Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Konkurss “Habitus Baltija 2009” prezentēs Baltijas valstu jauno modes mākslinieku veikumu

Inese Libere, 01.04.2009. 12:35

4. aprīlī devīto reizi Ķīpsalā notiks jauno modes mākslinieku un dizaineru konkurss "Habitus Baltija 2009", kas pulcēs 37 jaunos modes māksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas mākslas augstskolām.

Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina katedras vadītāja un konkursa “Habitus Baltija 2009” žūrijas pārstāve prof. Rita Eglīte uzsver: “Esam ļoti gandarīti par veiksmīgi uzsākto sadarbību ar Lietuvas un Igaunijas mākslas akadēmijām, jo pateicoties tam mēs beidzot kopumā redzēsim, ko dara jaunie modes dizaineri Baltijas valstīs. Šogad konkurss būs daudz radošāks un interesantāks, jo tajā pieteikušies daudzi spēcīgi un līdzvērtīgi modes mākslinieki, kas sacentīsies sīvā konkurencē, intrigu saglabājot līdz pat konkursa beigām”.

Vislielākā konkurence šogad būs kategorijā “Mākslinieciskais prêt-à-porter”, kurā pieteiktas 18 kolekcijas. Par labāko kolekciju kategorijā “Mākslinieciski augstvērtīga avangarda mode” sacentīsies 8 konkursa dalībnieki, savukārt kategorijā “Rūpnieciskais prêt-à-porter” pieteiktas 9 tērpu kolekcijas. Pirmoreiz, līdzās individuālajiem vērtējumiem, tiks noteikta arī labākā mācību iestāde, vērtējumu nosakot pēc skolu un augstskolu izvirzīto studentu vidējā iegūto punktu skaita.

Kolekciju oriģinalitāti, izstrādājumu kvalitāti un stilu, kā arī atbilstību konkursā pieteiktajām kategorijām vērtēs starptautiska žūrija, kurā ietilpst gan nozares profesionāļi, gan akadēmiskie mācībspēki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas akadēmijām. Žūriju vadīs kostīmu māksliniece un scenogrāfe, modes žurnāliste un modes vēstures pasniedzēja no Itālijas Ļuba Popova.

Konkursa uzvarētāji saņems “Habitus Baltija” statueti un sertifikātus dalībai starptautiskos modes pasākumos – modes industrijas izstādē “Femmina prêt-à-porter” Atēnās, Grieķijā un tās ārvalstu dizaineru skatē; konkursā “Поколение Next”, kas notiks modes industrijas izstādē “Fashion Industry” Sanktpēterburgā un modes konkursā “Ekzersis” Maskavā, kas notiek lielākajā nozares izstādē Krievijā – “Tekstillegprom”. Tāpat arī “Habitus Baltija 2009” labākās kolekcijas autors nākamajā gadā ar savu tērpu kolekciju varēs atklāt konkursa “Habitus Baltija 2010” fināla skati. Savukārt kādam no konkursa dalībniekiem “Intertextil Balticum” rīkotāji dāvās iespēju piedalīties izstādē 2010. gadā.

Konkursa skates notiks 4. aprīlī no plkst. 14.00 līdz 16.30. Ar pagājušā gada konkursa uzvarētājas Agneses Narņickas (Latvija) jauno kolekciju sāksies konkursa fināls, kurā apbalvos labākos 2009. gada konkursa dalībniekus. Konkursa fināla sākums 4. aprīlī plkst. 17.00.

Konkursa mērķis ir atklāt jaunus talantus, atbalstīt jaunos modes māksliniekus, veicināt jauno dizaineru profesionalitātes attīstību, pieredzes apmaiņu un kontaktu dibināšanu ar apģērbu ražotājiem.

3. aprīlī “Habitus Baltija 2009” un izstādes “Intertextil Balticum” ietvaros notiks arī starptautiski modes tematikai veltīti semināri, kurus vadīs Ļuba Popova.
 
Konkursu “Habitus Baltija” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Viļņas Mākslas akadēmiju un Igaunijas Mākslas akadēmiju.

Konkurss “Habitus Baltija 2009” notiks vienlaikus ar 14. starptautisko tekstila, apģērbu, ādas izstrādājumu un ražošanas iekārtu izstādi “Intertextil Balticum 2009”, kas notiks no 3. līdz 5. aprīlim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.

“Habitus Baltija” un “Intertextil Balticum 2009” būs iespējams apmeklēt, iegādājoties kopīgu biļeti, kas pieaugušajiem maksās Ls 3, bet skolēniem un pensionāriem – Ls 2,50. Savukārt skolēnu grupām (10+) biļešu cena būs Ls 2.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV