Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Bīstamākie autovadītāji ir ar stāžu līdz 2 gadiem

Inese Kronberga, 21.06.2011. 13:17

Vecumā līdz 21 gadam negadījumus izraisa vidēji trīs reizes biežāk.

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO apkopoto statistiku ievērojami biežāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa autovadītāji, kuru autovadītāja stāžs ir līdz diviem gadiem.

ERGO apkopotie dati arī liecina, ka gada griezumā, īpaši Jāņu brīvdienās un pēc svētku laikā, autovadītāji vecumā līdz 21 gadam negadījumus izraisa vidēji trīs reizes biežāk nekā vidēji visi vadītāji kopumā. Tuvojoties Jāņiem un Līgo svētkiem, kā arī skolu un augstskolu izlaidumu laikā, ERGO aicina gados jaunākos auto vadītājus būt apzinīgiem transportlīdzekļu vadītājiem un nepārvērtēt savas braukšanas prasmes.

ERGO atgādina, ka dalība ceļu satiksmē nav savienojama ar alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotoksisko, psihotropo vai citu apreibinošu vielu lietošanu. Zaudējumus, kas izraisīti minēto vielu ietekmē apdrošinātājs nesedz un tie būs jāsedz vainīgajai personai.

Katras 10. regresa prasības iemesls ir transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā

Kā liecina CSDD statistika, pēdējā gada laikā no visām izvirzītajām regresa prasībām vairāk kā 10% ir par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Regresa prasība ir vēršanās pret vainīgo pusi, lai atlīdzinātu radušos kaitējumu un materiālos zaudējumus pilnā apmērā.

Lilita Linde, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore: „Visbiežāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa tie transportlīdzekļu vadītāji, kuru stāžs nav lielāks par 2 gadiem jeb pirmajā vai otrajā auto vadīšanas gadā. Vasaras Saulgriežu periodā, kas sakrīt ar izlaidumu laiku un brīvdienām kopumā, pieredze vai prasmju trūkums nav izšķirošais faktors ceļu satiksmes negadījumam – lielu īpatsvaru sastāda to negadījumu skaits, kas izraisīti braucot alkohola reibumā vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Šādā gadījumā apdrošinātājs vainīgajai personai neveiks atlīdzības izmaksu, bet cietušajam izmaksās atlīdzību pēc negadījuma. Pēcāk apdrošinātājam ir tiesības no vainīgās puses regresa kārtībā piedzīt visu nodarīto zaudējumu komepensēšanu."

Visdrošākie auto vadītāji – vecumā no 40 līdz 50 gadiem

Saskaņā ar ERGO datiem, visretāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa vadītāji vecumā no 40 – 50 gadiem – kopumā ap 24% no kopējā pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaita.

Lilita Linde: „Vadītāji līdz 21 gada vecumam vērtējami kā lielāka riska grupa, nedaudz retāk ceļu satiksmes negadījumus izraisa vecuma grupā no 21 – 25 gadiem. Šajās vecuma grupās ceļus satiksmes negadījumus izraisa divas reizes biežāk, nekā visi vadītāji kopumā. Savukārt vadītāji no 40 – 50 gadiem ceļu satiksmes negadījumus izraisa visretāk, tāpēc vērtējama kā visdrošākā autovadītāju vecuma grupa. Tajā pašā laikā, vecumā pēc 70 gadiem izraisīto negadījumu skaitam ir izteikta tendence pieaugt.

Lilita Linde norāda, ka nemainīgi kā iepriekš, ir novērojama tendence, ka ceļu satiksmes negadījumos biežāk iekļūst atsevišķu auto marku vadītāji – BMW un Mercedes-Benz, īpaši modeļu ar lieliem dzinēju tilpumiem. Tas automašīnai nozīmē lielāku jaudu, iespēju ātrāk uzņemt lielu ātrumu, kas attiecīgi tiek izmantots, nerēķinoties ar braukšanas apstākļiem, bremzēšanai nepieciešamo laiku u.tml. Tāpat šī ilggadējā tendence norāda, ka minēto marku spēkratus nereti izvēlas nepieredzējuši, jauni vadītāji, arī agresīvi braucēji un asu izjūtu cienītāji.

ERGO atgādina, ka, notiekot ceļu satiksmes negadījumam, ārkārtas gadījumā ieteicams zvanīt 112 – glābšanas dienestam. Tāpat jāņem vērā, ka gadījumā, ja cietušais vai apkārtējie nezina, kā pareizi rīkoties vai apieties ar gūto traumu, tad ieteicams pēc iespējas ātrāk sazināties ar mediķiem par pirmās palīdzības sniegšanu - 113.

Par ERGO apdrošināšanas grupu

ERGO ir viena no vadošajām apdrošinātāju grupām Baltijas reģionā, kas darbojas dzīvības, nedzīvības, veselības un pensiju apdrošināšanas segmentos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Baltijas valstīs ERGO pakalpojumiem, ekspertu zināšanām un finansiālajai stabilitātei uzticas vairāk kā 450 000 klientu.

ERGO apdrošināšanas sabiedrības Baltijā ietilpst ERGO Apdrošināšanas Grupā, kas ir viena no Eiropas lielākajiem grupām, kas apvieno 135 apdrošināšanas sabiedrības 30 pasaules valstīs un apkalpo vairāk kā 40 miljonus klientu. ERGO Apdrošināšanas Grupas akcionārs ir Munich Re, kas ir viena no pasaulē vadošajām pārapdrošināšanas un risku apdrošināšanas sabiedrībām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV