Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Apģērbu var iegādāties arī bez lieliem tēriņiem

Lelde Sāre, 15.07.2009. 10:28

Jauna apģērba iegāde nav lēta, tomēr, laikus paredzot šādus pirkumus un zinot veidus, kā ietaupīt, ikviens nereti sevi var iepriecināt ar kādu jaunu un nepieciešamu apģērbu vai apavu pāri. To pierāda arī Naudas plānošanas centra apkopotie padomi apģērba pirkšanai.
Apģērbu var iegādāties arī bez lieliem tēriņiem

„Apģērba iegāde šodienas ekonomiskajos apstākļos noteikti nav prioritāte, tomēr labi izskatīties un papildināt savu garderobi ar ko jaunu noteikti vēlas lielākā daļa cilvēku, jo īpaši dāmas. Tāpēc Naudas plānošanas centra apkopotie padomi pierādīs, ka jaunu apģērbu un aksesuārus var iegādāties arī tā, lai pirkums būtiski neiespaidotu ģimenes budžetu”, stāsta Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja.

Naudas plānošanas centra atbalstītāja GE Money Bank martā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka apģērbam, apaviem un kosmētikas precēm katrs trešais Latvijas iedzīvotājs tērē 20 – 40 latus, bet 15% - līdz pat 60 latiem mēnesī. Tādēļ Naudas plānošanas centrs atgādina - ja apģērba iegādei tiek plānots tērēt lielāku naudas summu, to vajadzētu paredzēt jau laikus, lai pirkums neradītu robu ģimenes budžetā.

Naudas plānošanas centra ieteikumi, kā ietaupīt, iegādājoties apģērbu:

1. Seko līdzi atlaidēm – sezonas izpārdošanu laikā iespējams iegādāties kvalitatīvas preces par mazāku naudas summu (atlaižu laikā pērc tikai to, kas patiesi ir nepieciešams!).
2. Mēģini pirkt lietas, kuras ir klasika un saglabās savu vērtību arī vēlāk. Piemēram, iegādājoties labas kvalitātes klasisku blūzi vai žaketi, varēsi to nēsāt vairākus gadus – kā darbā, tā ciemos.
3. Pievērs uzmanību, lai apģērba materiāls nebūtu burzīgs un to gludinot nepatērētu daudz elektroenerģijas, kā arī lai tas nebūtu tikai ķīmiski tīrāms.
4. Cilvēki nereti atkārtoti pērk vienas un tās pašas lietas, piemēram, katru reizi pa jaunam lakatiņam vai krekliņam. Lai izvairītos no kārtējā atkārtotā pirkuma, pirms veikala apmeklējuma vēlams pārskatīt savu garderobi un izveidot sarakstu ar lietām, kuras būtu labi aizvietot ar jaunām, un kuru garderobē pietrūkst.
5. Izvairies no ekstravagantām lietām, kas modē būs tikai vienu sezonu un ko nav iespējams kombinēt ar lielāko daļu garderobes.
6. Izgriez no žurnāla apģērbu attēlus, kādus vēlies atrast, un iepērkoties ņem tos līdzi. Tas palīdzēs vieglāk atrast meklēto (vai ko līdzīgu) un izvairīties no citiem, iespējams, nevajadzīgiem pirkumiem.
7. Netērē naudu, pērkot daudz lētu apģērbu. Labāk iegādāties vienu labu, augstvērtīgas kvalitātes preci, kas tik ātri nenovelsies un mazgājot nemainīs formu. Arī apavus labāk pirkt kaut vienu pāri, bet labu.
8. No pārtērēšanās pasargās arī tas, ja uz veikalu ņemsi līdzi tikai noteiktu naudas summu. Piemēram, ja jauna apģērba iegādei vari atļauties 50 latus, tad neņem uz veikalu līdzi ne santīma vairāk.
9. Neuzskati iepirkšanos lietotu apģērbu veikalā par kaut ko zem sava goda. Šajos veikalos nereti iespējams atrast gan pilnīgi jaunas vai maz lietotas (arī zīmolu) drēbes. Turklāt zināsi, ka šādu apģērbu uz ielas ieraudzīsi diez vai vēl kādam cilvēkam. Un nereti to kvalitāte ir daudz labāka kā veikalos iegādātam lētam apģērbam. Apģērbu vari iepirkt arī tā sauktajos “outlets”, kur tiek tirgoti pazīstamu zīmolu kolekciju atlikumi.
10. Lai atsvaidzinātu garderobi, nebūt nav regulāri jāpērk jaunas modes preces. Atbilstoši sezonas tendencēm pievieno jau esošajam apģērbam piemērotas detaļas! Šalle, rotas, lakats  vai citi  aksesuāri ir it kā sīkumi, kas var pilnībā mainīt garderobes noskaņu atbilstoši jaunākajai modei.
11. Ja kārojas iepirkties, labāk sarunā pastaigu ar draugu vai dari ko citu, kas tevi iepriecina, jo spontāna iepirkšanās noteikti garantēs liekus tēriņus. Ļoti daudzi no mums vēlas uzlabot sev noskaņojumu, apmeklējot veikalu un nopērkot kādu jaunu apģērba gabalu. Un šie cilvēki ļoti labi zina, ka bieži šādi iegādātas preces, pārnākot mājās, vairs īsti nepatīk, bet nauda jau ir iztērēta.
12. Ja pārnākot mājās no veikala konstatē, ka jaunajam apģērbam ir kāds defekts, tev īsti neder tā izmērs vai arī apģērba kvalitāte nav laba, nekautrējies to nest atpakaļ uz veikalu samainīt vai arī prasīt atdot tavu naudu. Ikvienam ir šādas tiesības.
13. Neko neizmaksās apģērba maiņa, ko vari sarīkot kopā ar draugiem. Pārskatiet savos skapjos lietas, ko vairs nevalkājat, un savā starpā samaināties ar tām lietām, kas patīk un atbilst gaumei un izmēram.
14. Šobrīd aktuāli ir šūšanas kursi. Apmeklējot tos, varēsi uzšūt sev to, ko vēlies, turklāt tā garantēsi, ka nevienam citam šāds apģērbs nekad nebūs. Iespējams, ka varēsi šūt drēbes arī citiem, tādējādi nedaudz arī nopelnot. Varbūt vari apmeklēt arī rotu izgatavošanas kursus – tā arī iespējams ietaupīt, jo nereti veikalā pirkti auskari un krelles būs daudz dārgāki, turklāt ne tik oriģināli.

Par Naudas plānošanas centru

Biedrība Naudas plānošanas centrs (NPC) ir sadarbībai atvērta neatkarīga sabiedriskā labuma organizācija, kuras mērķis ir Latvijas iedzīvotāju izglītošana un konsultēšana personīgā budžeta plānošanas jautājumos. To 2007. gada maijā dibināja AS GE Money (tagad – GE Money Bank) un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola. Savu mērķu īstenošanai NPC iedzīvotājiem sniedz virtuālas konsultācijas personiskā budžeta plānošanā un informatīvu palīdzību finanšu krīzes situācijās: info@vissparnaudu.lv, www.vissparnaudu.lv. NPC uzturēšanu un pamatdarbību nodrošina AS GE Money Bank, papildu aktivitātes tiek īstenotas ar piesaistīto partneru atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV