Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Mīti par sirdstriekām

Mārtiņš Atvars, 02.10.2009. 12:17

Sirdstrieka ir un paliek vislielākais nāves izraisītājs ASV un Kanādā. Tādēļ būtu noderīgi uzzināt, cik patiesi ir mīti par sirdstriekām un to novēršanu. Lūk, izplatītākie no šiem mītiem.

Viena aspirīna tablete dienā palīdzēs novērst sirdstrieku

Lai izprastu, kādu lomu aspirīns varētu spēlēt sirdstriekas laikā, vispirms ir jāizprot, kas tajā brīdī ar cilvēku notiek. Vainagartērijas nosprostošanos izraisa holesterīns un taukvielas, kas nonāk asinsritē. To savukārt izraisa holesterīna nogulsnēšanās uz artēriju iekšējām sieniņām, kas sašaurina asinsvadus un traucē asinsritei. Kad šīs nogulsnes atdalās no artēriju sieniņām, tās kopā ar trombocītiem izveido trombu, kas pilnībā nosprosto artēriju, tad arī sākas sirdstrieka. Ir zināms, ka aspirīns novērš trombocītu salipšanu un tādā veidā arī trombu veidošanos artērijās.

Aspirīnam parasti ir divas dažādas devas: 325mg tablete un 80mg tablete, ko mēdz dēvēt arī par „mazuļu aspirīnu”. Ja ir sākusies sirdstrieka vai sāpes krūtīs, noteikti ir jādzer 325mg tablete, taču lietot šādu devu ikdienā, lai izvairītos no iespējamas sirdstriekas, nav ieteicams, ja vien tādi nav bijuši ārsta norādījumi. Ārsts jums varētu ieteikt lietot mazuļu aspirīnu ikdienā, lai novērstu iespējamu sirdstrieku, ja pastāv kāds no šiem riska faktoriem: paaugstināts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, jūs smēķējat, vai jums ir diabēts. Taču pat mazām aspirīna devām var būt nopietnas blakusparādības, piemēram, kuņģa čūlu veidošanās un pat kuņģa asiņošana, kas var izraisīt nāvi. Tāpēc piesardzības nolūkos aspirīnu vajadzētu lietot tad, ja ir aizdomas, ka drīzumā jūs var ķert sirdstrieka, taču lietot to ikdienā drīkst tikai tad, ja to ir norādījis ārsts.

Sarkanvīns palīdz sirdij

Daudzi droši vien ir dzirdējuši par to, ka glāze vīna dienā palīdz sirdij. Šī ideja saistīta ar žurnālā „The Lancet” publicētu pētījumu. Tika noskaidrots, ka, lai gan pastāv savstarpēja saistība starp treknas pārtikas lietošanu un sirds slimībām, šī savstarpējā saistība nekādā veidā neietekmē Franciju, kuras iedzīvotāji patērē treknu pārtiku lielā daudzumā. Šis paradokss vēlāk tika skaidrots ar franču alkohola patēriņu, konkrētāk, ar sarkanvīna patēriņu.

Vēlāk tika atklāts, ka sarkanvīns labvēlīgi ietekmē veselību. Sarkanvīna sastāvā ir vairāki antioksidanti, zināmi kā polifenoli, šīs vielas var novērst bojājumus sirds šūnām. Vīnā ir arī tādas ķīmiskas vielas, kā resveratrols, kurām ir asinis šķidrinoša iedarbība un kuras, gluži kā aspirīns, var palīdzēt novērst sirdstrieku. Turklāt, vīns var palīdzēt samazināt sliktā holesterīna līmeni un paaugstināt labā holesterīna līmeni. Taču, lai šī metode darbotos, dienā nedrīkst lietot vairāk, kā 2 glāzes vīna.

Vienmēr ir jūtama sirdstriekas tuvošanās

Sirdstriekas pazīmes – sāpes krūškurvī, kuras var sniegties līdz žoklim vai rokām, svīšana, elpas trūkums, nelabuma sajūta, vemšana un drebuļi. Šos simptomus parasti pastiprina fiziska slodze un atvieglo atpūta. Šādi simptomi var parādīties pat bez fiziskas slodzes, tad tās kļūdaini tiek uzskatītas par vēdersāpēm, lai gan patiesībā šie simptomi liek nojaust par kādu smagu sirds slimību.

Cilvēku grupai, pie kuras pieder vecāki cilvēki un diabēta slimnieki, sirdstriekas uzbrukums nesākas ar sāpēm krūškurvī, bet gan ar ģībšanu, nogurumu un apgrūtinātu elpošanu. Iemesls šādai reakcijai – diabēta slimniekiem bieži vien ir pasliktinātas maņas. Taču neatkarīgi no tā, ja jūtat diskomfortu krūtīs, it īpaši atpūtas laikā, nekavējoties vajadzētu doties pie ārsta un veikt pārbaudes.

Sirdstrieka ķer tikai vecumdienās


Lai gan sirdstrieka visbiežāk ķer vīriešus, kuri sasnieguši 50 gadu vecumu, process, kas nobloķē artērijas sākas daudz agrāk. Nesenā pētījumā, kas publicēt žurnālā „Atherosclerosis”, tika atklāts, ka atsevišķiem jauniešiem jau 19 gadu vecumā uz artēriju sieniņā veidojas tauksvītras. Tauksvītras liecina par problēmu sākumu, laika gaitā tās pārvēršas par aplikumu, kurš var izraisīt sirdstrieku. Pēc 40 gadu sasniegšanas holesterīna līmeni vislabāk būtu pārbaudīt reizi piecos gados, vai arī biežāk, ja esat diabētiķis, vai arī jums jau ir bijusi sirdstrieka.

Pirmavots: www.askmen.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV