Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

DBS: 30% autovadītāju nav gatavi ekstremālām situācijām uz ceļa ziemas periodā

Juta Krīgere, DBS izpilddirektore, 09.11.2011. 10:50

Akcijas „Uzzini, vai esi gatavs ziemai!" laikā Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti sadarbībā ar Statoil, Goodyear un Osram Latvija, veicot bezmaksas auto pārbaudes, pārliecinājušies, ka šoferīši vilcinās ar kārtīgu sagatavošanos ziemai. Lai arī jau no 1. decembra visiem auto jābūt aprīkotiem ar ziemas sezonai paredzētām riepām, pagaidām to veikuši vien 65% DBS pārbaudīto autovadītāju. Turklāt, pēc autovadītāju ātruma un reakcijas testa rezultātu apkopošanas, secināts, ka aptuveni trešdaļa autovadītāju nespētu adekvāti kontrolēt savas emocijas ekstremālās situācijās uz ceļa ziemas periodā.
DBS: 30% autovadītāju nav gatavi ekstremālām situācijām uz ceļa ziemas periodā

Lai atgādinātu par nepieciešamajiem sagatavošanās darbiem, iestājoties vēsākam laikam un paaugstinoties bīstamībai uz ceļiem, DBS eksperti akcijas laikā pārbaudīja gandrīz 1000 automobiļus. Akcijas ietvaros četrās Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Valmierā un Daugavpilī ­– Statoil DUS un pie Maxima veikaliem eksperti veica nodiluma un dziļuma mērījumus riepu protektoriem, kā arī pārbaudīja auto lampu darbību un vajadzības gadījumā veica nepieciešamās korekcijas.

„Vērtējot kopējo situāciju, var secināt, ka autovadītāji silto, tomēr mainīgo laikapstākļu dēļ nesteidzas ar kārtīgu sagatavošanos ziemai. Katram trešajam auto bija nepieciešams koriģēt gaismas, vairākām automašīnām – regulēt spiedienu riepās, savukārt trešdaļai auto vēl bija vasaras riepas. Autovadītājiem jāatceras, ka šie laikapstākļi – zemas gaisa temperatūras no rītiem un naktīs, migla, neregulāri nokrišņi – ir īpaši bīstami nesagatavotam šoferim. Ir vairāki sīkumi, kam ir nepieciešams pievērst neviltotu uzmanību, piemēram, arī degvielai – izvēloties un automobiļa bāku uzpildot ar ziemai atbilstošu degvielu, kas paredzēta braukšanai līdz -26 grādiem. Rūpējoties par savu, savu tuvāko un citu satiksmes dalībnieku drošību, auto pārbaudes un gatavošanos ziemai vajadzētu uzsākt laikus," komentē Artūrs Priednieks, DBS eksperts.

„Vidējais vasaras riepu protektoru dziļums automašīnām, kas veica pārbaudes, ir normas robežās, tomēr ziemas riepu stāvoklis kopumā nav apmierinošs. Lai gan pēc noteikumiem ziemas riepu protektoru dziļums nedrīkst būt mazāks par 4 mm, vidēji mūsu pārbaudītajām automašīnām tas bija tikai 5,74 mm jeb tikai par 1,74 mm lielāks par minimālo. Riepām, kas ir viens no izšķirošiem un svarīgiem drošības faktoriem ziemas ekstremālajos apstākļos, ir jāvelta īpaša uzmanība, tādēļ aicinu autovadītājus pārbaudīt ziemas riepu kvalitāti un savlaicīgi nomainīt vasaras riepas uz ziemas riepām, kad vidējā diennakts temperatūra jau sasniegusi +7ºC," uzsver Viktors Samusevičs, Goodyear tirdzniecības vadītājs Latvijā.

Paralēli auto pārbaudēm aptuveni 150 autovadītāju, no tiem – gandrīz 90% vīrieši, bez maksas ar Austrijā izstrādātajiem „Vīnes testiem" veica sava reakcijas ātruma pārbaudi, uzmanības noturību un gatavību ektremālām situācijām RPIVA Pedagoģijas un psiholoģijas zinātniski pētnieciskā institūta pētnieku vadībā. Rezultātus pētnieciskā institūta direktore asoc. prof. D. Voita kopumā vērtē pozitīvi, norādot, ka vidējais reakcijas ātrums šoferiem esot bijis normas robežās jeb 0.81 sekunde, tomēr katrs trešais autovadītājs stresa situācijās nespējis kontrolēt sevi un ļāvies emocijām, kas ekstremālās situācijās uz ceļa ir pat bīstami dzīvībai. Turklāt gandrīz 10% autovadītāju konstatēts palēlināts reakcijas ātrums un uzmanības noturības trūkums stresa situācijās.

Akcijas „Uzzini, vai esi gatavs ziemai!" ietvaros katru dienu eksperti pārbaudīja līdz 150 automobiļiem. Instruktori norāda, ka pārsvarā interesi par savu un sava auto sagatavotību izrādījuši autovadītāji-vīrieši. Lielākā atsaucība, kā komentē instruktori, bijusi Rīgā un Liepājā, taču sagatavotības līmenis ziemas sezonai visās pilsētās vērtējams vienlīdz labi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV