Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"Renault 5" svin 40. gadadienu

Andris Vilks, 17.02.2012. 10:20

"Renault 5", kas kā moderns un drosmīgs jaunievedums tika laists apgrozībā 1972. gadā pēc 1968. gada maija notikumiem, šodien aprit 40 gadu. Šis modelis ar savu nevainojamo, moderno, pievilcīgo un daudzpusīgo dizainu cilvēkiem nozīmēja ko vairāk nekā tikai automašīnu - tā bija paredzēta visiem."Renault 5" kā inovācija bija pagrieziena punkts visā automašīnu vēsturē, un tā bez šaubām ietilpst īpašā leģendāro modeļu grupā. Renault visa gada garumā atzīmēs 40. "Renault 5" gadadienu. Tas notiks turpmāk minētajos pasākumos.
"Renault 5" svin 40. gadadienu

Rallye Monte-Carlo Historique: Renault Classic autosacīkstēm, kas noritēs no 2012. gada 29. janvāra līdz 4. februārim, ir sagatavojis trīs 2. grupas Renault 5 automašīnas, kas šajās sacīkstēs veiks 2,500 km garu posmu. Automašīnas vadīs Žans Ranjoti (Jean Ragnotti), kurš šoreiz brauks ar to pašu automašīnu kā vēsturiskajā 1978. gada Montekarlo rallijā, un automašīnai būs tāds pats numurs kā toreiz, kā arī Emanuels Gigū (Emmanuel Guigou) un Alens Serpagi (Alain Serpaggi).

Salon Rétromobile (Parīze): Renault stendā (no 1. līdz 5. februārim) apskatei tiks izstādītas sešas Renault 5 versijas.

Goodwook Festival of Speed (Apvienotā Karaliste, 29. jūnijs – 1. jūlijs): Renault kolekcijas "Renault 5" modeļu statiska izstāde un paraugdemonstrējumi.

Festival "Renault 5", kas notiks Linas-Monthléry autodromā netālu no Parīzes (22. – 23. septembris): Renault kolekcijas "Renault 5" modeļu statiska izstāde un paraugdemonstrējumi.

World Series by Renault (septiņas tikšanās reizes): Renault kolekcijas "Renault 5" modeļu statiska izstāde un paraugdemonstrējumi.

"Renault 5" pirmsākumi

Renault uzņēmumā darbojās kāda persona, kas saprata, kā ir mainījusies ēras visjaunākā paaudze, kā arī sekmēja uzņēmuma centienus – Bernards Hanons (Bernard Hanon). Strādājot uzņēmuma Amerikas nodaļā, viņš vienlaicīgi bija arī profesors Ņujorkas Universitātē, pasniedzot vadībzinības. Strādājot ar studentiem, viņš izprata lielās izmaiņas, kas bija vērojamas sabiedrībā, kā arī studentu centienus atšķirties no citiem.

Viņam izdevās darboties uzņēmumā, kas bija vērsts uz inovāciju ieviešanu savā jomā, reaģēja uz izmaiņām sabiedrībā un pievērsa uzmanību klientu vēlmēm. Iepriekšējos gados uzņēmums laida apgrozībā divas revolucionāras automašīnas – Renault 4, 1961. gadā, un Renault 16, 1965. gadā.

Viņš izskaidroja savas idejas Luī Dreifusam (Louis Dreyfus), tā laika uzņēmuma direktoram un vadītājam, un tās viņu drīz vien pārliecināja, tādējādi atļaujot uzsākt projekta īstenošanu. Šī projekta nosaukums bija 122.

„Supercar"

Laižot "Renault 5" apgrozībā 1972. gadā, šī automašīna tika izmantota inovatīvā animētā reklāmā ar nosaukumu „Supercar". Tās modernais un oriģinālais dizains simbolizēja īstu revolūciju šajā nozarē.

Automašīnas liektās virsmas tika akcentētas, noņemot durvju rokturus (kas tika iebūvēti automašīnas korpusā) un buferus (tā bija pirmā automašīna ar plastmasas buferiem). Otra būtiska inovācija bija lēmums sākt ražot automašīnu kā trīsdurvju hečbeku. Tirgotāji gan nebija sajūsmā par šo ideju, uzskatot, ka ģimenes nevēlēsies iegādāties šādu automašīnu un ka tiks pārdots tikai ierobežots daudzums šādu transporta līdzekļu. Patiesībā divu nodalījumu dizains nodrošināja pietiekami daudz vietas, un automašīnā varēja iekāpt četri pieaugušie. Aizmugurējās durvis un nolokāmais aizmugurējais sēdeklis nodrošināja praktiskumu. Automašīnai platformas vietā bija monocoque tipa konstrukcija gluži kā Renault 4. Dzinējs bija iebūvēts šķērseniski.

Pateicoties rūpīgiem cenas apsvērumiem, automašīna uzreiz atšķīrās no tā laika zemo cenu modeļiem kā eleganta un moderna pilsētas automašīna. Tā kā tās garums bija 3,50 m, bet platums 1,52 m, tā bija ideāli piemēroti braukšanas apstākļiem pilsētā. Renault 5 automašīna bija pieejama gan kā L versija ar Renault 4 dzinēju (782 m3/ 36 ZS), gan kā TL modelis ar Renault 8 dzinēju (956 m3/ 47 ZS) un standarta papildu aprīkojumu (rokas balstiem, bagāžas pārsegu, divu ātrumu logu tīrītājiem u.c.).

"Renault 5"panākumi uzreiz pārsniedza visas cerības, un drīz vien automašīnu piegādes laiks sāka pagarināties. Rūpnīcas nespēja vien reģistrēt pasūtījumus.

Piecos kontinentos pārdoti gandrīz 5,5 miljoni "Renault 5"

Laika posmā no automašīnas laišanas apgrozībā 1972. gadā līdz eksporta ražošanas pārtraukšanai 1992. gadā kopumā tika saražotas 5,325,890 "Renault 5" automašīnas, ieskaitot visas tās versijas.

Vispārdotākā automašīna Francijā - 10 gadus

Automašīna "Renault 5" (sākot no 1984. gada tā tika pārdēvēta par Lauréate) tika ražota Francijā Flins rūpnīcā laika posmā no 1972. līdz 1986. gadam. 10 gadus, no 1974. līdz 1983. gadam, Renault 5 bija vispārdotākā automašīna Francijā, tirgus daļai noteiktajā gadā sasniedzot 10 – 16 procentus. TL versija bija vispieprasītākā, proti, 1980. gadā tika saražotas 239,513 šīs versijas automašīnas, kas atbilst 79,75 procentiem no pārdošanas rādītājiem, taču saražoto L versijas automašīnu skaits sasniedza vien 27,694.

Karjera starptautiskā mērogā

Starptautiskajā tirdzniecībā parādījās vairāk ka puse visu saražoto "Renault 5" automašīnu. Šīs automašīnas tika ražotas 13 valstīs ārpus Francijas. Eiropā galvenās ražotnes atradās Valladolidā, Spānijā, un Harenvillevordē, Beļģijā. 1970. gada sākumā Beļģijā tika saražoti 12 procenti visu automašīnu, un deviņas automašīnas no desmit tika eksportētas – puse no tām uz Vāciju, bet pārējās uz Itāliju, Šveici, Nīderlandi un ... Franciju.

"Renault 5" visiem: liela vērtība, laba braukšana pa šoseju, izsmalcināta vai sportiska – iespēja izvēlēties no L, LS, TL, GTL, TS, TX, Alpine, Turbo vai Automatic.

1974: apgrozībā tiek laista sportiska versija LS. Tās 1,289 m3 dzinējs sasniedza 64 ZS DIN ar viskvalitatīvāko aprīkojumu. Pēc gada tā pat tika aprīkota ar viengabala sēdekļiem.

1976: apgrozībā tika laista GTL versija, kuras 1,289 m3 dzinējs sasniedza 42 ZS DIN. Tajā tika ieviestas sānu aizsarglīstes bija no tā paša materiāla, no kura tika izgatavoti priekšējie un aizmugurējie buferi. Tomēr vislielākais sasniegums šajā gadā bija R5 Alpine ar 1,397 m3 dzinēju, kas attīstīja 90 ZS jaudu. Šī automašīna atšķīrās no pārējām ar lietajiem alumīnija diskiem un miglas lukturiem, kas bija iebūvēti priekšējā buferī. 1977. gadā šis modelis tika aprīkots ar Alpine A310 trīs spieķu alumīnija diskiem. Tajā pašā gadā L versijas automašīnu dzinēji tika aizvietoti ar 36 ZS DIN 845 m3 bloku.

1978: apgrozībā tika laista automašīna "Renault 5" Automatic ar 55 ZS 1300 m3 dzinēju, kas atšķīrās no pārējām ar vinila jumta pārsegu.

1979: apgrozībā tika laista piecu durvju versija. Tajā pašā laikā viss automašīnu klāsts tiek pārveidots, aprīkojot L, TL un komerciālos modeļus ar 45 ZS 1,108 m3 dzinēju. Līdzšinējais panelis tika aizvietots ar termiski apstrādātu paneli, turklāt tika nomainīti sēdekļi. Šajā gadā apgrozībā tika laists fenomens visās nozīmēs...

1982: apgrozībā tika laista automašīna Renault 5 TX – luksusa versija, kas bija turpmāko Baccarat versiju priekštecis. Šajā gadā R5 Alpine dzinēja jauda tika palielināta, proti, no 93 ZS līdz 110 ZS, izmantojot Garrett turbo.

1984: Renault 5 Francijā ar šādu nosaukumu tika ražots pēdējo reizi. Visas versijas (bāzes modelis, TL, GTL, GTS un TSE) tika pārdēvētas par Laureate. Šajā pašā gadā apgrozībā tika laists modelis Super 5, taču tas ir cits stāsts...

Turbo modeļi: enfants terribles

"Renault 5" Turbo

1979: zilais prototips auto izstādē Frankfurtē pārsniedza pat vispārdrošākos sporta entuziastu sapņus. Patiesībā no "Renault 5" tika pārņemts vien īpatnējais siluets, kas tika papildināts ar milzīgiem spārniem, kā arī buferi un spoileri, tādējādi pārspējot pārējos aktuālos tā saucamos „siluetus".

1980: ražošanas versija tika prezentēta janvārī auto izstādē Briselē, taču visneticamākais jauninājums atradās zem korpusa – dzinējs atradās nevis priekšpusē, bet gan aizmugurējās daļas vidū, tieši aiz priekšējiem sēdekļiem. 1,397 m3 dzinējs no "Renault 5" Alpine tika darbināts ar Garrett turbo un attīstīja 160 ZS.

"Renault 5" Turbo 2

1983: Turbo 2 versija salīdzinājumā ar tās priekšteci bija vienkāršāka. No "Renault 5" Alpine tika pārņemti daudz vairāki risinājumi attiecībā uz automašīnas salonu. Atveramie alumīnija paneļi korpusā (jumts, lūka un durvis) tika aizvietoti ar lokšņu tēraudu. 160 ZS dzinējs bija daudz piemērotāks automašīnas izmantošanai ikdienā. Pārdoto automašīnu skaits atkal palielinājās, un līdz ražošanas pārtraukšanai 1986. gadā tika pārdotas 3,424 automašīnas.

"Renault 5"autosportā

Protams, šajā nodaļā nav iespējams sniegt detalizētu pārskatu par plašo modeļa izmantošanas vēsturi autosportā. Tomēr mēs minēsim dažādus laika posmus un visnozīmīgākos sasniegumus.

Jaudīga automašīna ar potenciālu, ko bija vērts izmantot...

1974: pavasarī apgrozībā tika laista LS versija. Sezonas beigās tā tika apvienota ar slaveno Coupe Renault Elf, tādējādi aizvietojot Renault 12, kas sasniedza savas karjeras beigas. Tās dzinējs varēja attīstīt līdz pat 85 ZS DIN.

1975: LS versija tika aizvietota ar praktiski identisko TS, kas bija aprīkota ar viengabala sēdekļiem.

"Renault 5" Alpine ēra

1976: visbeidzot tika uzsākta Alpine versijas pārdošana. Tā bija aprīkota ar 1,289 m3 bloku, kas varēja sasniegt 1,397 m3 un attīstīt 93 ZS, apgriezienu skaitam sasniedzot 6,400 rpm. Priekšpusē automašīna bija aprīkota ar īpašu spoileri. Atsperu sistēmas uzstādījumi tika pielāgoti jutīgajam stūres mehānismam, tādējādi ļaujot talantīgiem vadītājiem izcelties.

1977: sākot no sezonas sākuma, bija pieejama Cup versija. Vairākus gadus R5 Alpine priecēja vadītājus un cienītājus, kā arī ļoti daudzus talantīgus braucējus. Sinpar 2. klases homologācijai tika uzticētas piecdesmit automašīnas. Pirmās auto sacīkstes, kurās tika izmantota šī automašīna, notika Sanremo. Ranjoti kopsummā ieņēma septīto vietu, bet savā grupā – otro, neskatoties uz problēmām ar priekšējo piedziņu. Tas bija ievērojams sniegums, lai arī automašīna bija tikai attīstības sākuma stadijā. Pēc vairākām nedēļām Gajs Frekvelins (Guy Fréquelin) uzvarēja Mille Pistes autosacīkstes, kā arī sacīkstes Varšavā.

1978: mazā Alpine versija sasniedza pirmos ievērojamos rezultātus autosacīkstēs Montekarlo. Automašīnu vadīja Žans Ranjoti. Lai arī klimatiskie apstākļi bija neprognozējami, sniga sniegs un bija nepieciešams apsteigt 4. grupas automašīnas, Renault 5 bija ievērojams spēks. Ranjoti veica virtuozu izrāvienu, tādējādi finišējot otrajā vietā aiz Nikolasa (Nicolas) vadītā Porsche. Renault 5 tika nodēvēts par „skrituļdēli". Gajs Frekvelins ierindojās trešajā vietā.

"Renault 5" Turbo tiek izmantots autosportā

1981: šis gads iegāja vēsturē ar Žana Ranjoti uzvaru autosacīkstēs Montekarlo, par uzvaru cīnoties ar Audi Quattro, Terjē (Thérier) vadīto Porsche 911 un Dārniša (Darniche) vadīto Stratos...

1982: vairāku līkumu dēļ arī Tour de Corse izvērsās par aizrautīgu cīņu starp Andruē (Andruet) vadīto Ferrari un Ranjoti. Ranjoti izrāvās vadībā ceturtajā posmā un saglabāja savas pozīcijas.

1985: sezonas sākumā uzmanība tika vērsta uz automašīnas attīstīšanu, un šis darbs atmaksājās. Žans Ranjoti ieņēma otro vietu Rallye de Touraine. Pirmo reizi Renault 5 Maxi Turbo uzvarēja Tour de Corse, kad automašīnu vadīja Žans Ranjoti. Viņš arī guva uzvaru Tour de France, Critérium d'Alsace un Rallye du Var.

Tajā pašā gadā Renault Sport nolēma izmantot Renault 5 Turbo sacīkstēs French Superproduction Championship pa apli, nododot automašīnu Žana-Luī Buskē (Jean-Louis Bousquet) rīcībā. Viņš šajās sacīkstēs izcīnīja piekto vietu.

1986: divas automašīnas tika piešķirtas Žanam Luī Buskē un Žanam Ranjoti. Automašīna bija izstrādāta tā, lai tiktu uzlabota tās aerodinamika un braukšana pa taisnu trajektoriju. Izmantojot šo automašīnu, tika izcīnīta otrā vieta.

1987: šajā sezonā tika izmantotas trīs automašīnas, Ērikam Komasam (Erik Comas) pievienojoties komandai. Inženieri paplašināja priekšējo sliedi, lai uzlabotu stabilitāti, kas bija iepriekšējā modeļa trūkums. Tajā pašā laikā dzinējs pie 7,000 rpm joprojām attīstīja 285 ZS. Komass izcīnīja izvaru sešās autosacīkstēs no 12, bija vadošais visas sezonas laikā un ieguva titulu. Tas arī iezīmēja Renault Turbo karjeras beigas autosportā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV