Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Vienreiz nedēļā kļūsti par veģetārieti

Agnese Stafecka, 04.03.2009. 14:28 | komentāri (1)

Lai arī debates par veģetārisma labajām īpašībām nekad nebeigsies, ir pamats apgalvot, ka veģetārai diētai ir laba ietekme uz veselību. Pētījumi pierāda, ka veģetārieši salīdzinoši mazāk slimo ar dažādām sirds slimībām, vēzi, diabētu, aptaukošanos un citu veidu saslimšanām. Veģetāriešiem parasti ir zemāks asinsspiediens un zemāks holesterīna līmenis, salīdzinot ar cilvēkiem, kas ēd gaļu. Nav tā, ka tev tūlīt pat jāiztīra ledusskapis no visiem gaļas produktiem, taču, lai atvadītos no pāris kilogramiem un samazināt izdevumus par pārtiku, vienu dienu nedēļā kļūt par veģetārieti būtu labs risinājums.
Vienreiz nedēļā kļūsti par veģetārieti

Daži padomi, kā to izdarīt.

Sabalansēta diēta

Dažādi gaļas izstrādājumi bieži vien ir trekni un satur daudz holesterīna, kā arī daudz proteīna. Protams, gaļa ir tikai viens veids, kā uzņemt proteīnu. To satur arī piena produkti, olas, rieksti, sēklas, pākšaugi, lēcas un graudaugi. Lai arī proteīns ir ļoti svarīgs, uzturā jāuzņem arī vitamīni un minerālvielas. Lai uzņemtu dzelzi, jāēd pākšaugi, žāvēti augļi un svaigi lapu dārzeņi. Lai būtu droši, ka dzelzs uzsūcas organismā, jāēd ar C vitamīnu bagāta pārtika, piemēram, tomāti, brokoļi, zemenes, citroni.

Sāc pamazām

Pirmais uzdevums ir izvēlēties dienu, kuru pavadīsi, neēdot gaļu. Nevajadzētu izvēlēties dienu, kad ļoti daudz strādā vai sporto. Lai gaļas neēšanu padarītu pēc iespējas vieglāku, sāc ar to, ka savu iecienītāko ēdienu pagatavo bez gaļas, piemēram, picu vai spageti. Lai ēdienu padarītu sātīgāku, gaļas vietā var lietot sēnes, pievienot vairāk garšvielu, dārzeņus, sieru, mērces.

Kad paradums vienu dienu neēst gaļu būs nostiprinājies, būt veģetārietim šķitīs daudz vienkāršāk. Atceries, ka vairums sportistu ir veģetārieši!

Plāno

Visa pamatā ir plānot ēdienreizes. Ja tas netiek darīts, pastāv lielāka iespēja ļauties kārdinājumam un ēst gaļu.

Atceries – ja dari to tikai sevis dēļ, ir svarīgi, lai tev tas sagādā prieku. Ja katra veģetārā diena sagādā vien negatīvas emocijas, vajag apdomāt, vai maz ir vērts to darīt. Tu vari izbaudīt šo procesu, izmēģinot jaunus veidus, kā pagatavot produktus, ko uzturā esi lietojis gadiem ilgi. Atceries arī, ka tu ne tikai uzlabo savu veselību, bet arī ietaupi naudu, jo gaļa ir viens no dārgākajiem pārtikas produktiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV