Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Noslēgusies skolēnu aptauja par ceļu satiksmi

Marta Timrota, 14.09.2010. 12:00

Aptaujājot vairāk nekā tūkstoti 3.un 4.klases skolēnu, noskaidrots, ka 60 procenti vecāku, vadot automašīnu, runā pa mobilo tālruni, bet katrs trešais pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un nepiesprādzējas.

Lai noskaidrotu bērnu kā ceļu satiksmes dalībnieku viedokli par to, kā viņi jūtas uz ceļa un kādu piemēru viņiem rāda vecāki, pirms Swedbank Ceļa skolas satiksmes drošības nodarbībām šogad aptaujāti vairāk nekā tūkstotis 3. un 4.klases skolēnu visā Latvijā.

Iegūtie dati norāda uz ģimeņu nevēlēšanos ieaudzināt bērnos satiksmes kultūru. Gandrīz 60% vecāku runā pa mobilo telefonu, atrodoties automašīnai pie stūres; vairāk nekā trešdaļa pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un gandrīz tikpat liels vecāku skaits mēdz nepiesprādzēties. Turklāt zīmīgi, ka daudz bezatbildīgāk tēti un mammas uzvedas automašīnās kā privātā telpā, jo, "izejot sabiedrībā" un kājām šķērsojot ielu pie luksofora, sarkanās gaismas signālu ignorē tikai 9% vecāku.

Lai gan 47% skolēnu atzinuši, ka, arī atrodoties uz ceļa, mēdz klausīties mūziku austiņās, kas nav saistāms ar drošu pārvietošanos, kopumā skolēni ir zinošāki un apzinīgāki par saviem radītājiem - 86% bērnu vienmēr izmanto drošības jostas automašīnā un 80% skolēnu zina, ka pasažieru trokšņošana traucē auto vadītājam.

55% bērnu šajā vecumā uz skolu dodas patstāvīgi. Taču šokējošs ir fakts, ka divas trešdaļas no viņiem atzīst, ka vecāki ne reizi nav izstaigājuši ceļu uz skolu kopā ar viņiem. Vairāk nekā puse bērnu jeb 51% atzīst, ka uz ceļa jūtas nedroši.

Skolēnu atbildes liek secināt, ka izglītošana drošas ceļu satiksmes jomā nepieciešama ne tikai jaunāko klašu audzēkņiem, bet arī lielākiem bērniem un viņu vecākiem. Liela daļa cilvēku neaizdomājas, ka ar nepareizu piemēru apdraud savu bērnu dzīvību, kā arī nespēj novērtēt ieguvumu, ko iespējams panākt vismaz vienu reizi kopīgi izstaigājot skolēnu ikdienas pārvietošanās maršrutu, pārrunājot iespējami bīstamās situācijas un vietas uz ceļa.

Swedbank Ceļa skola ir sociāls projekts, kura mērķis ir stiprināt 3. un 4.klašu skolēnu zināšanas satiksmes drošībā un iemācīt tiem izdzīvot uz ceļa. Pateicoties Swedbank atbalstam, satiksmes drošības apmācības skolām ir bez maksas. Septiņu gadu laikā jau apmācīti vairāk nekā 40 000 bērnu visā Latvijā. Skolotāji var pieteikt savas klases internetā www.celaskola.lv vai pa tālruni 26449911. Apmācības organizē Aģentūra Zebra.

www.celaskola.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV