Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Alkohols un diendusa uzlabo atmiņu

Mārtiņš Atvars, 21.09.2009. 14:59

Mūsdienu iedzīvotāji arvien vairāk noveco, tas nav nekāds noslēpums. Taču šīs novecošanas apjomi ir tik lieli, ka tiem nemaz nevar noticēt. 2008. gadā bija 500 miljonu cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem, tas ir aptuveni 7% no visiem pasaules iedzīvotājiem. Līdz 2040. gadam šī vecuma iedzīvotāju skaits būs sasniedzis 1,3 miljardus, kas būs aptuveni 14% no visiem iedzīvotājiem. Lai gan paši skaitļi jau ir satricinoši, plānprātība būs tā, kas liks šādām izmaiņām būt patiesi satraucošām.
Alkohols un diendusa uzlabo atmiņu

Lai gan medicīna attīstās un, cerams, turpmāk spēsim ārstēt alcheimera slimību un citus plānprātības veidus, lielākajai daļai cilvēku nāksies cīnīties ar šīm slimībām pašiem. Tāpēc turi savu prātu un atmiņu asāku nekā citi. Kā to izdarīt? Lūk, daži noderīgi padomi.

Košļājamā gumija

Ticiet vai nē, bet košļājamā gumija var uzlabot modrību un atmiņu. 2002. gadā un 2004. gadā tika veikti pētījumi, un to rezultāti aprakstīti medicīnas žurnālā „Appetite”. Šo pētījumu laikā dalībnieki, kuri košļāja košļenes mācību procesā, testā spēja atcerēties vairāk, nekā tie, kuri nebija košļājuši košļeni. Lai gan iemesls šai parādībai vēl nav skaidrs, to varētu skaidrot šādi – košļāšana paātrina sirdsdarbību, kas savukārt palielina asins plūsmu uz smadzenēm.

Kā tas ietekmē tevi un tavu atmiņu: Pirms dodies uz veikalu un iztērē mūža iekrājumus, iepērkot slepeno atmiņas uzlabotāju krājumus košļeņu izskatā, tev būtu jāzina arī par to pārējiem efektiem. Solīts makā nekrīt, jaunākie pētījumi tomēr nav atraduši nekādu saistību starp košļājamo gumiju un atmiņu, taču tika pierādīts, ka tās uzlabo modrību (nav nekāds brīnums, kāpēc sportisti tās mīl).

Treniņi

Var jau būt, ka vīrieši ir aktīvāki, nekā sievietes, taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka viņi trenējas pietiekoši daudz. Visticamāk, ka vairākumam vīriešu jau ir noriebies uzklausīt to, cik labi ir trenēties katru dienu un kā tas var uzlabot dzīvi. Tāpēc tagad ir pienācis laiks atklāt vēl vienu regulāru treniņu priekšrocību. Lērums pēdējā desmitgadē veiktu pētījumu ir neapgāžami pierādījuši, ka treniņi var uzlabot arī atmiņu. Atklāti sakot, kaloriju sadedzināšana var tev palīdzēt atcerēties, kur noliec atslēgas. Žurnālā „PNAS” aprakstītais 2008. gada pētījums liecina, ka pārtika ar ierobežotu kaloriju daudzumu pozitīvi ietekmē atmiņu veselīgiem cilvēkiem pieklājīgā vecumā.

Kā tas ietekmē tevi un tavu atmiņu:
Aizmirsti par hamburgeriem un frī kartupeļiem, izej ārā un izkusties. Aizbrauc uz darbu ar velosipēdu, lifta vietā kāp pa kāpnēm. Pat visnenozīmīgākie vingrinājumi palīdzēs tavai atmiņai vairāk, nekā nekādi vingrinājumi. Turklāt, tas viss ir par brīvu.

Kofeīns


Tā kā par šo vielu pārtikā noris viskarstākās diskusijas, ir saprotams, ka tai ir gan piekritēji, gan pretinieki. Kamēr vieni saskata tikai kofeīna priekšrocības, citi zākā to par negatīvajām sekām. Lai nu kā, bet neviens nevar noliegt, ka kofeīns uzlabo modrību (līdz ar to arī atmiņu). Saskaņā ar pētījumiem, kuri veikti pēdējos piecos gados, kofeīns uzlabo īslaicīgo atmiņu, aizsargā vecākas sievietes no atmiņu zudumiem un varētu pat atgriezt alcheimera slimības dēļ zaudētas atmiņas (vismaz pelēm noteikti).

Kā tas ietekmē tevi un tavu atmiņu: Pirms ķeries pie kafijas automāta iztukšošanas ar cerībām atgūt kādas zaudētas atmiņas, atceries, ka kofeīns ietekmē veselību negatīvi. Esi piesardzīgs un neaizraujies ar kofeīna lietošanu. Kā to paveikt? Internetā ir pieejami dažādi padomi, kā „samazināt risku veselībai” lietojot kofeīnu.

Diendusa


Nākošais slepenais atmiņas uzlabotājs varētu būt pretrunā ar iepriekšējo. Kā nekā, būs ļoti grūti nosnausties pa dienas vidu, ja būsi piepumpēts ar kafiju. Ja tev patīk sapņot atvērtām acīm, būsi ļoti iepriecināts, jo zinātne atbalsta ideju par atpūtu dienas vidū, tas pat spēj uzlabot deklaratīvo atmiņu. Šo atmiņu izmanto, lai uzglabātu faktus (piemēram, šo atmiņu tu piebāzi, mācoties gala eksāmeniem skolā).

Kā tas ietekmē tevi un tavu atmiņu: Ja visu dienu esi centies kaut ko „iedzīt” galvā, nebaidies ik pa laikam uz brīdi nosnausties – taču centies nesnaust ilgāk par 45 minūtēm, lai neieslīgtu dziļajā miegā, jo tad efekts būs gluži pretējs.

Alkohols

Kā pēdējo slepeno atmiņas uzlabotāju piedāvājam alkoholu, vielu, kas vīriešiem nebūs sveša. Lai gan visi ieteikumi aizvien vairāk sāk skanēt kā aizbildināšanās sliktiem ieradumiem, alkohols – tikai un vienīgi mērenā daudzumā – var patiešām uzlabot atmiņu. Neseni pētījumi ir pierādījuši, ka viens vai divi mēriņi dienā var uzlabot atmiņu un var pat ļaut izvairīties no plānprātības. Taču lielos daudzumos alkohols bojā atmiņu un var atsaukt atmiņā visu negatīvo (tāpēc teiciens „dzert, lai aizmirstu”, visticamāk, ir nepatiess).

Kā tas ietekmē tevi un tavu atmiņu: Nedzer vairāk kā divas glāzes vīna vai glāzi stiprāka dzēriena dienā un nekam sliktam nevajadzētu notikt. Ja lietosi vairāk, visticamāk, tas nodarīs vairāk ļauna, nekā laba.

Vairs nekādu noslēpumu

Kurš gan būtu domājis, ka daži no mūsu ikdienas ieradumiem patiesībā labo mūsu atmiņu? Tagad, kad noslēpums ir atklāts, atceries – nevajag pārspīlēt.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV