Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Suņi saprot saimnieka emocijas

easyget.lv, 25.03.2009. 15:07

Suņi ir vienīgie dzīvnieki, kas saprot cilvēkus, lasot emocijas no to sejām.
Suņi saprot saimnieka emocijas

Saskaņā ar pēdējiem pētījumiem, kurus veica The University of Lincoln zinātnieki, labākie cilvēka draugi tiešām var no pirmā skatiena saprast, vai viņu saimnieks ir laimīgs, apbēdināts vai nikns.

Pēc zinātnieku vērojumiem, cilvēks komunicējot ar sarunu biedru, pagriež savu skatienu nedaudz pa kreisi un skatās uz labo sejas pusi. Iespējamais iemesls – laba cilvēka sejas puse labāk atspoguļo emocionālo stāvokli. Līdzīgu skatienu zinātnieki novēroja arī suņiem, bet tikai tad, kad tie skatās uz cilvēkiem, nevis uz citiem dzīvniekiem.

Izpētes gaitā zinātnieki rādīja suņiem cilvēku, pērtiķu un suņu attēlus. Fiksējot suņa acu kustību, zinātnieki nonāca pie slēdziena, ka skats, kas vērsts uz labo sejas pusi ir vērojams tikai tad , kad suņiem rāda cilvēku seju. Līdz šīm nevienam dzīvniekam nav konstatēta šāda spēja.

Pēc izpētes vadītāja Kun Guo viedokļa šī brīnumainā spēja saprast cilvēku piemīt suņiem tāpēc, kā tie tika pieradināti pirms vairākiem tūkstošiem gadu un pa šo laiku iemācījās noteikt saimnieka garastāvokli un komunicēt, izejot no tā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV