Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Ceļu satiksmes noteikumus biežāk pārkāpj vīrieši vecumā no 26 līdz 50 gadiem

Easyget.lv, 24.04.2013. 13:52

Jauni vīrieši ātrumu pārsniedz 7 reizes biežāk nekā jaunas sievietes

Ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīta daiļā dzimuma pārstāve, nereti līdzcilvēki nodomā, ka „tā gadās, ja sieviete pie stūres”. Taču, kā liecina Valsts policijas dati, tad ceļu satiksmes noteikumus biežāk pārkāpj vīrieši. Autovadītāji-vīrieši vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem ātrumu pārsniedz teju 7 reizes biežāk nekā attiecīgās vecuma grupas autovadītājas-sievietes. Savukārt Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) atlīdzību dati liecina, ka kopumā visbiežākais ceļu satiksmes negadījuma iemesls, par ko pieprasīta atlīdzība apdrošinātājam, ir sadursmes ar citiem transportlīdzekļiem.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati rāda, ka pērn 333 484 sievietēm un 503 085 vīriešiem bijušas aktīvas autovadītāju apliecības. Savukārt Valsts policijas 2012. gada dati liecina, ka biežākie satiksmes noteikumu pārkāpēji ir vīrieši vecuma grupā no 26 līdz 50 gadiem. Ātruma pārsniegšanā pērn konstatēti 29 562 pārkāpumi – ja katru no tiem būtu saņēmis cits šoferis, tas nozīmētu, ka sodīti tikuši 6% no visiem autovadītājiem Latvijā. Taču jāņem vērā, ka dažkārt vienam autovadītājam gada laikā tikuši izrakstīti vairāki protokoli.

Vīrieši vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem ātrumu pārkāpuši teju 7 reizes vairāk nekā attiecīgās vecuma grupas autovadītājas-sievietes. Protams, kopumā Latvijā autovadītāju-vīriešu ir gandrīz divas reizes vairāk nekā sieviešu, taču kopējā tendence ir gana izteikta.

„Jauniem vīriešiem vecumā līdz 25 gadiem nereti mazāk rūp sava braukšanas kultūra un viņi biežāk nekā sievietes pārkāpj likumu, piemēram, nelieto drošības jostas vai pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu,” skaidro Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

BALTA dati par OCTA apdrošināšanas pēdējiem pieciem gadiem liecina, ka visbiežākie ceļu satiksmes negadījumi, par ko klienti iesnieguši atlīdzību pieteikumus, ir sadursmes ar citiem transportlīdzekļiem. Intensīvākais šādu nelaimes gadījumu laiks bijis 2008.gadā, kad fiksēti vairāk nekā 7 000 gadījumu. Savukārt 2012.gadā to skaits bijis teju 2,5 reizes mazāks, ko ietekmēja panāktā uzmanīgākā braukšana un satiksmes intensitātes samazināšanās, īpaši krīzes laikā. Visbiežāk sadursmes ar citiem transportlīdzekļiem fiksētas janvārī, februārī, martā un decembrī.

Savukārt 2012.gadā Valsts policija kopumā fiksējusi 253 882 ceļu satiksmes pārkāpumus (ietilpst arī gadījumi, kas reģistrēti juridiskajām personām). To skaitā autovadītāji-vīrieši kā privātpersonas 203 999 reizes pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus, kamēr autovadītājas-sievietes to darījušas 44 818 reizes. Priecē fakts, ka kopš 2011.gada kopējais pārkāpumu skaits Latvijā ir samazinājies par 9%.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV