Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Burbons un pārējie. Sava versija par viskiju ir arī amerikāņiem, kanādiešiem un pat japāņiem

FHM, 11.05.2009. 15:38

Kaut gan Latvijā populārākais ir skotu un īru viskijs, nebūtu pareizi noniecināt arī citu valstu šmigas meistaru darinājumus.

Kaut gan Latvijā populārākais ir skotu un īru viskijs, nebūtu pareizi noniecināt arī citu valstu šmigas meistaru darinājumus. Piemēram, amerikāņu. Jaunās pasaules apguvēji ļoti ātri iemanījās brūvēt labu kandžu, bet par to, ka Amerikas viskijs atšķiras no Eiropas produkcijas, jāsaka paldies kādam Kentuki štata svētajam tēvam. Elija Kreigs bija baptistu sludinātājs, kuram, pēc visa spriežot, nebija svešas arī gluži cilvēciskas lietas. Proti, no sprediķošanas brīvajā laikā Elija tecināja viduvējas kvalitātes kandžu, ko pats lepni dēvēja par viskiju. Apgaismība pār sludinātāju nāca 1789. gadā, kad viņš pēdējā gaitā izvadīja kādu Lūisvilas iedzīvotāju. Skaitot pātarus, Elija ievēroja, ka netālu no kapiņiem plešas kukurūzas lauks, un viņa galvā iešāvās skumjajam brīdim gluži nepiemērota doma – bet kā būtu, ja es paprovētu viskiju taisīt no kukurūzas?

Domāts, darīts. Tālākajos notikumos lielu lomu spēlēja nejaušība. Savu kukurūzas strebekli sludinātājs nolēma kādu laiku izturēt mucā, taču gadījās tā, ka mucas dēļi bija apdeguši. Kādēļ tas tā, par to domas dalās: viena versija apgalvo, ka mucu Elija taisījis no savas nosvilušās mājas pārpalikumiem; cita versija uzstāj, ka dēļi bijuši normāli, tikai diletantiskais mucenieks pārdedzinājis dažus kniedējumus. Lai kā tur būtu, iznākums bija negaidīts – apsvilušajā mucā izturētajam viskijam piemita netipiski tumša krāsa, viegls ogļu aromāts un ļoti interesanta garša. Pirmo produkcijas porciju Elija nosūtīja uz Ņūorleānu, bet uz mucas uzrakstīja: „Bourbon, Kentucky”. Ej nu sazini, kādēļ, taču viskiju mācītājs bija nodēvējis par godu nule gāztajai Francijas monarhu dinastijai. Un tā arī šo viskija šķirni sāka saukt par burbonu.

Ne visi amerikāņu viskiji ir burboni. Piemēram, Tenesijas štatā taisa līdzīgu viskiju, kas no klasiskā burbona atšķiras ar to, ka destilātu pirms liešanas mucās izfiltrē caur trīsmetrīgu kļavas ogļu slāni – tas dzērienam piešķir maigu garšu un savdabīgu aromātu. Amerikāņi taisa ne tikai kukurūzas, bet arī rudzu (Rye) viskiju. Īpaši tādus brūvēt patīk kanādiešiem – arī Kļavlapas zeme ir viena no lielākajām viskija ražotājām. No burbona kanādiešu viskijs atšķiras galvenokārt ar mazāk saldenu garšu. Ja interesē sīkāka klasifikācija, te tā būs. Par burbonu sauc viskiju, kura sastāvā ir vismaz 51% kukurūzas. Rudzu viskijā jābūt vismaz 80% rudzu. Vēl ir arī kukurūzas jev corn viskijs – tā sastāvā jābūt vismaz 80% kukurūzas.

Izklausās jocīgi, taču bez minētajām ir vēl viena viskija lielvalsts – tā ir Japāna. Mūsu šķībacainie brāļi cēlo dzērienu iepazina salīdzinoši vēlu – rūpnieciskos apjomos to sāka ražot vien 1924. gadā. Taču, ja reiz japānis ir ķēries pie lietas, viņš visu nodarīs kārtīgi. Tā bija arī ar viskiju – lietpratēju aprindās japāņu single malt viskiji kotējas ļoti augstu un konkurē ar skotu produkciju. Tā, lūk – neskati viskiju pēc šķībajām acīm!

Recepte

Viskija kokteili ierāda „Melnā kaķa vēstniecības” bārmenis Andris Noreiķis

Izvēloties viskiju kokteilim, jāzina, kādu garšu vēlies iegūt. Ja gribi saldāku kokteili, jāņem burbons, ja sausāku – rudzu viskijs. Starp citu, pasaulē abi viskija veidi popularitāti iekaroja tieši ar klasiskajiem kokteiļiem: tādiem kā „Whiskey Sour”, „Manhattan”, „Old Fashioned”. Te būs viena no versijām par „Whiskey Sour”.

Whiskey Sour Melnā kaķa gaumē

5 cl burbona
3 cl citronu sulas
2 cl citronu sīrupa
Viens olas baltums

Kokteili pagatavo šeikerī un ielej glāzē ar ledu. Dekorē ar apelsīna daiviņu un ķirsi. Ja gadījumā kokteilis liekas par stipru, var mēģināt to atšķaidīt ar gāzētu ūdeni.

Gadiem ir nozīme

Jo ilgāk izturēts, jo smalkāks un dārgāks

Viskijiem ir no svara to izturēšanas laiks – cik ilgi dzēriens noturēts mucā. Minimālais izturēšanas laiks parasti ir trīs gadi. Izņēmums ir vien burbons – tam mazākais laiks ir divi gadi. Augšējā robeža – līdz 50 gadiem. Izcilākais tik sena viskija piemērs ir „Glenfiddich 50 Years” – izlaistas tikai 500 pudeles šī karaliskā dzēriena, un katra pudele maksā 4000 latu. Ilgāk par pusgadsimtu gan viskiju mucā turēt nav jēgas – laika gaitā daļa izgaro. Toties atlikumam būs spēcīgāk izteikta garša un smarža. Labi izturēts viskijs skaitās 10–12 gadus vecs. Ja dzēriens mucā stāvējis vismaz 21 gadu, tas jau tiek dēvēts par ekskluzīvu.

Materiāls publicēts sadarbībā ar www.fhm.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV