Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Rīt norisināsies ekonomiskas braukšanas orientēšanās sacensības ar standarta automašīnām

Māris Kjakste, 21.05.2010. 14:40

22. maijā no tirdzniecības parka „Alfa” vairāki desmiti standarta auto ekipāžu startēs "EkoOrientēšanās standarta mašīnām” sacensībās. Orientēšanās sacensību dalībniekiem būs jāpieveic līdz 200 km trase, patērējot pēc iespējas mazāk degvielas.

Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un Mašīnzinību fakultātes Studentu pašpārvaldes organizēto EkoOrientēšanās sacensību starts tiks dots šo sestdien, plkst. 11:00 stāvvietā pie t/p „Alfa”. Šobrīd pieteikušās vairāk nekā 60 auto ekipāžas, tomēr organizatori prognozē, ka līdz sacensību oficiālajam startam vēl pieteiksies ne mazums auto un piedzīvojuma sacensību entuziastu.

Dalībniekiem šajās sacensībās primāri nav jāparāda ātra un izveicīga auto vadīšanas prasme, jo galvenais sacensību kritērijs ir ekonomiska auto vadīšana. Sacensību trases laikā dalībniekiem jābūt prātīgiem, uzrādot pēc iespējas mazāku degvielas patēriņu, kā arī liekot lietā prāta spējas un ķermeņa veiklību interesantos pārbaudījumus trases kontrolpunktos.

Līdz 200 km garā sacensību trase stiepjas gar Vidzemes jūrmalu, iekļaujot posmu līdz Siguldai un, izmetot loku Siguldas apkaimē, ar noslēgumu Rīgā pie t/p „Alfa", kur tiks paziņotas un godalgotas veiksmīgākās ekipāžas. Trase ir vairakkārt izmēģināta, un sacensību organizatori sola, ka sacensību dalībnieki baudīs skaistus skatus pa auto logu, jo tā vijas cauri gleznainām Latvijas skaistākā novada vietām. Patiesa azarta radīšanai nosprausts galvenais sacensību mērķis - vismazākais degvielas patēriņš uz 100 km; pēc tā arī tiks noskaidrots EkoOrientēšanās sacensību uzvarētājs.

Sacensības veidotas, balstoties uz trim pamatelementiem: orientēšanos, ralliju un ekoloģisku braukšanu. Orientēšanās ietver dažādu objektu un kontrolpunktu meklēšanu, kā arī atjautīgu uzdevumu risināšanu tajos, rallijs sniedz azartu ceļā no viena trases punkta uz citu, bet ekoloģiska braukšana – māca taupīt resursus, vadot automašīnu ar zemāko iespējamo degvielas patēriņu.

Organizatori šim pasākumam iedvesmojošies no līdzīgām publiskām sacensībām, kas notika 1989.gadā projekta „EkoRallijs 89” ietvaros. Toreiz dalībnieki devās ceļā no Rīgas uz Maskavu ar 40 litriem degvielas auto bākā. „EkoRallijs 89” uzvarētājs, braucot ar VAZ – 2108, vidēji patērēja tikai 3,08 litrus degvielas uz 100 km.

Pasākuma "EkoOrientēšanās standarta mašīnām” iniciatori ir RTU TMF Studentu biedrība „13. promociju padome – Mehi”, sadarbojoties ar orientēšanās klubu „Magnēts” un lieldraugiem „Statoil”, „Battery” un t/p „Alfa”. Pasākumu atbalsta "SMC Pneumatics Latvia", "Fusion", "Erenimi Archery" un "Swedbank jauniešu programma OPEN". Informatīvi pasākumu atbalsta Latvijas augstāko mācību iestāžu Studentu parlamenti un pašpārvaldes.

Papildu informācija, nolikums, kā arī ekonomiskas braukšanas padomi EkoOrientēšanās sacensību mājas lapā www.ekoorientesanas.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV