Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Autovadītāji: Būtiskākos draudus satiksmes drošībai rada SMS rakstīšana

Ginta Bormane, 30.08.2010. 15:24

Vislielākos draudus apkārtējo drošībai uz ceļa rada agresīva braukšana, taču autovadītāju izpratnē vienlīdz bīstama ir dažādu darbību veikšana, kas novērš šoferu uzmanību, braucot pie stūres. Gandrīz 60% autovadītāju atzīst, ka visvairāk uzmanību novērš un bīstamas situācijas uz ceļa rada tieši SMS rakstīšana un runāšana pa mobilo telefonu, secināts AAS "BALTA" veiktajā aptaujā. Savukārt Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti norāda, ka, braucot pie stūres, uzmanība pilnībā ir jākoncentrē uz ceļu, it īpaši tagad rudens sezonā, kad pilsētās no vasaras brīvdienām atgriežas skolēni.
Autovadītāji: Būtiskākos draudus satiksmes drošībai rada SMS rakstīšana

Pie bīstamajiem stūres niķiem, kas neatbilst drošas auto vadīšanas principiem, tiek pieskaitīta arī ēšana un dzeršana, krāsošanās un skatīšanās uz apkārtējiem cilvēkiem. Taču, lai arī autovadītāji apzinās, kādas sekas var būt šādai viņu rīcībai un ar to nemaz nelepojas, tomēr nenoliedz, ka tik un tā pie auto stūres viņi mēdz gan ēst, dzert, lasīt laikrakstus, rakstīt SMS, runāt pa mobilo telefonu, gan veikt citas bīstamas darbības.

"No drošības viedokļa visi stūres niķi būtu jāaizliedz ar likumu, jo tie ir tik pat bīstami kā runāšana pa mobilo telefonu. Pieņemot, ka SMS izlasīšanai tiek patērētas divas sekundes, to laikā pilsētā automašīna nobrauc gandrīz 30 metrus. Taču autovadītājiem ir jābūt modriem visu braukšanas laiku, jo pat pāris sekundes, kamēr jūs novēršat uzmanību no ceļa, var būt iemesls traģiskai avārijai," stāsta Artūrs Priednieks, DBS valdes loceklis.

Ceļu policijas apkopotā statistika liecina, ka bīstamie ieradumi kļūst ar vien populārāki autovadītāju vidū. Šogad par runāšanu pa mobilo telefonu pie stūres, neizmantojot bezroku sistēmas, aizturēti un sodīti jau 1840 autovadītāji. Tas ir par 500 šoferiem vairāk nekā pērn, savukārt, salīdzinot ar 2008. gada rādītājiem, šis skaitlis palielinājies gandrīz divas reizes.

"Runāšana pa telefonu ir vienīgais stūres niķis, kas tiek reglamentēts Latvijas likumdošanā un par kuru autovadītāji var tikt sodīti. Par pārējiem bīstamiem ieradumiem, kuri piemīt gandrīz katram autovadītājam, ir tikpat riskanti un rada tādus pašus draudus ceļu satiskmē, autovadītājiem iespējams vien izteikt brīdinājumu. Autovadītāja pienākums un atbildība ir tik pat liela kā atmīnētājam - laikus nenoreaģējot vai neatvienojot pareizo vadiņu, kāda cilvēka dzīvē var notikt liela traģēdija," atzīst Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks.

AAS "BALTA" veiktā autovadītāju aptauja liecina, ka sievietes un vīrieši piekopj dažādus stūres niķus. Stiprā dzimuma pārstāvji par vislielāko draudu satiksmes drošībai atzinuši tieši SMS rakstīšanu (62% no kopīgā respondentu skaita), savukārt sievietes par bīstamāko uzskata pārgalvīgu un agresīvu braukšanu (59% no kopīgā respondentu skaita). Savukārt sevis vērošanu auto spogulītī, piemēram, krāsojoties, kā bīstamāku un nopietnāku iemeslu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanai min nevis sievietes, bet gan 43% vīrieši. Kā būtisku uzmanības novērsēju no ceļa un iemeslu auto avārijām tiek minēti arī autovadītāja nogurums, miegainība, runāšana ar pasažieriem un aizdomāšanās par sev aktuālām problēmām.

"Bērni ir atgriezušies pilsētās no skolas brīvdienām un pēc pāris dienām sāks mērot ceļu uz skolu. Īpaši šajā laikā, kamēr skolnieki pieradīs pie ikdienas skolas ikdienas un dzīvās satiksmes, aicinām autovadītājus veltīt 100% uzmanību satiksmei uz ceļa, atmetot stūres niķus, lai pasargātu sevi, citus satiksmes dalībniekus un gājējus no nevēlamiem ceļu satiksmes negadījumiem," uzsver Kristians Pudans, AAS "BALTA" valdes loceklis.

Lai samazinātu negadījumu skaitu uz Latvijas autoceļiem, paši vadītāji iesaka uzlabot ceļu stāvokli, piespriest bargākus sodus pārkāpējiem, kā arī noteikt striktākus noteikumus autovadītāja apliecības iegūšanai. Savukārt vietās, kurās uzturas bērni, ieteicams vēl vairāk ierobežot maksimālo braukšanas ātrumu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV