Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kā iemidzināt mazuli 4 soļos

Mārtiņš Atvars, 03.09.2009. 17:41

Tu noteikti domā, ka palikt visu nakti nomodā, lai pabeigtu kursa darbu, bija grūti. Iedomājies, kā ir iztikt vairākas dienas bez miega, paciešot spalgu raudāšanu, kura plosa ikkatru tavu nervu šūnu. Tā ir ikdiena tēva lomas pirmajos mēnešos.

Vairākums jaundzimušo, protams, ir ļoti uztraukti un nemierīgi. Pasaule viņiem ir sveša vieta, kuru ir gaismas apspīdēta un nepazīstamu skaņu pārpilna. Tam visam pievienojas arī tas, ka viņu gremošanas sistēma cenšas pielāgoties un vēderiņu sāk spiest gāzes, kuras nevar tik viegli tikt ārā. Ir sanācis arī tā, ka pirmajās dzīves nedēļās mazuļiem vairāk patīk nakts; grūtniecības laikā mazuļus iemidzina mammas kustēšanās dienas laikā. Kad viņi piedzimst, viņi vēl joprojām ir pieraduši pie nakts maiņas.

Tāpēc arī viss, salikts kopā, izvēršas par neskaitāmām smagām naktīm. Bet tu vari panākt, lai mazulis tev netraucētu gulēt. Ir daži vienkārši paņēmieni, kā sasniegt mazuļa iemigšanu, un tie spēj paveikt brīnumus. Ar šiem paņēmieniem var nomierināt šķietami histērisku mazuli. Jūs abi ar partneri varēsiet izgulēties, un citi uzskatīs tevi par Supertēvu. Turklāt, tev ar mazuli izveidosies ciešas attiecības, kuras arī turpmāk varētu atvieglot audzināšanu.

Kad mazulis ir pabarots, nomazgāts un gatavs gulētiešanai, tikai sper šos vienkāršos soļus, kuri gandrīz vienmēr palīdzēs iemidzināt mazuli.

1. solis
Panāc, lai mazulim ir atraudziņa


Gāzes vēderā ir nopietns naktsmiera traucēklis. Zīdainim tās ir mokošas un reizē neizprotamas. Tādēļ ir pašsaprotami, ka mazulis kļūs ļoti satraukts, ja gāzes spiedīs vēderu. Turklāt iegūsi partneres labvēlību, ja reizi pa reizei pieteiksies nomierināt bērnu pa naktīm. Tāpēc jāpanāk, lai mazulis atraugājas.

Tev šķiet, ka māki panākt, lai mazulis atraugājas? Paplikšķināt pa muguriņu, vai ne? Nepareizi. Paplikšķināšana var arī izdoties, taču ir arī labāki veidi un tie nav saistīti ar mazuļa izmantošanu bungu vietā.

Cilāšana: Turi mazuli cieši sev klāt, paceļoties pirkstgalos un nolaižoties, vienlaicīgi maigi paberzējot mazuļa muguru augšup un lejup. Tā rezultātā mazulis iztaisnosies, kas palīdzēs gāzei izkļūt no vēderiņa. Šis paņēmiens spēj paveikt brīnumus, kad mazulim vajag atraugāties, un pat var palīdzēt, lai mazulis iemigtu.

Pulksteņa svārsts: Rīkojies uzmanīgi. Reizēm gāzes var nonākt atverē zem barības vada, vēdera bumbuļveida daļā. Labākais veids, kā atbrīvot šo gāzi, ir maigi pašūpot mazuli, gluži tāpat kā veclaicīgu pulksteņa svārstu. Maigi, bet tomēr stingri, satveriet mazuli zem rokām. Turot viņu pie sevis, pašūpojiet no vienas puses uz otru. Iztēlojies, ka mazulis ir svārsts un viņa kājas ir šī svārsta gals. Šīs kustības palīdzēs gāzei aizkļūt līdz barības vadam un iznākt ārā ar atraudziņu.

Vai esi gatavs vēl trīs soļiem, kas palīdzēs mazuli iemidzināt?

2. solis
Mazuļu pīrādziņš


Jaundzimušajiem patīk būt drošībā, viņiem pietrūkst siltuma, kas viņus ieskāva dzemdē. Tādēļ atjautīgās māmiņas izgudroja tīstāmās segas (tas nav dižs amerikāņu izgudrojums, bet par ko tādu vajadzēja iedomāties mums pašiem), tas ir paņēmiens, kā mazuli cieši ietīt segā. Tas rada mazulim drošības un miera sajūtu, kura palīdzēs tev viņu iemidzināt. Taču ar vienkāršu mazuļa ietīšanu segā nebūs līdzēts. Tam būs nepieciešams īpašs paņēmiens, lai mazulim radītu īpašo izjūtu. (Jaundzimušajiem viss ir tik svešs, ka viņus var izbiedēt pat pašu roku un kāju vicināšana, tādēļ viņi droši jāietin). Lai to paveiktu, noliec segu uz galda pa diagonāli, lai tā veidotu rombu. Noloki augšējo stūri uz leju. Uzliec mazuli uz segas tā, lai viņa kakls būtu līdz ar tikko izveidoto locījuma vietu. Apliec segas augšējo kreiso stūri ap mazuļa labo plecu. Tagad paņem segas apakšgalu un uzvelc to līdz mazuļa krūtīm. Visbeidzot apliec segas labo stūri ap mazuļa kreiso plecu un aizspraud to labajā pusē. Labu apetīti! Tas tikai neliels joks, taču tam vajadzētu palīdzēt mazulim iemigt.

3. solis
Sāniskā ieaijāšana


Šis ir paņēmiens, kuru slavenais mazuļu speciālists Dr. Hārvijs Karps (Dr. Harvey Karp) māca savā lieliskajā grāmatā un video ”The Happiest Baby on the Block”. Kaprs apgalvo, ka tas izraisa nomierinošu refleksu, turklāt tas tik tiešām iedarbojas, it īpaši uz jaundzimušajiem. Maigi apgriez mazuli uz sāniem un nekur neaizej. Mazulis pārstāj raudāt dažu minūšu laikā. Ja tas tomēr nenotiek, sper nākošo soli.

4. solis
Mūzikas skaņa

Mazuļiem nepatīk klusums. Viņi ir pavadījuši deviņus mēnešus diezgan trokšņainā vietā, kur bija visaptverošs baltais troksnis, ko radīja asins plūsma pa vēnām mammas vēderā, augļūdeņu skalošanās, slāpēta balsu un mūzikas skaņa. Kad naktī guļamistabā iestājas klusums, tā ir biedējoša un sveša sajūta. Ja mazulis vēl joprojām ir satraukts pēc iepriekšējo soļu speršanas, pamēģini pašņākt viņam pie auss. Ne pārāk skaļi, bet iegaumē, ka mazulim ir jādzird „ššššššššššš” baltais troksnis, kas būt skaļāks par paša raudāšanu. Pēc tam vari ieslēgt radio un uzlikt, lai tas šņāktu mazuļa gultiņas tuvumā, lai tas viņu nomierinātu.

Taču, ja nekas no tā neiedarbojas, iedod mazulim kaut ko pasūkāt. Tam nav obligāti jābūt knupītim vai mammas krūtij (vai mākslīgajai krūtij, ja tev tādas ir – un ja tu tās lieto, tev būtu jāzina, ka tas nav normāli); jaundzimušie labprāt pasūkās arī tavu pirkstu vai īkšķi. Tomēr uzmanies: jaundzimušais spēj radīt tādu vakuumu, kas var traumēt tavus pirkstus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV