Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Cilmes šūnas nākotnē palīdzēs diabēta un izkaisītās sklerozes pacientiem

Ieva Stibe, 07.07.2009. 14:14 | komentāri (1)

Šodien, 7. jūlijā,  Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Šūnu transplantācijas centra speciālisti konferences "Cilmes šūnu praktisks pielietojums medicīnā" ietvaros informēja par jaunākajiem klīniskajiem pētījumiem cilmes šūnu pielietošanā un ārstniecības metožu izveidošanā pie sirds patoloģijas, cukura diabēta un izkaisītās sklerozes.

Šūnu terapijas metodes piedāvā principiāli jaunu pieeju sabiedrībai nozīmīgu veselības problēmu risināšanā. Galvenie pētījumu virzieni šobrīd ir trīs: kardioloģija, kur jau uzsākta cilmes šūnu transplantāciju sirds muskulī, lai atjaunotu miokarda infarkta bojātos audus, endokrinoloģijā – diabēta slimnieku ārstēšana, lai panāktu neatkarību no insulīna, un neiroloģijā – izkaisītās sklerozes terapija.

Šūnu transplantācijas centra vadītājs Ēriks Jakobsons uzsver starptautiskās sadarbības nozīmi: "Lai attīstītu jaunas tehnoloģijas un palīdzētu mūsu pacientiem, strādājām kopā ar ārvalstu speciālistiem, pārņemam pasaules pieredzi. Profesors H.Voltarelli no Brazīlijas ar cilmes šūnu transplantāciju strādā jau vairāk nekā 20 gadus. Viesojoties Latvijā, viņš dalās pieredzē cukura diabēta un izkaisītās sklerozes terapijā ar cilmes šūnām, kā arī prezentē klīnisko pētījumu rezultātus."

Šūnu transplantācijas centra pētnieks, bioloģijas doktors Jānis Ancāns par cilmes šūnu terapiju autoimūno slimību gadījumā stāsta: "Cilmes šūnas spēj apturēt organisma autoimūno reakciju, kas izkaisītās sklerozes gadījumā bojā neironus, un diabēta gadījumā – iznīcina šūnas, kas ražo insulīnu."

Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs asociētais profesors Andrejs Millers norāda: "Neiroloģijā ir vairākas diagnožu grupas, kur nespējam palīdzēt ar esošo medikamentozo terapiju, tāpēc kopā ar šūnu transplantācijas kolēģiem meklējam jaunus ceļus, kā apturēt slimību progresu." Savukārt Stradiņa slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs profesors Valdis Pīrāgs cer uz cilmes šūnu terapijas pielietošanu diabēta pacientiem: "Cilmes šūnu terapija paver iespējas modulēt cilvēka imūnsistēmu."

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Šūnu transplantācijas centrs atklāts 2008.gadā. Centrā darbojas cilmes šūnu izpētes un transplantācijas laboratorija, kas veic šūnu materiāla apstrādi un sagatavošanu pielietojumiem terapijā. Centrā tiek veikta jaunu ārstniecības tehnoloģiju izstrāde un to izvērtēšana klīnisko pētījumu ietvarā.

Šūnu transplantācijas centrs ir pamats reģeneratīvās medicīnas attīstībai Latvijā un tuvākajā reģionā. Reģeneratīvā medicīna strauji attīstās visā pasaulē. Cilmes šūnas var atjaunot šķietami neatgriezeniski zaudētās organisma funkcijas, tās spēj pārvērsties un "aizvietot" citas organisma šūnas, kuras ir novecojušas vai gājušas bojā traumu vai slimību dēļ. Cilmes šūnu terapija nākotnē ievērojami spēs uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, aizvietojot smagas, kropļojošas operācijas un ilgstošu medikamentu lietošanu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV