Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Brīvi no... bērniem

easyget.lv, 24.03.2009. 14:47 | komentāri (4)

Svešie bērni viņus kaitina, sievietes stāvoklī izsauc ironisku smaidu. Viņi ir child-free, un ar to viss ir pateikts.
Brīvi no... bērniem

Brīvi no bērniem, brīvi no netīriem pamperiem, pudelītēm ar bērnu barības, negulētām naktīm un nepamatotām cerībām. Brīvi, lai tērētu savu laiku sev, veidotu karjeru un privāto dzīvi pēc noteikta plāna, nenovēršot uzmanību, neuzveļot uz saviem pleciem rūpes par mazo, bezspēcīgo radījumu.

Child- free ( no angļu child – bērns un free – brīvība) – cilvēks, kas ir pret pēcnācēju radīšanu. Rietumeiropas valstīs un ASV child-free ir diezgan jaudīga opozīcijas struktūra, kaut gan Krievijā šī kustība arī eksistē, bet sabiedrība to atbalsta ļoti maz un pati child-free ideja ļoti miglaina. Un tomēr doma, ka var apzināti atteikties no pēcnācēju radīšanas, kļūst aizvien populārāka visā pasaulē, un piesaista aizvien vairāk cilvēku no dažādiem sociāliem slāņiem.

Vēl pirms 10 gadiem atzīties, ka esi pret bērniem savā dzīvē, bija taisnais ceļš uz sabiedrības nosodījumu. Šobrīd child-free neslēpj savu pārliecību, bet būtībā sabiedrības attieksme nav īpaši mainījusies.

Sievieti, kura nevēlas bērnus parasti apsūdz egoismā un infantilismā. Tradicionālas ģimenes piekritēji, aizstāvot savu viedokli un vērtības, operē ar tādiem jēdzieniem kā patriotisms un sieviešu daba. Viņu pretinieki – chilf-free- izmanto šos pašus jēdzienus savu uzskatu aizstāvēšanai. Planēta jau tapāt ir pārapdzīvota, un cilvēks no dzīvnieka atšķiras ar prātu un spēju kontrolēt savus instinktus. Tomēr pārsvarā šie strīdi notiek interneta vidē un reti pāriet arī uz reālo dzīvi.

Iemesli, kāpēc sieviete izvēlas nedzemdēt bērnu ir dažādi. Nepatika pret bērniem ir tikai viens no iemesliem, kaut gan to piemin visbiežāk. Vērojot svešus bērnus un analizējot savas reakcijas, sieviete nonāk pie slēdziena, ka tāda „laime” viņai nav vajadzīga. Grūti noticēt, ka par spīti nepatikai pret svešiem bērniem, viņa varētu iemīlēt savus. Un, pat mēģinot sameklēt mātes instinktu sevī, viņa to neatrod. Vērojot vecākus, viņa pārliecinās, ka jaunās sievietes dzīve, līdz ar bērna parādīšanos, mainās tikai uz slikto pusi.

Karjeras ambīcijas ir raksturīgas gandrīz visiem child-free piekritējiem. Bērna esamība ir faktors, kas varētu traucēt radošai, profesionālai un sociālai pašrealizācijai. Ievērojams saraksts ar cilvēkiem, kas veiksmīgi apvienoja karjeru un bērnus neliekas child-free pietiekoši pārliecinošs, jo nav saraksta ar cilvēkiem, kas ziedojuši karjeru bērnu dēļ.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV