Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijā 3/4 skolēnu dod priekšroku sulām, nevis limonādēm

Signe Znotiņa, 29.05.2009. 11:20

Kā liecina Sulu ekspertu padomes veiktā aptauja skolās, apmēram ¾ skolēnu izvēlas dzert sulas, nevis limonādes. Starp visiecienītākajām skolēni min apelsīnu, ābolu, multiaugļu un vīnogu sulas.

Turklāt interesants ir fakts, ka bērni tās dzer nevis tāpēc, ka tās iegādājušies vecāki, bet gan tāpēc, ka tās ir veselīgas. To apliecina arī fakts, ka starp top sulām tika minētas arī dzērveņu, citronu, greipfrūtu sulas.

Aptauja tika veikta kampaņas „Apēd sulu!” ( www.apedsulu.lv) ietvaros.

Inga Šmate, Sulu ekspertu padomes pārstāve, Veselības ministrijas Uztura padomes locekle: „Esam gandarīti, ka ar katru gadu palielinās bērnu un to vecāku izpratne par veselīgu uzturu. Arvien vairāk ģimeņu sāk pievērst uzmanību ikdienā lietotam uzturam, vai produkti, ko ēdam un dzeram, ir veselīgi, vai mūsu maltītes ir vitamīniem un uzturvielām bagātas, vai tās spēcina bērnu organismu u.tml. Bērniem aktīvā dzīvesveida dēļ ir jāuzņem daudz šķidruma, tādēļ iesakām to darīt nevis ar saldinātām limonādēm, bet gan ar veselīgiem dzērieniem, tostarp sulām. Turklāt sulas organismu nodrošinās ne tikai ar papildus šķidrumu, bet arī ar vitamīniem un enerģiju. Priecē, arī pašu bērnu apziņa, ka dzert sulas ir veselīgāk, nekā dzert limonādes, ko apliecina viņu sniegtās atbildes uz aptaujas jautājumiem. Vien jācer, ka zināšanas mudinās arī uz rīcību!”


Sulas vairāk dzer meitenes

Kā liecina pētījuma rezultāti, apmēram 90% meiteņu dod priekšroku sulām un uzskata, ka sulas ir jādzer, jo tās ir veselīgas. Liela daļa respondentu atzina, ka sulas dzer ne tikai veselīguma dēļ, bet gan tāpēc, ka tās ļoti garšo. Tikai 20% meiteņu atzinās, ka nav pievērsušas uzmanību veselīguma faktoram, bet dzer sulas, jo tās pērk vecāki vai arī tās garšo. Meitenēm visvairāk garšo multiaugļu, apelsīnu un ābolu sulas.

Arī starp zēniem sulas ir iecienītas. To apliecina fakts, ka apmēram 65% zēnu dzer sulas. Kā galveno faktoru sulu izvēlē min veselīgumu un to, ka vecāki pērk sulas. Interesanti, ka uz jautājumu, ja būtu jāizvēlas sula vai limonāde, lielākā daļa – 80% - zēnu pārliecinoši sniedza atbildi „sula”. Zēniem visvairāk garšo apelsīnu, multiaugļu un vīnogu sulas.

Aptauja tika veikta šī gada aprīlī. Tajā piedalījās vairāk nekā 500 skolēnu no 10 skolām Latvijā. Respondentu vecums bija no 10 – 16 gadiem.


Sulas veselīga uztura sastāvdaļa

Sulās ir ne tikai vitamīni, bet arī barības vielas, kas tik ļoti nepieciešamas mūsu organismam. Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) veiktie pētījumi liecina, ka sulas pakās iespējams salīdzināt pat ar tādiem sabalansētā uzturā svarīgiem pārtikas produktiem, kā gaļa, maize, piena produkti u.tml. Gluži tāpat kā dažādus produktus, arī dažādas sulas varam izmantot atšķirīgu uzturvielu uzņemšanā. Tādēļ variējot ar sulām, piemēram, ik rītu brokastīs izvēloties savu, varam vairāk uzņemt gan kalciju, gan dzelzi, gan kāliju, kā arī citas uzturvielas. Veiktie pētījumi rāda, ka ananāsu sulā ir četras reizes vairāk kalcija nekā cūkgaļā, tomātu sulā ir tikpat daudz kālija, cik rudzu maizē, vīnogu sulā ir četrreiz vairāk ogļhidrātu nekā jogurtā u.tt..

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV