Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Konkursa “Habitus Baltija 2009” rezultāti apliecina jauno modes mākslinieku gatavību iekarot lielo modes tirgu

Evita Šīna, 08.04.2009. 10:54 | komentāri (3)

Jauno modes mākslinieku un dizaineru konkursa “Habitus Baltija 2009” dalībnieki šogad prezentēja tādu kolekciju oriģinalitāti, kvalitāti un stilu, ar kādu varētu lepoties jebkurš pasaules līmeņa jauno modes mākslinieku konkurss. “Habitus Baltija” Grand Prix ieguva tērpu kolekcija, kas ne tikai ar savu stilu, kompozicionālo izturētību un perfekto auduma izvēli uzrunāja žūriju un skatītājus, bet arī ir pilnībā gatava pārdošanai un konkurencei modes tirgū.
Konkursa “Habitus Baltija 2009” rezultāti apliecina jauno modes mākslinieku gatavību iekarot lielo modes tirgu

Galerijas:

9. jauno modes mākslinieku un dizaineru konkursā “Habitus Baltija 2009” šogad piedalījās 39 jaunie modes mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas mākslas augstskolām.

“Šogad konkurss izvērtās ļoti spraigs un interesants, gūstot patiesu skatītāju atsaucību un augstu profesionāļu novērtējumu,” atzīst Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina katedras vadītāja profesore Rita Eglīte. Ideja vērtēt arī mācību iestādes līdzās individuālajam vērtējumam ir  noteikti attaisnojusies, jo tagad gan studenti, gan mācībspēki, gan modes profesionāļi var iegūt kopskatu par to, kas notiek modes izglītības attīstībā mūsu reģionā,” uzsvēra Rita Eglīte. Modes dizainere Asnate Smeltere un kostīmu māksliniece un scenogrāfe no Itālijas Ļuba Popova uzsvēra konkursa profesionalitāti, augsto līmeni un ideju bagātību.

Par uzvarētāju kategorijā “Rūpnieciskais prêt-à-porter” kļuva Latvijas Mākslas akadēmijas studente Diāna Liepniece ar kolekciju “SHU SHU”, balvā iegūstot iespēju piedalīties jauno modes dizaineru konkursā “Поколение Next”, kas notiek modes industrijas izstādē “Fashion Industry” Sanktpēterburgā.

Krakovas mākslas un modes dizaina skolas studentes Magdalenas Smielakas kolekcija “Destrukcija” tika atzīta par labāko kategorijā “Mākslinieciski augstvērtīga avangarda mode”. Uzvarētāja balvā ieguva sertifikātu dalībai modes konkursā “Ekzersis” Maskavā, kas notiek lielākajā nozares izstādē Krievijā – “Tekstillegprom”.

Par labāko kategorijā “Mākslinieciskais prêt-à-porter” tika atzīta Krakovas mākslas un modes dizaina skolas studente Pegi Pavlovska (kolekcija “Gavroche”). Uzvarētāja balvā saņēma sertifikātu dalībai modes industrijas izstādē “Femmina prêt-à-porter” Atēnās, Grieķijā un tās ārvalstu dizaineru modes skatē. Pegi Pavlovska ieguva arī “Habitus Baltija 2009” Grand Prix, balvā saņemot iespēju piedalīties modes šovā “Bridge of Fashion” Vācijā – modes pasākumā, kurā vienkopus pulcēsies modes konkursu uzvarētāji no visām Baltijas jūras valstīm. Galvenās balvas ieguvējai ar savu jauno modes kolekciju būs iespēja arī atklāt nākamā gada konkursu “Habitus Baltija 2010”!

Projekta vadītāja Evita Šīna uzsvēra: “Zīmīgi, ka pirms gada tepat Ķīpsalā mums bija savs Gavrošs mūziklā “Les Misérables”, un tagad galvenā balva tiek tērpu kolekcijai ar tādu pašu nosaukumu”.

Izstādes “Intertextil Balticum” projekta vadītājas Ilzes Avotas balvu – iespēju bez maksas piedalīties nākamā gada izstādē “Intertextil Balticum” – saņēma jaunā latviešu modes māksliniece Lāsma Samsone, kas absolvējusi Reivnzbornas Dizaina un komunikāciju koledžu Lielbritānijā. Konkursā viņa piedalījās ar divām kolekcijām – “Sapnis sfērā” un “Starp strīpām”.

Līdzās individuālajam vērtējumam šogad pirmo reizi tika noteikta arī labākā mācību iestāde, vērtējumu nosakot pēc skolu un augstskolu izvirzīto studentu vidējā iegūto punktu skaita. Šogad labākās skolas titulu un “Habitus Baltija” statueti ieguva Krakovas Mākslas un modes dizaina skola. Skolu konkursā piedalījās arī Latvijas Mākslas akadēmija, Viļņas Mākslas akadēmija, Viļņas Mākslas akadēmijas Telšu Mākslas fakultāte, Igaunijas Mākslas akadēmija un Tartu Mākslas koledža.

Kolekciju oriģinalitāti, izstrādājumu kvalitāti un stilu, kā arī atbilstību konkursā pieteiktajām kategorijām vērtēja kompetenta starptautiskā žūrija, kuru vadīja kostīmu māksliniece un scenogrāfe, modes žurnāliste un modes vēstures pasniedzēja no Itālijas Ļuba Popova. Žūrijā strādāja arī Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina katedras vadītāja profesore Rita Eglīte, Viļņas Mākslas akadēmijas Tērpu dizaina nodaļas asociētā profesore Dangole Brogiene (Lietuva), Viļņas Mākslas akadēmijas Telšu Mākslas fakultātes asociētā profesore Virginja Degeniene (Lietuva), Igaunijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas asociētais profesors Jiri Sīms (Igaunija), Tallinas Lietišķo zinātņu universitātes Tehniskā dizaina un apģērbu tehnoloģijas katedras vadītājs Tēle Pēta (Igaunija), Krakovas Mākslas un modes dizaina skolas direktore Joanna Gavela (Polija), modes dizainere Asnate Smeltere, psiholoģe Andra Kuš un žurnāla “L’Officiel Latvia” modes redaktore Olga Kolotova no Latvijas.

Konkurss “Habitus Baltija” notiek kopš 2001. gada, un tā mērķis ir atklāt jaunus talantus, atbalstīt jaunos modes māksliniekus, veicināt jauno dizaineru profesionalitātes attīstību, pieredzes apmaiņu un kontaktu dibināšanu ar apģērbu ražotājiem.

Konkursu “Habitus Baltija” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Viļņas Mākslas akadēmiju un Igaunijas Mākslas akadēmiju.

Konkurss “Habitus Baltija 2009” norisinājās vienlaikus ar 14. starptautisko tekstila, apģērbu, ādas izstrādājumu un ražošanas iekārtu izstādi “Intertextil Balticum 2009”, kas notiek no 3. līdz 5. aprīlim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV