Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mocarta nāves ticamākais iemeslis ir streptokoka infekcija

Ilze Malaševska, 19.08.2009. 10:58

Jaunākie zinātnieku pētījumi liecina, ka 35 gadus vecā komponista Volfganga Amadeja Mocarta mīklainās nāves iemesls ir bakteriāla infekcija, kas izraisījusi rīkles pietūkšanu, raksta ASV medicīnas izdevums „The Annals of Internal Medicine”.
Mocarta nāves ticamākais iemeslis ir streptokoka infekcija

Amsterdamas Universitātes pētnieki uzskata, ka tieši streptakoka infekcija ir vainīga pie Vīnes komponista nāves. Iepriekš tika uzskatīts, ka komponists miris no indes, muskuļu drudža, sifilisa, vaskulīta (asinsvadu iekaisums), akūta reimatiskā drudža, trihinelozes un asins saindēšanās.

Par oficiālo Mocarta nāves iemeslu tika uzskatīts Malārijas drudzis, tāpēc tobrīd, 1791. gadā, autopsija netika veikta. Tikai septiņus gadus vēlāk tika atrakts komponista kaps, lai varētu veikt mirstīgo atlieku autopsiju un noskaidrotu patiesos nāves iemeslus.

Pētījuma autori - Rigards Zeherss, Andreas Veigls and Endrū Steptoe, lai izdarītu konkrētus secinājumus, salīdzināja informāciju par maestro slimības vēsturi – drudzi, izsitumiem, ķermeņa sāpēm un uztūkumu – ar simptomiem, kas bija Vīnē 17. gadsimta beigās. Viņi analizēja apmēram 5 000 slimību iemeslus laika posmā no 1791. līdz 1793. gadam, atklājot, ka oadēma jeb tūska (uztūkums, kas veidojas no ūdens trūkuma organismā) ir tikpat populārs nāves iemesls kā tuberkuloze un nepietiekams uzturs. Un tieši 1791. gada decembrī, mēnesi pēc Mocarta nāves, oadēma bija populārākā nāvi izraisošā slimība tieši 35 gadu vecumu sasniegušiem cilvēkiem.

Zināms, ka komponista ķermenis nāves brīdī bija tik uztūcis, ka viņam gultā nebija iespējams pat pagriezties uz otriem sāniem. 35 gadus vecais komponists cieta arī no drudža, sāpēm mugurā un izsitumiem, kas visi ir streptokoka infekcijas simptomi. Reizēm streptokoka infekcija var pāraugt akūtā nieru saslimšanā glomerulonefrītā, kas izskaidrotu tūsku.

„Mūsu analīze norāda uz to, ka Mocarta pēdējā slimības un nāves iemesli ir saistīta tieši ar streptokoku infekciju, kas izraisīja akūtu nieru bojājumu”, norādīja pētnieki. Lai gan viņi ir nākuši klajā ar šādu paziņojumu, viņi nenoliedz iepriekš izteiktos apgalvojumus, ka nāves iemesls varētu būt sirds mazspēja vai drudzis. „Tomēr zināmie fakti par Mocarta nāves gadījumu, ieskaitot arī oademas, Malaizijas drudža un muguras sāpju simptomiem, atbilst uzstādītajai diagnozei un paies vairāki gadi līdz kāds piedāvās labāku diagnozi”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV