Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Ko saimniekam var iemācīt mājdzīvnieki?

easyget.lv, 26.03.2009. 14:08

Mājdzīvnieki glābj mūs no vientulības un stresa. Bet vēl viņi var mums iemācīt kaut ko svarīgu – īpaši, ja mēs viņus uzmanīgi vērojam un mīlam tādus, kādi tie ir.
Ko saimniekam var iemācīt mājdzīvnieki?

Pastāv viedoklis, ka mājdzīvniekus iegādājas vientuļi cilvēki. Tā nav taisnība, pārsvarā suņi un kaķi dzīvo ģimenēs, kas sastāv no 3 un vairāk cilvēkiem. Par galveno iemeslu, kas modināja iegadāties mājdzīvnieku, 26% aptaujāto īpašnieku nosauca mīlestību pret dzīvnieku un prieku rūpēties par uzticīgo draugu. Labdabīga ietekme uz bērnu iegādāties mājdzīvnieku ir mudinājusi 8% aptaujāto. 19% uzstāj uz sava mīluļa sociālo lomu, kas ļauj saimniekam nejusties vientuļi. Savukārt 34% atzina, ka vispār nevar iedomāties savu dzīvi bez dzīvnieka mājās ( www.psyhologies.ru)

Tātad, ko mums var iemācīt dzīvnieki:

Suns

Galvenās īpašības: sabiedriskums, uzticība. Suns ir gatavs pildīt ģimenē noteikto lomu, piemēram, sarga vai auklītes.

Saimnieka raksturs: suņa paradīšanos ģimenē izraisa dažādi iemesli. Bet visus suņu saimniekus apvieno paaugstināta vajadzība pēc siltām emocionālām attiecībām. Suņa saimnieki īpaši savos mīluļos novērtē spēju būt uzticamiem, kas nav atkarīga no ārējiem apstākļiem.

Ko mums māca suņi: orientēties situācijā pirms dibināt attiecības. Suns ir uzmanīgs vērotājs, pārsteidzoši smalki viņš jūt cilvēku emocijas un nodomus. Ienākot jaunajā kolektīvā, sunim vajag laiku, lai saprastu, kā ir sadalītas lomas, kurš ir vadonis, kurš par viņu rūpēsies. Un, tikai saprotot attiecības starp cilvēkiem grupā, suns dibina savas, individuālas attiecības ar katru no cilvēkiem. Suņa taktiskumu un spēju dibināt kontaktus tiešam ir vērts pārņemt.

Kaķis

Galvenās īpašības: neatkarība un prasme ievērot distanci. Kaķis ir neuzbāzīgs, tas rūpīgi dozē savu mīlestību un pats izlemj, ko darīt.

Saimnieka raksturs: ir izveidojies stereotips, ka kaķu mīlis ir sapņotājs un vientuļnieks. Un nemaz tik tālu no patiesības tas nav. Lai dzīvotu saskaņā ar kaķi, tā saimniekam jāciena kaķa teritorija un dzīves ritms un tas parāda saimnieku drīzāk par domātāju, nevis darītāju.

Ko mums māca kaķi: Dzīvot un dot dzīvot arī citiem. Kaķis zina ko grib un nemaldīgi izvēlas tieši to, kas viņam der vislabāk. Tieši tāpēc daudzi uzskata kaķus par aukstiem un egoistiskiem. Tā nav, kaķi ir ļoti jūtīgi un parasti pieķeras saimniekam, kaut arī ne tik acīmredzami kā suņi. Kaķi lieliski spēj atbalstīt un nomierināt, pārsvarā ar maigiem pieskārieniem.

Žurka

Galvenās īpašības: ziņkārība. Meklējot ēdienu un jaunus iespaidus, šī mazā radība ir gatava izpētīt vistālākos cilvēka mājokļa nostūrus. Žurku var viegli dresēt, viņa atšķir cilvēkus pēc smakas un neapšaubāmi atpazīst saimnieku.

Saimnieka raksturs: žurkas parasti iegādājas oriģinālie cilvēki, viņiem patīk, ka grauzēji neprasa speciālo aprūpi un lieliski adaptējas jebkurai situācijai. Šīs īpašības padara žurku par lielisku kompanjonu. To var nesāt līdzi, ņemt braucienos un demonstrēt apkārtējiem. Turklāt žurkas bieži izvēlas cilvēki, kuriem trūkst taktīlo izjūtu, jo žurkas gūst lielu baudu, skraidot pa saimnieka rokām, pleciem un galvu.

Ko mums māca žurkas: pieņemt tuvo radījumu par spīti apkārtējiem. Turklāt, neskatoties uz vieglu aprūpi, žurkām nepieciešama barība un tīrs krātiņš. Tas pieradina cilvēku atbildīgi un ar cieņu izturēties pret citu cilvēku interesēm – maigā formā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV