Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Unikālais EKO pasākums „CO2 E-Race Rīga” ir noslēdzies

Laine M.Cekule, 17.05.2010. 15:25

Sestdien, 15.maijā, vairāki simti rīdzinieku vēroja ekoloģisko automašīnu paraugdemonstrējumus Rīgas ielās, kas bija projekta „CO2 E-Race Rīga” kulminācijas pasākums. „CO2 E-Race” projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par globālajām klimata izmaiņām un globālā klimata krīzi Latvijā, kā arī demonstrēt risinājumus tās novēršanai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un radošo spēku.

Sestdien, kamēr saule mijās ar stipru lietu, 11 videi draudzīgās automašīnas un 5 elektromopēdi no Zviedrijas un Baltijas valstīm pulcējās pie DUS „Statoil” Eksporta ielā, kur notika gatavošanās līdz šim klusākās parādes CO2 startam, kā arī „CO2 E-Race Rīga” ekoloģiskā pasākuma svinīga atklāšana. Stundu garās parādes laikā tika izveidots CO2 zīmējums uz Rīgas pilsētas kartes, savukārt gan pirms parādes pie DUS „Statoil”, gan pēc tās pie Kongresu nama pasākuma apmeklētāji tuvāk apskatīja ekoloģiskās automašīnas un mopēdus, kā arī aprunājās ar šo transportlīdzekļu īpašniekiem, lai vairāk uzzinātu par katru no videi draudzīgajiem pārvietošanās līdzekļiem. Pasākuma apmeklētājiem bija arī unikāla iespēja redzēt elektromobiļu uzlādes procesu gan pie DUS „Statoil”, gan „Latvenergo” elektrouzlādes punktā, kas tika svinīgi atklāts pie Kongresu nama. Pēc pasākuma noslēgšanās pie Kongresa nama elektromobiļi devās uz Rīgas Motormuzeju, kur tos īpašā izstādē bija iespējams apskatīt līdz pat pusnaktij „Muzeju nakts” ietvaros.

Gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem ekoloģiskie pārvietošanās līdzekļi radīja lielu interesi, it īpaši vecā sudrabainā „Pobeda”, kura ir pārbūvēta un tagad izmanto elektrisko dzinēju, kā arī divvietīgais elektromobilis „ZEV SEVEN”, kurš bija vienīgais atvērta tipa automobilis. Lielu interesi iemantoja arī no citiem transportlīdzekļiem atšķirīgā ūdeņraža automašīna „Umo-Hymo”, kas ir LU Cietvielu fizikas institūta un RTU pētnieku un studentu kopdarbs. Pasākuma apmeklētāji, kuriem bija iespēja pašiem izmēģināt braukšanu ekoloģiskajā automašīnā, atzina, ka šī aktivitāte sniedza neparastas un pozitīvas izjūtas, jo šādi pārvietošanās līdzekļi ir ļoti klusi, kā arī to dizains un tehniskais aprīkojums ir neierasts un atšķiras no parastas automašīnas. Pasākuma laikā tika izteiktas prognozes, ka jau tuvā nākotnē videi draudzīgās automašīnas būs redzamas Rīgas ielās arī ikdienā.

„CO2 E-Race” projekta pasākumus Latvijā organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā, Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā, Sorosa fondu Latvijā, Zviedrijas vēstniecību, Vides ministriju, Rīgas domi, DUS „Statoil”, „Tallink”, „Latvenergo” un Rīgas Motormuzeju.

Papildus informācija: www.co2erace.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV