Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Darbinieki arvien biežāk izvēlas ieturēt maltītes sava biroja virtuvē

Baiba Gulbe, 20.08.2009. 19:53 | komentāri (1)

Ekonomiskā krīze ir iespaidojusi arī ēšanas paradumus Latvijas uzņēmumos, un darbinieki aizvien biežāk ēd turpat biroja virtuvē, nevis apmeklē kafejnīcas – noskaidrots „Fazer maiznīcas” veiktajā aptaujā Fazer 100% Rudzu maizes kampaņas „Rudzu spēks darbam” ietvaros.

Jautāti par ēšanas paradumu maiņu, 47% aptaujāto uzņēmumu pārstāvju atbildējuši, ka pēdējā pusgada laikā darbinieki arvien retāk apmeklē sabiedriskās ēdināšanas iestādes, 25% aptaujāto „ēd un dzīvo tāpat kā iepriekš”, bet 28% biroju ekonomiskās pārmaiņas skārušas smagāk - darbinieki attiecīgi „savelk ciešāk jostu, un viss”.

Kafejnīcu ķēdes „Fazer Amica” pārstāvis Guntis Bredovskis norāda: „Pašlaik daudzi cilvēki ir spiesti mainīt savus ēšanas paradumus, vairāk rēķināt un domāt līdzi – kur, ko un par cik ēst. Ēdinātāji saprot, kāda ir ekonomiskā situācija, un izstrādā tādas ēdienkartes, kas ir pieejamas visdažādāko maciņu īpašniekiem, tajā pašā laikā rūpējoties par to, lai ēdiens būtu veselīgs un daudzveidīgs.”

40% respondentu ir norādījuši, ka biroja virtuvē viņi ēd gan brokastis, gan pusdienas, bet par savu pusdienošanas vietu to attiecīgi ir izvēlējušies 30% aptaujas dalībnieku. Citās biroja virtuvēs cilvēki galvenokārt brokasto (4%) vai tikai pagatavo tēju un kafiju (26%).

Visbiežāk birojos strādājošie (51%) uz darbu ņem līdzi iepriekš sagatavotu ēdienu no mājām, 23% iepērkas tuvējā pārtikas veikalā un pēc tam virtuvē ēd „to, ko paši esam tur sameistarojuši”. 11% priekšroku dod sviestmaizēm, bet 15% grib sevi palutināt arī darbā un izvēlas smalkmaizītes un kūciņas.

Tomēr daudzi biroju darbinieki domā par veselīgu uzturu - labprāt ēd rudzu maizi (49%) un graudu maizi (29%), kas satur organismam tik vajadzīgās šķiedrvielas, un retāk izvēlas saldskābo maizi (13%) vai baltmaizi (9%). 63% aptaujāto uzskata, ka rudzu maize ir visveselīgākā, 53% tā vienkārši labāk garšo. 37% kā visvērtīgāko rudzu maizes īpašību min - „no tās vismaz var paēst” – tādējādi uzsverot rudzu maizes spēju ilgstoši saglabāt sāta sajūtu. 23% ēd rudzu maizi tādēļ, ka „jau mūsu senči to bija iecienījuši”.

42% aptaujāto mēdz ēst rudzu maizi kopā ar zupu. Ar gaļu vai tās izstrādājumiem rudzu maizi visbiežāk ēd 31%, bet veģetāriskām piedevām pie rudzu maizes priekšroku dod 19% respondentu. Tikai 8% uzskata, ka, siltajam ēdienam piekožot rudzu maizi, tā garša būs vēl labāka.

Aptaujā piedalījās 188 uzņēmumi, no kuriem 160 atrodas Rīgā. 38% uzņēmumu bija ar 20 un vairāk darbiniekiem, 27% darba vietās strādāja no 10-19 cilvēku, bet 20% - mazāk par 10 darbiniekiem. 85% gadījumu par savu kolēģu ēšanas paradumiem viszinošākās ir bijušas biroja vadītājas un sekretāres.



Par SIA „Fazer maiznīcas”

“Fazer maiznīcas” ir otrā lielākā maizes ceptuve Latvijā, kas piedāvā plašu veselīgu un garšīgu maizes produktu klāstu. 2008. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 13,04 miljoni latu. Uzņēmuma produktu portfelī ir tradicionālā, gadu desmitiem atzītā maize ar zīmolu “Druva” un inovatīvā, īpaši augstas kvalitātes maize ar zīmolu “Fazer”. Plašāka informācija par uzņēmumu atrodama www.fazermaiznicas.lv

Par Fazer koncernu

Fazer koncerns ir izveidojies no ģimenes uzņēmuma - kafejnīcas, ko 1981. gadā Helsinkos nodibināja Karls Fazers (Karl Fazer). Pašreiz koncerna uzņēmumi piedāvā ēdināšanas pakalpojumus un maizes produktus astoņās valstīs. Koncerna darbība balstās uz trīs galvenajām uzņēmuma vērtībām: klients, kvalitātes izcilība un komandas gars.

Fazer koncerna sastāvā ir četri biznesa virzieni – „Fazer Amica”, „Fazer Maiznīcas”, „Fazer Saldumi” un „Fazer Krievija”. „Fazer Amica” ir viens no vadošajiem ēdināšanas uzņēmumiem Ziemeļvalstīs, Igaunijā, Latvijā un Krievijā. „Fazer Maiznīcas” piedāvā svaigus un garšīgus maizes izstrādājumus klientiem Somijā, Zviedrijā, Krievijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. „Fazer Krievija” ir viena no vadošajām maiznīcām Krievijā. „Fazer Saldumi” ir vadošais konfekšu un šokolādes izstrādājumu ražošanas uzņēmums Ziemeļvalstīs un Baltijā. Fazer koncerna apgrozījums 2008. gadā bija vairāk nekā 1,16 miljardi EUR, darbinieku skaits apmēram 15 000. Vairāk informācijas: www.fazergroup.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV