Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Fenomenālais koncepts Mercury XM800

Andris Vilks, 16.02.2012. 12:17

Nereti gadās, ka autoizstāžu īstenās pērles paslēptas kaut kur prom no acīm, un, lai tās atrastu, nākas izlocīt kājas ne pa jokam. Tieši tā Čikāgas autoizstādes apmeklējuma laikā atgadījies pazīstamā portāla Autoblog žurnālistiem – vienā no izstādes attālākajiem stūriem viņi pamanījuši fantastisku divdurvju sedanu: Mercury XM800 Concept.
Fenomenālais koncepts Mercury XM800

1954. gada Detroitas spēkratu šovā minētais automobilis izraisīja īstu sensāciju. Tam bija 5,1 litru 270 zirgspēku dzinējs un Ford-O-Matic automātiskā transmisija, kas griezi novadīja mašīnas aizmugurējiem riteņiem. Automobiļa virsbūvei bija plašs stiklojuma laukums, kas tā pasažieriem nodrošināja lielisku 360 grādu panorāmu, taču tajā pašā laikā darīja to līdzīgu siltumnīcai.

Bensons Fords, kas tolaik atbildēja par Lincoln-Mercury struktūrvienību, uzstāja, ka XM 800 jālaiž sērijveida ražošanā, tomēr plāniem nebija lemts piepildīties – Ford deva priekšroku jaunajam zīmolam Edsel, tādejādi izvilkdams melnāko kārti savā vēsturē -Ford Edsel.

1954. un 1955. gadā stiklaplasta XM 800 ceļoja pa galvenajām autobūves izstādēm un pat piedalījās Holivudas filmas "Woman's World" uzņemšanā. Piecdesmito gadu beigās XM 800 tika uzdāvināts Mičiganas universitātei, kas to izmantoja mācību nolūkos. 10 gadus vēlāk unikālais Mercury koncepts beidza savu dzīvi pamestībā kādas centrālās Mičiganas fermas angārā. Par laimi, iznīcībai nolemto konceptu uzgāja kāds auto entuziasts, kas to izpirka un veltīja 20 gadus rūpīgam restaurācijas darbam, atjaunojot katru vismazāko skrūvīti.

Šodien Mercury XM 800 tiek pieskaitīts pie pašiem nozīmīgākajiem konceptiem autobūves vēsturē. Nesen tas tika novērtēts arī naudas izteiksmē, par ko liecina ieraksts RM izsoļu grāmatā - pārdots par 429 000 ASV dolāru.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV