Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Daimler uzsāk Mercedes-Benz B-klases F-CELL - pirmā sērijveida elektromobiļa ražošanu

Dace Krastiņa, 20.01.2010. 12:50 | komentāri (1)

Mercedes-Benz automobiļu ražotājs un piegādātājs Daimler uzsācis pirmā sērijveida elektromobiļa Mercedes-Benz B-klases F-CELL ražošanu. Tas būs unikāls neliela apjoma videi draudzīgs elektromobilis, kas pielietojams ikdienas braukšanai un atbilst divu litru benzīna modeļa dinamiskajiem rādītājiem. Plānots, ka pirmie 200 Mercedes-Benz B-klases F-CELL modeļi klientiem Eiropas valstīs un ASV tiks piegādāti jau šī gada pavasarī.
Daimler uzsāk Mercedes-Benz B-klases F-CELL  - pirmā sērijveida elektromobiļa ražošanu

Mercedes-Benz B-klases F-CELL tiek darbināts ar jaunās paaudzes kompaktu elektromotoru un degvielu. Automobilis ir pietiekami jaudīgs, drošs un izmantojams ikdienas vajadzībām. Pateicoties īsiem uzpildīšanas intervāliem un jaunākajām tehnoloģijām, automobilis izdala videi nekaitīgu izmešu daudzumu un ar pilnu bāku ir iespējams nobraukt aptuveni 400 kilometrus. Braukšanas laikā komfortu nodrošina elektromotors (līdzvērtīgs 2 litru benzīna motoram) ar 100 kW/136 Zs jaudu un iespaidīgu 290 Nm lielu griezes momentu. B-klases F-CELL dīzeļdegvielas patēriņš ir 3,3 litri uz 100 kilometriem.

Būtiskākie elementi, kas nodrošina dzinēja darbību:
kompakts degvielas elementu bloks
jaudīgs litija-jonu akumulators
trīs 700 bāru ūdeņraža bākas
kompakts un viegls motors
   
Darbība aukstā laikā (līdz pat – 25o C)

Degvielas elementu bloks B-klases F-CELL automobiļa darbību nodrošina arī līdz pat – 25o C salā. Motora darbības stratēģija paredz, ka degvielas elementu bloks, katru reizi piedarbinot automobili, tā darbības optimālo temperatūru 80o C sasniedz aizvien īsākā laika sprīdī. Pateicoties jaudīgajai dzesēšanas un temperatūras vadības sistēmai, vēlamā temperatūra tiek uzturēta konstanta jebkuros ekspluatācijas apstākļos.

Ar pilnu bāku iespējams nobraukt 400 kilometrus

Degvielas elementiem nepieciešamais ūdeņradis tiek uzglabāts trīs degvielas tvertnēs zem 700 bāru spiediena. Tvertnes ir hermētiski noslēgtas un aizsargātas no apkārtējās vides arī tādos gadījumos, ja automobilis ilgāku laiku netiek ekspluatēts. Pateicoties augstajai kompresijai, ar uzpildītu B-klases F-CELL iespējams nobraukt līdz pat 400 kilometriem garu distanci. Pateicoties ērtai uzpildīšanas sistēmai, degvielu iespējams uzpildīt mazāk nekā trīs minūtēs.

Dīzeļdegvielas patēriņš: 3,3 l/ 100 km

Elektromotora maksimālā jauda ir 100 kW / 136 Zs, savukārt maksimālais griezes moments 290 Nm. Nulles izplūdes gāžu izmešu elektromotora nodrošinātais dīzeļdegvielas patēriņš ir 3,3 litri uz 100.

Kompakts litija-jonu akumulators ar lielu jaudas kapacitāti

Elektroenerģijas uzglabāšanu un 1,4 kWh lielu enerģijas kapacitāti nodrošina jaudīgs litija-jonu akumulators. Tas tiek dzesēts, izmantojot gaisa kondicionēšanas sistēmu. Litija-jonu akumulatora papildu priekšrocība ir tā nelielais izmērs, kā arī ievērojami lielāka jauda salīdzinājumā ar niķeļa metāla hibrīda (NiMH) akumulatoriem. Kā šīs tehnoloģijas papildu priekšrocības tiek minētas augstā uzlādēšanas efektivitāte un ilgais ekspluatācijas laiks.

Inteliģentā braukšanas vadības sistēma nodrošina lielāku efektivitāti

B-klases F-CELL elektromotora darbību Mercedes-Benz ir uzlabojuši, pievienojot tam dažādus degvielas elementus. Gadījumā, ja strauji pazeminās ārējā gaisa temperatūra, elektromotors saņem papildus enerģiju no litija-jonu akumulatora un degvielas elementu sistēmas. Nepieciešamību pēc papildus elektroenerģijas no litija-jona akumulatora patstāvīgi regulē braukšanas vadības sistēma, kas ļauj izmantot arī abas enerģijas padeves sistēmas vienlaicīgi.

B-klases F-CELL praktiskumu nodrošina sandwich tipa grīda

Elektromotora galvenās sastāvdaļas un degvielas elementi tiek aizsargāti, jo tie atrodas zem automobiļa grīdas. Pateicoties telpu optimizējošam dizainam, tiek palielināta automobiļa stabilitāte. Šī dizaina priekšrocības:
salona ietilpība ir pilnībā saglabāta. Tehnoloģijas, kas nodrošina motora darbību, ir iebūvētas sandwich tipa grīdā, tās vienlaikus padara zemāku automobiļa smaguma centru, kā rezultātā uzlabojas automobiļa vadāmība.
automobiļa drošība atbilst augstākajiem Mercedes-Benz standartiem. Pateicoties sandwich tipa grīdai un ūdeņraža tvertnēm starp asīm (nav izplūdes gāžu izmešu) braukšana ar B-klases F-CELL kļūst daudz patīkamāka. Inovatīvais elektromobilis nebeidz pārsteigt arī ar automobiļu aprīkojumu – gan ar iekšējo, gan ārējo apdari. Automobiļa salons aprīkots ar ādas polsterējumu, apsildāmiem sēdekļiem, automātisko klimata kontroli un COMAND kontroli, kā arī citām opcijām, kas nodrošina augstu komforta līmeni. Savukārt automobiļa ārējā apdarē izmantots bonamite sudraba krāsojums, kā arī ekskluzīvi 10 spieķu vieglmetāla diski.

Bezkompromisu drošības standarts

B-klases F-CELL modelim tiek piemēroti tie paši augstie drošības standarti, kas pārējiem Mercedes-Benz sērijveida automobiļiem. B-klases F-CELL drošības koncepts izstrādāts, ņemot vērā specifiskās inovatīvo tehnoloģiju prasības. Tajā skaitā augstas kapacitātes litija-jona akumulatoru, kas tiek uzstādīts S 400 HYBRID automobiļos. Negadījuma brīdī tiek noslēgta ūdeņraža padeve un degvielas elementu tvertnes, kas pēc tam tiek atvienotas no sistēmas pārējām sastāvdaļām. Tas nozīmē, ka arī tehnisku negadījumu brīdī ūdeņradis neradīs papildus risku. Paaugstinoties temperatūrai līdz kritiskai robežai, tvertnes kontrolētā apjomā tiks iztukšotas.

Elektroinstalācija ir marķēta ar  īpašu krāsu kodējumu
Jebkura veida kontakts ar sistēmām tiek novērsts ar īpaši rūpīgu izolāciju un drošiem savienojumiem
Litija-jona akumulators ir nostiprināts īpaši droši. Iekšējie elektroniskie drošības sensori darbojas pastāvīgi un signalizē, ja konstatē jebkuru novirzi sistēmā
Visas sprieguma sastāvdaļas ir savienotas ar elektriskām cilpām
Tiklīdz tiek izslēgta automobiļa aizdedze vai konstatēta novirze sistēmā - visas sprieguma ierīces tiek automātiski atslēgtas
Negadījuma brīdī visas sprieguma ierīces tiek automātiski atslēgtas sekundes laikā
Sistēma pastāvīgi kontrolē īssavienojumus

Papildu informāciju par Mercedes-Benz B-klases F-Cell modeli un tā pasūtīšanas iespējām Latvijā iespējams saņemt Domenikss Auto tirdzniecības centrā Rīgā, Krasta ielā 34.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV