Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Drošs autobraucējs Latvijā – 35 līdz 44 gadus vecs šoferis ar vismaz 8 gadu stāžu

Easyget.lv, 24.04.2013. 14:07

„Nacionālo braukšanas testu” www.katubrauc.lv lapā aizpildījuši 23 230 unikālie lietotāji. Testa mērķis bija likt šoferiem aizdomāties par savu braukšanas kultūru un uzlabot kopējo satiksmes drošību Latvijā.

Kā rāda tests, visbiežāk šoferi Latvijā sevi uzskata par „Debespušu meistariem”, ko satiksmes eksperti dēvē par tipisku Latvijas šoferi. Tas ir svārstīgs autobraucējs, kurš uzskata, ka dažkārt viņš brauc labi, bet citreiz - slikti. Savukārt vienlaikus ar testu notikusī Valsts policijas darbinieku praktiskās pieredzes aptauja noskaidroja, ka policistu skatījumā drošs šoferis Latvijā ir 35 līdz 44 gadus vecs autovadītājs, kura stāžs ir vismaz 8 gadi.

Kā „Nacionālā braukšanas testa” rezultātu prezentācijā atklāja BALTA vadības pārstāve Ilze Rassa, tad „Nacionālo braukšanas testu” var uzskatīt par tiešām nacionālu: „No visiem 110 Latvijas novadiem testā iedzīvotāji pārstāv 109 novadus. Mēs esam sasnieguši gana lielu Latvijas autovadītāju daļu, mudinot aizdomāties par savu braukšanas kultūru un tās ietekmi uz satiksmes drošību, ko varam uzskatīt par pozitīvu rezultātu.”

Kopumā „Nacionālo braukšanas testu” ir aizpildījuši 62% vīriešu un 38% sieviešu, kas proporcionāli atspoguļo kopējo autovadītāju dinamiku. Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, patlaban Latvijā no visām aktīvajām vadītāju apliecībām 60% ir reģistrētas stirpā dzimuma pārstāvjiem, savukārt 40% - daiļā dzimuma pārstāvēm. No vīriešiem testu visbiežāk ir aizpildījuši vīrieši ar braukšanas stāžu virs 8 gadiem, savukārt sievietes – ar stāžu no 3 līdz 8 gadiem.

Testa rezultāti - biežākie autovadītāju profili Latvijā:

Sievietes

  1. „Debespušu meistare” 
  2. „Pagriezienu meistare” 
  3. „Saprātīgā braucēja” 
  4. „Teorētiski – ideāla” 
  5. „Satiksmes eksperte”


Vīrieši

  1. „Debespušu meistars”
  2. „Saprātīgs braucējs”
  3. „Teorētiski – ideāls”
  4. „Stūres rata meistars”
  5. „Zirgspēku pavēlnieks”

Kā rāda tests, Latvijā vistipiskākais braucējs ir „Debespušu meistars”, kas bieži maina viedokli par savu braukšanas kultūru, uzskatot, ka dažkārt brauc labi, bet dažkārt - slikti. Viņi ir nepastāvīgi un svārstīgi. Liels prieks, ka gana augstā vietā ir ierindojušies „Saprātīgi braucēji”, kurus var dēvēt par gana zinošiem autovadītājiem un kuras spēj pieņemt lēmumus un attiecīgi rīkoties. Visticamāk, ka šī tipa autobraucējiem saistībā ar auto ir kādi neizdarīti tehniski sīkumi, taču tie ir nebūtiski. Prieks, ka starp sievietēm otrās visbiežāk sastopamās autobraucējas Latvijā ir „Pagriezienu meistares”, ko var dēvēt par visdrošāko šofera tipu, jo šīs braucējas ir prasmīgas, azartiskas, taču spēkratu vada ar prātu, kas nozīmē, ka Latvijā liela daļa sieviešu auto vada tiešām labi. Savukārt vīriešu vidū drošākais tips ir „Stūres rata meistars”, kas starp visiem vīriešu-autovadītāju tipiem ir ierindojies 4.vietā. „Teorētiski - ideālus” autobraucējus var dēvēt par inteliģentiem šoferiem, kas daudz zina, taču tad, kad ir jārīkojas, viņiem pietrūkst iemaņu. Sarežģītākās situācijās viņi var apjukt un nezināt, kā pareizi rīkoties. Vēl viens pozitīvs faktors, ko atklāj tests, ir fakts, ka nedrošākie autobraucēju tipi Latvijā ir sastopami visretāk - tie ir „Zirgspēku pavēlnieki” un „Satiksmes ekspertes”. Šie autobraucēji patiesībā ir pārgalvīgi, viņi atļaujas vairāk nekā citi un maz domā par pārējiem šoferiem.

TOP 5 aktīvākie novadi, no kuriem visvairāk iedzīvotāju ir aizpildījuši testu, ir Ādažu, Ogres, Cēsu, Tukuma un Ķekavas novadi.

Starp biežākajiem negadījumu iemesliem Valsts policija min ātrumu un neuzmanību, piemēram, pagriezienos vai pārkārtošanās situācijās. Savukārt policijas darbinieku aptauja rāda, ka visdrošākie autobraucēji Latvijā, kurus visretāk piemeklē problēmas uz ceļa, ir 35 līdz 44 gadus veci autovadītāji, kuru stāžs ir vismaz 8 gadi.

„Nacionālā Braukšanas testu” organizēja apdrošināšanas sabiedrības BALTA, Valsts policija un DBS (agrāk - „Drošas Braukšanas Skola”).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV