Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Aktīvs dzīves veids: kā sākt?

www.meitenem.lv, 06.03.2009. 13:01

Mūsdienās katra izglītota jauniete saprot, ka skaistums un laba pašsajūta ir nešķirami no veselīga dzīves veida, kura pamatā ir kustība, fiziskā aktivitāte. Kopš tehniskais progress sāka strauji mainīt pasauli, mūsu dzīve kļūst arvien komfortablāka un diemžēl arvien neveselīgāka. Mēs stundām ilgi sēžam pie datora darbā, pie televizora – mājās, un pat ceļojam, sēžot automašīnās un lidmašīnās. Ārsti uztraucas: hipodinamija, tas ir mazkustīgums, kļūst par biedējoši izplatījušos problēmu.
Aktīvs dzīves veids: kā sākt?

Tiek uzskatīts, ka cilvēka fiziskās aktivitātes minimums sastāda 30 minūtes dienā. Šī norma tika aprēķināta cilvēkiem ar labu veselību un vidējo svaru. Bet tiem, kuriem ir tieksme uz lieko svaru, aktīvi jākustas ne mazāk kā stundu dienā, ja viņi vēlas uzlabot figūru un saglabāt veselību.

Starp citu, runājot par figūru. Dietologi un treneri zina: jo lielāks ir muskuļu masas procents kopējā ķermeņa masā, jo vairāk kaloriju uz katru kilogramu svara iztērē organisms. Tas ir, trenēts sportists, pat kad viņš sēž uz vietas vai guļ, sadedzina vairāk kaloriju nekā cilvēks, kurš piekopj mazkustīgu dzīves veidu.

It kā liekas, ka pietiek iemeslu, lai sāktu vairāk kustēties un nodarboties ar sportu! Taču kad pirmo reizi iedomājies par aktīvu dzīves veidu, brīžiem nolaižas rokas. Iztēle uzreiz zīmē nogurdinošus treniņus līdz septītajiem sviedriem, sāpes muskuļos, bet galvenais – nenormālu slinkumu, kurš katru dienu būs jāpārvar, dodoties uz sporta zāli. Bet tomēr gribas būt veselai un slaidai! Kā tad sevi pārvarēt?

Sāciet ar patīkamo

Atbilde uz šo jautājumu ir paradoksāla: nevajag sevi pārvarēt, un tas pat ir kaitīgi. Nogurdinoši, nomokoši treniņi caur „negribu” diez vai dos jums papildus veselību un skaistumu. Mūsu ķermenis ļoti jūtīgi reaģē uz iekšējo noskaņojumu. Ja jūs ejat uz treniņu ar riebuma sajūtu, bet nākamajā dienā jūtaties ļoti nogurusi - tātad, jūsu organisms vēl nav gatavs tādām slodzēm. Taču tas, protams, nav iemesls padoties!

Labāk ieslēdziet iztēli un pamēģiniet apvest slinkumu ap stūri – sākt ar patīkamo. Kāda fiziskā aktivitāte sagādā jums baudu? Aiziet ar draudzeni uz diskotēku? Lieliski. Spēlēt boulingu? Ļoti jauki. Vai jums ir mīļais suns? Tātad, ir ar ko izskrieties parkā. Brīvdienās pasauciet draugus nevis uz kafejnīcu, bet gan uz skrituļslidu laukumu. Vai varbūt jūs pēkšņi atcerēsieties, cik ļoti jums bērnībā patika slēpošana un pārgājieni. Esam pārliecināti, jūs varēsiet atrast savu individuālo metodi, lai pavadītu laiku aktīvi un ar prieku.

Svaigais gaiss – jūsu draugs

Pat ja jūs dodat priekšroku skrituļslidām vai diskotēkai, centieties pēc iespējas biežāk atrasties svaigajā gaisā. Tas ne tikai uzlabo garastāvokli un tonusu, bet arī paātrina metaboliskos procesus organismā, tas ir, veicina jūsu slaiduma saglabāšanu!

Teiksim priekšā vienu viltību tiem, kam nav laika pastaigām: atstājiet mašīnu tālāk no mājas, bet ja jūs izmantojat sabiedrisko transportu – izkāpiet vienu-divas pieturas ātrāk, lai nedaudz pastaigātos kājām.

Pirmie panākumi

Jau drīz jūs sajutīsiet, ka gūstat baudu no kustības. Un, turklāt, droši vien atzīmēsiet, ka jums ir pamanāmi uzlabojusies sejas krāsa, figūra kļuvusi stingrāka, bet garastāvoklis – možāks.

Apsveicam! Tas liecina par to, ka jūsu organisms ir pieradis pie regulārām fiziskām slodzēm. Muskuļi ir tonusā, asinsrite ir uzlabojusies, jūs esat kļuvusi veselīgāka un izturīgāka. Tagad var pāriet pie nākamā posma: nolemt, ar kādu sporta veidu jūs nodarbosieties.

Pastāv ļoti daudz fitnesa un aerobikas veidu, peldēšana, visāda veida dejas... Izvēle ir milzīga. Padomājiet, kādi treniņi būs piemēroti tieši jums, ņemot vēra jūsu raksturu un ķermeņa uzbūvi: komandas vai individuāli, enerģiski vai mierīgi, virzīti uz neatlaidīgu panākumu gūšanu vai uz iekšējās harmonijas meklēšanu.

Nebaidieties sākt! Esiet pārliecināta: pat pavisam nelieli centieni nebūs veltīgi, ja tie būs regulāri. Un tad apbalvojums lieliskas pašsajūtas un slaida vidukļa veidā neliks sevi gaidīt.

Materiāls publicēts sadarbībā ar http://meitenem.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV