Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Autotirgotājus iepriecina jaunu auto reģistrācijas pieaugums jūlijā

Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija, 09.08.2010. 12:14

Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācija ir gandarīta par jaunu auto reģistrācijas datiem 2010.gada jūlijā, jo tie norāda uz lēnu, taču mērķtiecīgu tirgus atveseļošanos. Jūlijā reģistrēts 541 jauns viegais automobilis, bet to kopējais skaits septiņos mēnešos sasniedzis 2589 vienības. "Tas joprojām ir par 4% mazāk nekā 2009.gada attiecīgajos mēnešos," atzīmē LPAA prezidents Andris Kulbergs. "Taču gribu pievērst uzmanību 48 jaunu smago (kravas) auto reģistrācijām. Tas patiesi norāda uz ekonomikas atveseļošanos."
Autotirgotājus iepriecina jaunu auto reģistrācijas pieaugums jūlijā

A.Kulbergs norāda uz pieaugošo automobiļu iegādi izmantojot līzinga kompāniju pakalpojumus. Patlaban ap 43% vieglo auto finansējušas līzinga kompānijas, kas ir uzmundrinošs rādītājs salīdzinot ar šī gada sākumu un 2009.gadu. To apstiprina arī finanšu kompānijas, kas norāda uz autolīzinga atlabšanu izplatot plašsaziņas līdzekļiem pašu apkopotu informāciju. A.Kulbergs uzteic jaunu kompāniju, piemēram, Pohjola Līzings un LKB Līzings pieaugošo aktivitāti automobiļu finansēšanā.

Tomēr LPAA prezidents ir piesardzīgs attiecībā uz darījumu skaita īpatsvara pieaugumu: "2006. un 2007.gadā, kad auto nozarē tika piedzīvots straujākais kāpums, 88% visu automašīnu tika iegādātas, izmantojot finanšu pakalpojumus (līzings, kredīts vai cita veida finansējums). Rietumeiropā šis īpatsvars ir 50 - 55% no visa pārdoto automobiļu skaita. Tur cilvēki iegādājas auto no iekrājumiem, bet pie mums tādas kultūras nav, un cilvēkiem nav kā veidot šos uzkrājumus. Esam atkarīgi no finansētājiem."

Vienlaikus A. Kulbergs norāda, ka tikai 25% pircēju ir fiziskas personas, kas ir zems rādītājs: "Galvenie spēlētāji ir uzņēmumi". Pēc CSDD/LPAA datiem aptuveni 35% automobiļu iegādāti uzņēmumu autoparku (t.s. fleet) vajadzībām, t.i. trīs un vairāk uz vienu un to pašu uzņēmumu reģistrēti spēkrati. Tā piemēram, 84 automašīnas jūlijā reģistrētas autoīres uzņēmumiem kā reakcija uz 30% pasažieru pieaugumu Rīgas starptautiskajā lidostā. 24 automašīnas iegādājusies taksometru firma, bet 26 - telekomunikāciju uzņēmums. Vismaz 26% reģistrēto jauno auto tiek eksportēti, kas gan ir mazāk nekā iepriekšējos mēnešos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV