Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Smēķēšanas aizliegumi aptur sirdstriekas

Mārtiņš Atvars, 22.09.2009. 17:31

Smēķēšanas aizliegšanai sabiedriskās vietās ir bijusi lielāka ietekme, nekā paredzēts. Sirdstrieku skaits neticami sarucis.
Smēķēšanas aizliegumi aptur sirdstriekas

Smēķēšanas aizliegumi Eiropā un Ziemeļamerikā ir samazinājuši sirdstrieku skaitu aptuveni par trešdaļu, liecina divu pētījumu rezultāti.

Šie pētījumi ir publicēti divos žurnālos – „Circulation” un Amerikas Kardioloģijas Koledžas žurnālā.

Ir aprēķināts, ka Lielbritānijā vien sirdstriekas ik gadu skar 275000 cilvēku un nogalina 146000 cilvēku.

Šomēnes tika paziņots, ka sirdstrieku skaits gada laikā pēc aizlieguma ieviešanas Anglijā ir samazinājies par 10%. Rezultāti ir labāki, nekā bija cerēts. Taču jaunākie pētījumi, kuros apkopoti neskaitāmi dažāda veida pētījumu rezultāti, liecina, ka aizliegumu ieviešana ir samazinājusi sirdstrieku skaitu par 26%.gadā

Pasīvo smēķēšanu uzskata par kaitīgāku, jo tā palielina sirdstriekas iespējamību. Tā palielina asinsvadu nosprostošanās iespēju, samazina „labā” holesterīna daudzumu un paaugstina sirds aritmijas risku.

Dr. Džemiss Laitvuds (James Lightwood) no Kalifornijas Universitātes vadīja pētījumus, kuros tika apkopoti 13 atsevišķu pētījumu rezultāti.

Viņa komanda atklāja, ka sirdstrieku skaits visā Eiropā un Ziemeļamerikā ir sācis kristies pēc smēķēšanas aizliegumu ieviešanas, pēc gada sasniedzot 17% atzīmi. Laika gaitā sirdstrieku skaits turpināja samazināties un sasniedza 36% kritumu trīs gadus pēc aizlieguma ieviešanas.

Dr. Laitvuds paziņoja: „Lai gan mums, visticamāk, nekad neizdosies panākt, lai sirdstrieku skaits ir nulle, šie pētījumi sniedz mums pierādījumus, kādi ir smēķēšanas aizliegumu ieviešanas īstermiņa un ilgtermiņa rezultāti. Jauni smēķēšanas aizliegumi palīdzēs samazināt sirdstrieku skaitu vēl vairāk.” „Šis pētījums papildinās jau savāktos pierādījumus, ka pasīvā smēķēšana ir tieši saistīta ar sirds problēmām. Izdodot likumus, ka smēķēšanu pilnībā aizliegtu sabiedriskās vietās un darbavietās, mēs izdarītu milzīgu pakalpojumu sabiedrībai,” atzina Dr. Laitvuds.

Elēna Mensona (Ellen Mason) no „British Heart Foundation” apgalvoja: „Šie pētījumi tikai apstiprina arvien pieaugošo pierādījumu skaitu, ka smēķēšanas aizliegšana sabiedriskās vietās pozitīvi ietekmē cilvēku veselību.”

Statistika dati ļoti uzskatāmi parāda, cik ātri ir jūtami uzlabojumi pēc aizliegumu ieviešanas un cik patiesībā kaitīga ir pasīvā smēķēšana. „Ja smēķējat, labākais, ko varat iesākt, lai izvairītos no sirds slimībām, ir atmest smēķēšanu. Tā jūs pasaudzēsiet arī ģimenes un draugu veselību,” uzskata Elēna Mensona.

Jaunākie pētījumi liecina, ka Anglijas Nacionālais veselības dienesta sniegtā palīdzība smēķētājiem 10 gadu laikā ir izglābusi vismaz 70000 dzīvību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV