Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LNT seja Liene Zostiņa brokasto veselīgi

Inta Pēdiņa, 19.05.2009. 17:40

LNT seja Liene Zostiņa jau vairākus gadus ik rītu sāk ar glāzi ūdens, kur iespiesta citrona sula: „Tā man sniedz enerģiju, un ir vieglāk „pamosties” - pēc pusstundas jau esmu gatava brokastīm. Uzskatu, ka brokastis ir ļoti svarīga ēdienreize. Esmu pamanījusi, ka tad, ja neesmu brokastojusi, šad tad pa dienu sanāk „sagrēkot” ar kādu ne visai veselīgu uzkodu.
LNT seja Liene Zostiņa brokasto veselīgi

Visbiežāk brokastīs ēdu putras, svaigus dārzeņus vai sviestmaizes. Jau sen esmu atsacījusies no baltmaizes, jo kviešu maizē ir ļoti maz vērtīgu uzturvielu. Izņēmums ir Fazer kviešu maize ar rudzu šķiedrvielām - garša un mīkstums kā baltmaizei, bet satur visas rudzu maizes vērtīgās vielas.

Mana mīļākā sviestmaižu recepte ir gaišā rudzu tostermaize ar Mocarellas sieru, Cherry tomātiņiem un Iceberg salātlapu. Garšas dažādošanai pievienoju diedzētu lucernu vai melnās olīvas. Tuvojas zemeņu laiks, kad atkal varēšu draugu Kasparu iepriecināt ar zemeņu sviestmaizēm. Kā tās gatavo? Samaļ biezpienu, samaisa ar Mascarpone sieru. No gatavās masas ar konditorejas maisiņu uz tostētas maizītes veido aplīšus. Katrā aplītī ieliek pa zemenei, un īpašā zemeņu maizīte ir gatava!”

Lienes ietekmē arī viņa draugs filmu studijas „Red Cats” producents Kaspars Bērziņš arvien vairāk pievēršas veselīgam uzturam: „Salīdzinoši maz tagad dzeru saldinātus, gāzētus dzērienu, vairāk ūdeni, lai gan ar Lieni izdzertā ūdens daudzuma ziņā sacensties vēl nevaru. Pateicoties Lienes piemēram, arī dēls Markuss priekšroku dod ūdenim un veselīgai pārtikai, nevis limonādēm, saldumiem un pārsālītiem našķiem.”

„Ja darba dienās brokastīm parasti ir ierobežots laiks, tad brīvdienās tām atvēlam īpašu vietu un dažreiz brokastu pagatavošana un ēšana kopā var aizņemt par divas stundas! Tad ir dota vaļa iztēlei, un aicināts talkā arī Markuss. Eksperimentējam un gatavojam neparastākas sviestmaizes – ar garnelēm, sēnēm un eksotiskajiem sieriem. Arī uzņemot viesus, jau sen esam atteikušies no „rosola bļodām” un tā vietā draugiem piedāvājam dažādas vieglas un veselīgas uzkodas,” piebilst Liene Zostiņa.

Dietologs Andris Brēmanis pozitīvi vērtē Lienes rūpes par savu un ģimenes uzturu: “Šķiedrvielām ir liela nozīme ikdienas uzturā. Maize, kas satur šķiedrvielas, var palīdzēt cīnīties ar lieko svaru. Produkti, kas satur šķiedrvielas, pārsvarā prasa lielāku košļāšanas laiku, tādējādi gūstam sāta sajūtu pie mazāka apēsto produktu daudzuma un rezultātā samazinām uzņemto kaloriju skaitu. Šķiedrvielas palīdz organismam noregulēt gremošanas funkcijas, zarnu trakta darbību, izvairīties no paaugstināta holesterīna līmeņa un aptaukošanās. Katrā valstī tiek noteikta ieteicamā šķiedrvielu dienas deva, ņemot vērā to iedzīvotāju ēšanas paradumus un kopējo veselības stāvokli. Latvijā dienas deva ir 30 g šķiedrvielu.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV