots 280 eksemplāros 27 pasaules valstīs. No 2006. gada Fiesta ST braucēji ir izcīnījuši 16 N3 klases uzvaras 21 WRC rallijā, tajā skaitā ar Latvijas licenci startējušais Toms Keivs (Tom Cave) 2008. gada Velsas WRC rallijā.

Jaunā automašīna tiks izmantota gan Fiesta Sport reģionālajos, gan starptautiskajos seriālos, kā arī nacionālajos rallija čempionātos. Latvijā Fiesta R2 automašīna jau šodien var startēt Latvijas rallija čempionātā 2WD ieskaites grupā. Kopš automašīnas pirmās atrādīšanas plašākai publikai maijā WRC rallijā Itālijā tā ir pievērsusi sev lielu interesi no rallija braucējiem un komandām no visas pasaules.

Fiesta R2 automašīnā salīdzinoši daudz tiek izmantotas standarta detaļas no citiem Ford modeļiem ar mērķi samazināt automašīnas iegādes, sagatavošanas un uzturēšanas izmaksas.

Piecu pārnesumu Fiesta R2 rallija automašīna ir bāzēta uz Ford Fiesta Sport ielas modeļa ar 1.6 L Ti-Vct 120 Zsp (1698 cm³) motoru. Rallija Fiesta R2 ir tapusi, izmantojot „kit-car” principu – standarta ielas automašīna tiek aprīkota ar M-Sport izstrādātu sporta detaļu komplektu. Šāds komplekts ietver pilnībā visas detaļas, lai ar automašīnu var startēt sacensībās no motora līdz braucēja drošības jostām.

M-Sport izstrādātais kits ietver motora detaļas, lai palielināt motora jaudu un spēku, tajā skaitā, virzuļus, klaņus, sadales vārpstas, vārstu atsperes, sprauslas un gaisa padevi un filtru, aizdedzes sveces un eļļas kartera komplektu. Standarta ātrumkārba ir nomainīta ar 5-pakāpju sekvenciālo ātrumkārbu, kas aprīkota ar ierobežotas berzes diferenciāli. Vienlaicīgi automašīna ir aprīkota ar speciāli izstrādātiem Reiger firmas amortizatoriem un AP Racing sporta bremzēm.

2009. gada Latvijas rallija čempionāta 2WD klases līderis Auto Stils rallija komandas pilots Zigurds Kalniņš pēc brauciena stūrmaņa krēslā: „Jaunā Fiesta R2 atstāj radiāli savādāku iespaidu salīdzinājumā ar iepriekšējo ST versiju – šī ir īsta sporta automašīna, kas būvēta tur pat, kur WRC Ford Focus un to var just katrā detaļā. Lai gan mums bija ļauts tikai sēdēt stūrmaņa krēslā, es nevaru noliegt, ka šīs mašīnas ātrumkārba, bremzes, amortizācija un izsvarojums komplektā ar dizainu to padara ļoti viegli vadām un ātru. Lai arī motors Fiestai R2 ir 1,6 litri, es domāju, ka izmantotās modernās tehnoloģijas to padara ļoti interesantu un konkurētspējīgu. Es noteikti vēlētos to izmēģināt sacensību režīmā.”

Latvijas Automobiļu federācijas ģenerālsekretārs Andris Berķis: „Ar Fiesta R2 Eiropas tūres prezentāciju mēs vēlējāmies parādīt mūsu jaunajiem un esošajiem sportistiem, komandām un auto būvētājiem interesantu, konkurētspējīgu un profesionāli sagatavotu tehniku. Mūsu vadošie 2WD piloti nav pieraduši sēdēt stūrmaņa pusē, tomēr pēc 2,7 km garā fragmenta no slavenā Talsu rallija ātrumposma Mundigciemā visi kā viens atzina automašīnas lieliskās gaitas un vadāmības īpašības, kuras nodrošina jaunākās sporta tehnoloģijas un M-Sport pieredze. Braukt ar automašīnu, kura aprīkota ar sekvenciālo ātrumkārbu, ir katra autosportista sapnis. Mūsu mērķis ir panākt, lai pēc iespējas vairāk vietējo braucēju startē ar vienādu un konkurētspējīgu tehniku – tas palīdzēs attīstīties gan jaunajiem un ambiciozajiem braucējiem, gan arī sniegs gandarījumu hobija klases sportistiem.”

Vairāk informācijas par M-Sport izstrādāto Fiesta R2 atrodama interneta vietnē www.fiestar2.com

FOTO: www.rallyemotions.net; www.go4speed.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV