Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Komplikāciju risks gados vecākām māmiņām

Baiba Sniķere, 21.09.2009. 11:43

Lielbritānijas zinātnieki ir pierādījuši, ka gados vecākām sievietēm kļūt par māmiņu ir riskanti.
Komplikāciju risks gados vecākām māmiņām

Viņi atklāja, ka sievietēm, kurām menstruācijas sākās agrā vecumā, dzemdībās vairāk ir nepieciešama medicīniskā iejaukšanās, piemēram, dzemdību knaibļu lietošana vai ķeizargrieziens.

Risks būtu mazāks, ja šīs sievietes savu pirmo bērnu laistu pasaulē agrā vecumā, taču gados vecākām sievietēm risks saglabājas.

Kembridžas Universitātes un „BJOG” (starptautisks dzemdību un ginekoloģijas žurnāls) pētījums.

Pētījums bija balstīts uz analīzes datiem par 3 739 sievietēm, kas dzemdējušas pirmo bērnu.

Kembridžas zinātnieku grupa atklāja, ka sievietēm menstruācijas sākas vidēji 13 gadu vecumā.

Menstruācijas agrāk sākas augumā īsākām meitenēm un meitenēm ar lielāku ķermeņa masu.

Tikai vienai ceturtajai daļai (26,95) sieviešu, kurām menstruāciju cikls nesākās vismaz līdz 15 gadu vecumam, dzemdību laikā ir vajadzīga medicīniskā iejaukšanās.

Bet sievietēm, kurām menstruācijas sākās agrā vecumā, sākot no 12 gadiem un uz augšu, medicīniskās iejaukšanās rādītājs bija tuvu vienai trešdaļai (32,4%).

Dzimumhormoni

Atbilde tam visam ir tāda, ka sievietes, kurām menstruācijas sākas agrā vecumā, ilgāk ir pakļautas dzimumhormonu, estrogēna un progesterona iedarbībai.

Domājams, ka abi šie hormoni pasliktina dzemdību kontrakciju intensitāti.

Šis pieņēmums ir balstīts uz pētījumu par to, ka jaunām sievietēm, kuras laiž pasaulē savu pirmo bērnu, dzemdību laikā saņemt medicīnisko palīdzību nav tik riskanti, pat ja menstruācijas (dēvētas arī par menstruālo ciklu) viņām ir sākušās agrā vecumā.

Iepriekšējie pētījumi ir atklājuši arī to, ka risks dzemdībām ar medicīnisko iejaukšanos palielinās gados vecākām sievietēm, kuras laiž pasaulē savu pirmo bērnu.

Pētījumu veicējs profesors Gordons Smits uzsver, ka vecuma nobīde, sākoties mēnešreizēm nav tik būtiska, bet vecums, kad sākt ģimeni, ir svarīgs.

Viņš sacīja: „Šo pētījumu galvenā nozīme ir tā, ka, zinot menstruālā perioda sākšanos, var labi paredzēt komplikāciju risku un gados vecākām sievietēm dzemdēt pirmo bērnu ir riskanti.”

„BJOG” galvenais redaktors profesors Filips Stīrs apgalvo, ka iespējamais iemesls, kāpēc sievietēm mēnešreizes sākas agrā vecumā, ir liekais svars.

Viņš sacīja, ka gadu gaitā ārsti ir pamanījuši potenciālās postošās sekas tam, ka sievietes organismā ir pārāk daudz vai pārāk maz estrogēna.

Tomēr redaktors uzsver, ka pirms tiek izdarīti secinājumi par to, vai menstruāciju sākšanās agrā vecumā kaut ko ietekmē, ir nepieciešams veikt plašāka mēroga pētījumus.

Evolūcija

Tajā pašā laikā Stīrs mierina, ka sievietēm, kurām mēnešreizes ir sākušās agrā vecumā, nevajadzētu uztraukties.

Bet viņš piebilda: „Ir ļoti svarīgi, lai sievietes piekoptu veselīgu dzīvesveidu un uzturētu normālu ķermeņa svaru, jo pārlieku lielā ķermeņa svara grūtniecības laikā dēļ dzemdību kontrakcijas ir pārāk vājas un ir lielāka iespēja, ka bērniņš piedzims ar operācijas palīdzību.”

Zinātnieki pieņem, ka sievietes ķermenis ir izstrādāts tā, lai stāvoklī viņa varētu palikt īsi pēc tam, kad tas ir fiziski iespējams.

No evolucionārā skatījuma ilga pauze starp pubertāti un pirmā bērna dzemdēšanu nav vēlama, jo mūsu senču dzīves ilgums bija diezgan īss.

Iepriekš agra menstruāciju sākšanās tika saistīta ar paaugstinātu risku saslimt ar krūts un dzemdes kakla vēzi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV