Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

CSDD uzsāk kampaņu: „Ātrums. Nāvīgi viltīgs. Esi gudrāks!”

Ieva Bērziņa, 11.11.2009. 10:54

Lai arī šogad, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, samazinājies gan ceļu satiksmes negadījumu, gan cietušo un bojā gājušo skaits un Latvijai izdevies sasniegt ES izvirzīto mērķi, tomēr vēl aizvien ātruma ierobežojumu ignorēšana un nepareiza ātruma izvēle ir ierasta prakse autovadītāju vidū un pirmais izplatītākais autovadītāju pārkāpums. Šogad uz Ātruma viltībām “uzķērušies” vairāk nekā 88 tūkstoši autovadītāju, turklāt nepareiza ātruma izvēle ir bijusi par pamatu vairāk nekā 1900 avārijām.
CSDD uzsāk kampaņu: „Ātrums. Nāvīgi viltīgs. Esi gudrāks!”

Lai mazinātu avāriju, cietušo un bojāgājušo skaitu, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju uzsāk kampaņu cīņai pret ātrumu un tā pārsniegšanu – „Ātrums. Nāvīgi viltīgs. Esi gudrāks!”.

1/3 avāriju iemesls ir braukšanas ātruma pārsniegšana un nepareiza ātruma izvēle
gandrīz katrs otrais uz ceļa fiksētais pārkāpums ir par ātruma pārsniegšanu
visbiežāk ātrs braukšanas stils piemīt gados jaunākiem satiksmes dalībniekiem vecumā no 18-30 gadiem
Vai ātri braucot, mērķi ir iespējams ātrāk sasniegt? Pārsniedzot ātrumu par 20 km/h, ceļa posmu Ogre-Rīga var veikt par 3 minūtēm ātrāk nekā ievērojot ātrumu. Tādēļ ir pamatots jautājums vai ir vērts riskēt?

“Visbiežāk, runājot par ātru braukšanu, uzmanība tiek vērsta uz sekām vai fiziskiem parametriem, aizmirstot to, ka ātruma pārkāpšanas iemesli visbiežāk ir psiholoģiski. Šoreiz kampaņu esam veidojuši kā „īsu psiholoģisko trilleri”, kas autovadītājiem no malas paraudzīties ļauj uz bīstamām situācijām,, kurās viņi pakļaujas Ātruma vilinājumam. Mēs parādām Ātrumu kā viltīgu tēlu, kas manipulē un pakļauj raksturā un gribasspēkā vājākos šoferus. Vēlamies vērst autovadītāju uzmanību uz to, ka mums ir jābūt gudrākiem, stiprākiem un pilnībā jāignorē Ātruma un viņa varā esošo draugu izmantotie triki,” norāda CSDD direktors Andris Lukstiņš.

Cīņā ar ātrumpārkāpējiem policija otro gadu aktīvi izmanto fotoradarus. Šī gada 10 mēnešos ar fotoradaru palīdzību sastādīti 13 566 protokoli. “Nepareiza ātruma izvēle un ātruma pārsniegšana ir galvenais iemesls apmēram trešajai daļai avāriju. Svarīgi atcerēties, ka reālajā ceļu satiksmē vadītājam pašam regulāri ir jākontrolē braukšanas ātrums. Maldīgs ir uzskats, ka neliela ātruma pārsniegšana nenodara neko ļaunu. Mēs ik dienas redzam ātras braukšanas radītās sekas – pat 10-20 km/h ātruma pārsniegšana bieži vien var būt nāvējoša,” atzīst Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks.

Dusmas, Neuzmanība, Pašpārliecība, Steiga, Izrādīšanās, Azarts un Sacensības gars – tie ir tikai daži no izplatītākajiem psiholoģiskajiem ātruma pārsniegšanas iemesliem, ko prasmīgi izmanto Ātrums. Tieši šie iemesli ir apkopoti informatīvajā materiālā “7 Ātruma viltības”, kas ir tapis ar apdrošināšanas sabiedrības “ERGO Latvija” atbalstu. Tas ļauj saprast bīstamākās situācijas, kurās autovadītājs visvairāk ir pakļauts Ātruma kārdinājumam, kā arī ļauj palūkoties uz sevi no malas un atklāt autovadītāja vājos punktus cīņā ar Ātrumu. „Ieskatieties Ātruma viltībās un visticamāk, kādā no situācijām jūs atpazīsiet vai saskatīsiet līdzību ar sevi. Tieši cilvēciskie faktori bieži vien izrādās par galveno iemeslu, kāpēc autovadītāji nespēj turēties pretim Ātruma kārdinājumiem un pakļauj sevi riskam,” stāsta psihoterapeits, psihologs Ansis Jurģis Stabingis.

Informatīvie materiāli “7 Ātruma viltības” būs pieejami CSDD nodaļās, Statoil DUS, apdrošināšanas sabiedrības “ERGO Latvija” filiālēs, kā arī “Ātruma mājoklī” t/p Alfa.

“Ātruma mājoklī” ikvienam apmeklētājam būs iespēja ne tikai iepazīties ar kampaņas tēlu Ātrumu un izprast tā dzīvesveidu, bet arī noskatīties kampaņas video klipus un uzzināt tā viltības. “Ātruma dzīvoklis” t/p Alfa būs apskatāms katru dienu no 10. līdz 27. novembrim (laikā no plkst. 10:00 līdz 21:00).

Kampaņas ietvaros autovadītāji un citi satiksmes dalībnieki tiks uzrunāti ar televīzijas, radio klipiem, un vides reklāmām. Noskatīties kampaņas video, kā arī lasīt citus kampaņas materiālus varēs īpašā kampaņas sadaļā “Ātrums izaicina” portālā Delfi, kā arī CSDD mājas lapā www.csdd.lv.

Valsts policija gan kampaņas ietvaros, gan arī turpmāk pievērsīs īpašu uzmanību ātruma pārsniegšanas problēmai un ierobežojuma zīmju ignorēšanai ceļu satiksmē, organizējot speciālus reidus, kā arī veicot dažādas citas satiksmi regulējošas un autovadītājus izglītojošas aktivitātes.

Kampaņu organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, bet atbalsta uzņēmumi SIA “Latvija Statoil”, “ERGO Latvija” un Interneta portāls Delfi.

Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV