Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Iedzīvotāji aptiekās izpērk dzīvsudraba termometrus

Rūta Grikmane, 13.02.2009. 10:51

Latvijas iedzīvotāji aktīvi sākuši izpirkt dzīvsudraba termometrus ķermeņa temperatūras noteikšanai, jo no šā gada 3.aprīļa to pārdošana aptiekās būs aizliegta.

„Ģimenes aptieku” novērojumi liecina, ka patlaban dzīvsudraba termometru pārdošanas apjomi turpina pieaugt, kas skaidrojams ne tikai ar dažādu slimību uzliesmojuma laiku, bet arī ar Ministru kabineta 2000.gada 25.aprīļa noteikumiem par bīstamo ķīmisko vielu un bīstamo ķīmisko produktu lietošanas un tirdzniecības ierobežojumiem un aizliegumiem un 2007.gada Eiropas Parlamenta direktīvu, kuras mērķis ir samazināt dzīvsudraba daudzumu un nokļūšanu sadzīves atkritumos. Tādējādi pieņemts lēmums, ka dzīvsudraba termometrus turpmāk aptiekās tirgot būs aizliegts. 

„Dzīvsudraba termometri patlaban ir ļoti pieprasīti, jo tie ir ievērojami lētāki par citiem, piemēram, digitālajiem termometriem. Tie arī daudz precīzāk nosaka ķermeņa temperatūru,” skaidro „Ģimenes aptieku” tirdzniecības daļas vadītājs Egils Tēbelis, piebilstot, ka digitālo termometru kļūda var būt no 0,2 līdz 0,3 grādiem mērījuma diapazonā.

Patlaban aptiekās nopērkamie dzīvsudraba termometri maksā no 0,55 līdz 0,65 latiem, savukārt digitālie termometri ir četras līdz desmit reizes dārgāki.

„Vidēji mēnesī „Ģimenes aptieku” tīklā mēs pārdodam vairāk nekā 400 dzīvsudraba termometrus, bet rudens un ziemas mēnešos šis skaits mēdz dubultoties, jo cilvēki vairāk slimo un pirmais rādītājs, pēc kura spriest par saslimšanu, ir paaugstināta ķermeņa temperatūra,” skaidro E.Tēbelis.

Pieņemtie Ministru kabineta noteikumi un Eiropas Parlamenta direktīva neattiecas uz dzīvsudraba termometru lietošanu ārstniecības iestādēs un fiziskām personām, ja tie iegādāti līdz 2009.gada 3.aprīlim.

"Ģimenes aptieku" tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kurš apvieno 57 aptiekas un 4 aptieku filiāles.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV