Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Gultas dalīšana kaitē veselībai

Egija Petrova, 14.09.2009. 16:30

Speciālisti apgalvo, ka pāriem veselības un attiecību dēļ vajadzētu apsvērt gulēšanu atsevišķi.
Gultas dalīšana kaitē veselībai

Miega speciālists Dr. Neils Stenlijs (Dr Neil Stanley) "Lielbritānijas zinātnes festivālā" ("The British Science Festival") stāstīja, kā gultas dalīšana var radīt daudzas miega problēmas, sākot ar krākšanu, segas apskaušanu un vērtīgā miega izzušanu.

Kādā pētījumā atklāja, ka pāri, kuri dala gultu, vidēji par 50 procentiem vairāk cieš no miega traucējumiem.

Dr. Stenlijs, kurš neguļ ar sievu vienā gultā, norādīja, ka vēsturiski mums nekad nebija lemts gulēt vienā gultā.

Viņš teica, ka laulību gultas modernā tradīcija aizsākās tikai industriālās revolūcijas laikā, kad cilvēki pārcēlās uz pārapdzīvotajām pilsētām un lielpilsētām, kur trūka dzīvojamās platības.
 
Pirms karalienes Viktorijas valdīšanas laika laulātu pāru gulēšanu atsevišķi neuzskatīja par neko neparastu. Senajā Romā laulību gulta bija vieta, kur notika dzimumakts, bet ne gulēšana.

Dr. Stenlijs, kurš atvēra vienu no vadošajām Lielbritānijas miega laboratorijām Surejas Universitātē, teica, ka mūsdienu cilvēkiem vajadzētu apsvērt domu sekot šim piemēram.

„Tas ir par to, kas padara jūs laimīgus. Ja jūs esat gulējuši kopā un jūs abi guļat ļoti labi, tad neko nemainiet, bet nebaidieties izmēģināt kaut ko savādāku.”

„Mēs visi zinām, kāda ir sajūta, ka jūs apskaujaties, un tad viens no jums saka: „Es eju gulēt” un pārvietojas uz gultas otru pusi. Tad kāpēc vienkārši nedoties uz citu gultu?”


Knosīšanās un grozīšanās

Neils Stenlijs teica, ka vājš miegs ir saistīts ar depresiju, sirds slimībām, sirdslēkmēm, plaušu traucējumiem, ceļu satiksmes un darba negadījumiem, kā arī šķiršanos, lai gan miegu vispārīgi neuzskata par svarīgu veselības rādītāju.

Dr. Roberts Mīdovs, sociologs Surejas Universitātē, sacīja: "Patiesībā cilvēki uzskata, ka viņi guļ labāk, ja viņiem blakus ir partneris, bet pētījumi vēsta par pretējo."

Viņš veica pētījumu, kurā salīdzināja, cik labi pāri guļ, kad viņi dala gultu un cik labi – kad guļ atsevišķi.

Pētījumā piedalījās 40 pāri. Viņš atklāja, ka pāri, kuri dalīja gultu un kad kāds no viņiem miegā pakustējās, tad tā rezultātā ir 50 procentu iespējamība, ka otru partneri tas iztraucēs.

"Lielbritānijas zinātnes festivālā" atklājās, ka par spīti tam, pāri nevēlas gulēt atsevišķi, tikai 8 procenti no pāriem, kuri ir vecumā no 40-59 gadiem guļ atsevišķās istabās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV