Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Videi draudzīgs luksofors

Andris Vilks, 17.12.2009. 12:21

Vispārzināms fakts ir tas, ka luksofori ir vieni no lielākajiem dabas piesārņotājiem. Nē, ne jau paši, bet darbības, ko tie izraisa - apturot automobiļu straumes un atkal liekot tām startēt, tiek izdedzināts milzīgs daudzums degvielas un līdz ar to piesārņota vide.
Videi draudzīgs luksofors

Situāciju varētu uzlabot luksofors, kas skaitītu sekundes. Šādai ierīcei būtu vairākas priekšrocības: redzot, ka drīz iedegsies „zaļais,” braucējs var pie krustojuma pieripināt ar mazāku ātrumu un ir gatavs turpināt ceļu, kolīdz atļaujošais signāls iedegas, redzot, ka līdz zaļajam signālam vēl ilgi, var bez raizēm izslēgt motoru, tādejādi izpaliek stresa faktors un visbeidzot – arī tālāko mašīnu vadītāji, redzot sekunžu skaitītāju, var prognozēt savu rīcību.

Pagaidām luksofors ar sekunžu skaitītāju, ko izgudrojis Damjans Stankovičs, ir tikai koncepts (daudzās valstīs pēc līdzīga principa darbojas vien gājēju luksofori), taču, iespējams, ka drīz tā būs realitāte un tad šādi luksofori ar resursus taupošo LED tehnoloģiju, patiešām uzlabos apkārtējās vides ekosituāciju.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV