Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Zems D vitamīna līmenis var būt nāvējošs gados vecākiem cilvēkiem

Ieva Barone, 01.10.2009. 18:21

Zems D vitamīna līmenis var palielināt nāves gadījumu risku gados vecākiem cilvēkiem, ziņo pētnieki no Amerikāņu geriatrijas biedrības žurnāla.


Āda ražo D vitamīnu tiešā saules iedarbībā. Tomēr arī gados vecākiem cilvēkiem, īpaši tiem, kas dzīvo ziemeļu reģionos, reti saņem pietiekami daudz saules, lai ražotu pietiekamu D vitamīna daudzumu, un viņiem ir nepieciešami uztura bagātinātāji, lai sasniegtu veselīgu D vitamīna līmeni.

Arvien vairāk pierādījumu norāda uz veselības apdraudējumiem, kas rodas no nepietiekama D vitamīna līmeņa. Šajā pētījumā Dr. Adit A. Ginde no Kolorado Denveras Universitātes Aurorā un viņa kolēģi novērtēja nāves risku, kas saistīts ar D vitamīna līmeni, pētot vidēji 73 gadus vecus vīriešus un sievietes (3408), kad viņi piedalījās Trešo valstu veselības un pārtikas pārbaudes pētījumā jeb NHANES III.

Vairāk nekā 7 gadu apsekošanas laikā 1’493 cilvēki bija miruši - gandrīz 44 procenti. Nedaudz vairāk par pusi nāves gadījumu bija sirds slimību dēļ. Ņemot vērā dažādus faktorus, kas varētu ietekmēt rezultātus, zems D vitamīna līmenis bija neatkarīgi saistīts ar paaugstinātu nāves risku jebkāda nāves cēloņa dēļ, bet galvenokārt no sirds slimībām, atklāja pētnieki.

D vitamīna līmenis tiek uzskatīts par optimālu starp 80 un 110 vai 120 nmol/L (nanomoli uz litru) asinis, lai gan nav noteiktu norādījumu. Cilvēkiem, kas piedalījās šajā pētījumā, vidēji D vitamīna līmenis bija 66.0 nmol/L. Gindes komanda atklāja, ka nāves risks no jebkāda cēloņa bija par 83% augstāks cilvēkiem, kam D vitamīna līmenis bija mazāks par 25 nmol/L, salīdzinot ar cilvēkiem, kam D vitamīna līmenis ir 100 nmol/L vai augstāks.

Nāves risks bija par 47% lielāks tiem, kam D vitamīna līmenis bija no 25 līdz 49.9 nmol/L, salīdzinot ar tiem, kam D vitamīna līmenis bija 100 vai augstāks.

Zems D vitamīna līmenis īpaši smagi skar sirdi, piezīmē pētnieki, jo cilvēki, kam D vitamīna līmenis ir zemāks par 25 nmol/L, nāves risks no sirdskaitēm, ir vairāk nekā divas reizes augstāks.

Pašreiz D vitamīna deva cilvēkiem, kam ir 65 gadi un vairāk, ir nepietiekama, savā pētījumā ziņo Ginde un viņa kolēģi, un viņi iesaka veikt liela apjoma pētījumus, lai noteiktu lielākas D vitamīna devas ietekmi.

AVOTS: Amerikāņu geriatrijas biedrības žurnāls, 2009.gada septembris

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV