Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jauns informācijas resurss ikvienam, kura dzīvē ir multiplā skleroze

Edīte Kaņepāja - Vanaga, 30.09.2009. 10:37

2009.gada septembrī tiek atklāta mājas lapa www.multiplaskleroze.lv, kas domāta tiem, kuru dzīvē ienākusi MS - gan pacientiem ar MS, gan līdzcilvēkiem, kuru mīļos skārusi šī slimība, gan speciālistiem, kuri ikdienā strādā ar MS.

Multiplaskleroze.lv atrodama plaša informācija par multiplo sklerozi, tās simptomiem, diagnostiku un Latvijā pieejamo ārstēšanu, kā arī padomi, kā sadzīvot ar to. Šī ir vieta, kur dalīties priekos un bēdās, un vieta, kur iespējams uzdot jautājumus un saņemt izsmeļošas atbildes.

Šī ir pirmā vieta Latvijas interneta vidē, kur var lasīt patiesus MS pacientu un līdzcilvēku stāstus, kā arī sekot līdzi MS pacientu blogiem un diskutēt īpašā MS pacientiem un līdzcilvēkiem paredzētā Forumā. Ikvienam lapas apmeklētājam būs iespēja uzdot jautājumus ne tikai MS speciālistiem, bet arī ārstam - MS pacientam.

Apzinoties, ka daudziem MS pacientiem ir redzes problēmas, lapa veidota, lai speciāla programma varētu nolasīt priekšā uz ekrāna redzamo informāciju. Sadaļā Saites ir pieejama informācija un saites, lai varētu uzinstalēt nepieciešamo programmu un latviešu valodas runas sintezatoru.

Sākot ar 2010.gada 1.janvāri tiks atklāts un ikvienam, kura dzīvē ir MS, būs pieejams unikāls projekts - Baltijas MS Forums, kur savstarpēji sazināties varēs visu trīs Baltijas valstu MS pacienti.

Dr. Maija Mētra, Latvijas Multiplās sklerozes centra vadītāja: "Multiplā skleroze (MS) ir hroniska, iekaisīga, autoimūna centrālās nervu sistēmas slimība, kura skar galvas un muguras smadzeņu balto vielu, bojājot nervu šķiedru apvalku un līdz ar to radot dažādus, individuāli katram pacientam, neiroloģisko funkciju traucējumus, kuri slimības sākumā neregulāri atkārtojas un izzūd, bet vēlākās slimības stadijās rada paliekošus traucējumus un var invalidizēt pacientu.

Ar MS saslimst pārsvarā gados jauni cilvēki, arī pusaudži, reti bērni. Svarīgi ir atpazīt šīs slimības pirmās klīniskās izpausmes, precizēt diagnozi un agrīnās stadijās sākt ilgtermiņa imūnsistēmu modulējošu ārstēšanu (IMT), kas aptur slimības procesa tālāku attīstību, uzlabo pacienta dzīves kvalititāti, saglabā sociālo integrāciju sabiedrībā, ģimenē, iespējas veikt reproduktīvo funkciju.

Latvijā uz Latvijas Jūras medicīnas centra Vecmīlgrāvja slimnīcas bāzes jau 12 gadus darbojas MS centrs, kurā strādā Starptautiski specializējusies MS speciālistu grupa - ārsti, medicīnas māsas, kuru vadībā, atbilstoši Starptautiskiem kritērijiem, veic agrīnu MS

diagnostiku un vada katram pacientam individuāli piemērotu ārstēšanu, kura ir 100% kompensēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Mēs atbalstām pacienta līdzestību un savstarpējo psiholoģisko atbalstu Baltijas MS Foruma projekta ietvaros ".

Pasaules mērogā, MS ietekmē aptuveni 2,5 miljonus cilvēku. MS Latvijā skar vidēji 51 pacientu uz 100 000 iedzīvotājiem. Latvijā ir apzināti 2500 MS pacientu, bet iespējams, ka MS skar vēl vairāk cilvēku, jo Latvija ir augstā riska zonā - Eiropas ziemeļu daļā saslimstības līmenis ir augstāks nekā citur pasaulē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV