Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Leģendārais "Toyota Hilux" pierāda sevi kā uzticamākais, ātrākais un ekonomiskākais ekspedīciju transportlīdzeklis Antarktīdā

Reili Kaibald, 11.01.2011. 16:35

Neapturamie Toyota Hilux automobiļi jau sen ir slaveni ar savu spēju pārvarēt visekstrēmākos izaicinājumus - no ceļojuma uz Ziemeļpolu līdz Īslandes vulkāna Eyjafjallajökull iekarošanai. Tagad Hilux veiksmīgi noslēguši vēl vienu neparastu ceļojumu, pārvarot visaukstāko un naidīgāko apvidu pasaulē - Antarktīdu - un sasniedzot Dienvidpolu.
Leģendārais "Toyota Hilux" pierāda sevi kā uzticamākais, ātrākais un ekonomiskākais ekspedīciju transportlīdzeklis Antarktīdā

No 2010. gada 10.novembra līdz 5.decembrim četri Hilux automobiļi aizveda Indijas Nacionālā Antarktīdas un okeānu pētījumu centra (NCAOR) ekspedīcijas dalībniekus - sniega ķīmijas, ledāju ainavu un zem ledus apslēpto pamatiežu pētniekus - 4600 km ceļojumā no Novo lidmašīnu bāzes līdz Dienvidpolam un droši nogādāja atpakaļ.

Šie četri Hilux automobiļi ir ražoti Toyota Dienvidāfrikas rūpnīcā (Toyota South Africa Motors - TSAM), kas ir lielākā apjoma piegādātāja Eiropas tirgum. Mēnesi ilgajai Antarktīdas ekspedīcijai automobiļus pielāgoja Īslandes Toyota 4x4 konversijas speciālisti no uzņēmuma Arctic Trucks. Šis uzņēmums jau sen ir atzinis Hilux par labāko izvēli līdzvērtīgu transportlīdzekļu vidū, pateicoties to stabilajiem, 40 gadu laikā pierādītajiem kvalitātes, izturības un uzticamības rādītājiem (Quality, Durability, Reliability - QDR) pat visekstrēmākajos braukšanas apstākļos.

Ņemot vērā ekstrēmos laika apstākļus, vidējās temperatūras zem -40oC, kas var sasniegt arī -56oC, augstumu virs 3400 m un neiedomājami skarbos braukšanas apstākļus, NCAOR šai neparastajai ekspedīcijai izvēlējās Hilux, jo šie automobiļi apvieno sevī vairākas izcilas īpašības, kas ir vitāli nepieciešamas izdzīvošanai zemeslodes visbargākajā kontinentā.

Pirmkārt, ņemot vērā ekstrēmos apstākļus, Hilux ir salīdzinoši ļoti zems degvielas patēriņš - 50 l/100 km. Pat izmantojot mazāk ekonomisko Jet 1A degvielu un automobiļa dzinējam darbojoties nepārtrauktā režīmā visu diennakti, ar pastāvīgi ieslēgtu papildu apsildes sistēmu, šis skaitlis ir 5 līdz 8 reizes mazāks nekā kāpurķēžu transportlīdzekļiem. Tas ļauj ievērojami samazināt gan pārvadājamās degvielas daudzumu, gan izmaksas (viens barels dīzeļdegvielas Antarktīdā var maksāt līdz 10 000 dolāriem). Ar šādu degvielas ekonomiju ekspedīcijai bija nepieciešams tikai viens uzpildes punkts, kas bija ierīkots apmēram 1500 km no ceļojuma sākumpunkta - Maitri Antarktīdas stacijā.

Otrkārt, Hilux automobiļiem ir unikāla kravnesība. Tie apvieno nelielu svaru bez kravas - tikai 2,2 tonnas - ar 1,5 tonnu kravnesību un 3 tonnu vilktspēju. Tas ir ļoti svarīgi, pārvadājot ekspedīcijas aprīkojumu, rezerves daļas un personālu, kā arī 1280 litrus degvielas katram automobilim.

Treškārt, šī ekspedīcija pārvietojās ar lielāku vidējo ātrumu, nekā jebkad līdz šim bija izdevies sasniegt citām, līdzīgām ekspedīcijām.

Kaut gan šiem četriem automobiļiem bija nepieciešami zināmi pārveidojumi, lai tie spētu pārvarēt Antarktīdas unikāli ekstrēmos braukšanas apstākļus, to 3,0 l D-4D dīzeļa dzinēji ekspedīcijā netika pielāgoti, kas vēlreiz apliecina Hilux leģendāro kvalitāti, izturību un uzticamību.

Arctic Trucks veikto nepieciešamo pārveidojumu vidū bija integrēta ceļamkrāna iebūvēšana smagā aprīkojuma un degvielas celšanai, Jet 1A degvielas izmantošana ar papildu smērvielām, lai pārvarētu ekstrēmo aukstumu, priekšējās un aizmugures piekares un spēka piedziņas uzlabojumi, papildu apkures sistēma, zemie, apvidus apstākļiem piemērotie pārnesumi, aizsardzība pret plaisām un īpaši lielu riepu uzstādīšana ar zemu gaisa spiedienu līdz 20 psi (parastajām Hilux riepām gaisa spiediens ir 29 psi).

Pikapu segmenta globālais līderis Hilux, kas tiek pārdots vairāk nekā 160 valstīs, lieliski izturēja arī šo grūto pārbaudījumu. Pateicoties tā unikālajam ekonomijas, ātruma, kravnesības un uzticamības apvienojumam, NCAOR zinātnieki varēja doties tālajā ekspedīcijā, un Hilux vēlreiz uzrādīja izcilu izturības rekordu ekstrēmos braukšanas apstākļos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV