Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Ja satiksmes negadījumā auto sabojā svešu mantu, OCTA atlīdzina zaudējumus

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs, 11.06.2010. 11:02

Ikdienā aktīvi piedaloties ceļu satiksmē, it īpaši pilsētās, neviens satiksmes dalībnieks nav pasargāts no iekļūšanas ceļu satiksmes negadījumā. Gluži tāpat kā personas īpašumā esošā manta nav pasargāta no tā, ka svešs auto to varētu sabojāt. Tāpēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs OCTA mēneša ietvaros atgādina, ka OCTA sedz zaudējumus arī par trešās personas mantai nodarītajiem zaudējumiem.

Nereti, ceļu satiksmes negadījuma rezultātā bojājumi tiek nodarīti ne vien transportlīdzekļiem, bet arī būvēm, žogiem, elektrības stabiem, apstādījumiem un citām lietām, ar kurām transportlīdzekļi ir sadūrušies vai arī sadursmes rezultātā ir uztriekušies virsū, pārbraukuši pāri vai citādi negadījumā nodarījuši bojājumus.

Arī šādos gadījumos bojātās mantas īpašnieks var saņemt zaudējumu atlīdzību no vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātāja. Tikai jāatceras, ka šādā satiksmes negadījumā nedrīkst aizpildīt saskaņoto paziņojumu, bet negadījuma apstākļu fiksēšanai ir jāizsauc Ceļu policija. Īpašnieks nedrīkst veikt mantas remontu, līdz apdrošinātāja eksperts apskata nodarītos bojājumos. Pretējā gadījumā tiek apgrūtināta apstākļu un zaudējumu noteikšana, kā rezultātā atlīdzība var tikt atteikta. Tai pat laikā jādara viss, lai novērstu apstākļus, kas var radīt turpmākus zaudējumus.

Gadījumos, kad vainīgais transportlīdzeklis nav zināms, zaudējumu atlīdzība tiks atteikta. Tas tādēļ, ka šādā gadījumā nav nosakāmi precīzi negadījuma apstākļi, kas var būt pamatā arī negodprātīgai rīcībai, un nav zināma persona, kurai ir jāuzņemas civiltiesiskā atbildība par negadījuma izraisīšanu. Izņēmuma gadījums, kad atlīdzina par nenoskaidrota auto izraisīta negadījuma zaudējumiem mantai, ja vismaz vienai cietušajai personai ceļu satiksmes negadījumā nodarīti vidēji smagi vai smagi miesas bojājumi.

Jāpiebilst, ka gadījumos, kad vainīgais auto pametis negadījumu vietu un vēlāk ar policijas palīdzību noskaidrots, apdrošinātājs izmaksās cietušajiem zaudējumu atlīdzību, bet pēc tam, atbilstoši likumam, ar regresu vērsīsies pret vainīgās automašīnas vadītāju vai īpašnieku par cietušajiem izmaksāto atlīdzību atmaksu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV