Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

5 mīti par kalorijām

Mārtiņš Atvars, 07.10.2009. 17:59

Lai tava treniņu vai svara zaudēšanas programma būtu maksimāli efektīva, ir svarīgi uzņemt pareizo daudzumu kaloriju. Tieši kaloriju apjoms tavā ēdienā būs tas, kurš kontrolēs svara zudumu vai pieaugumu. Tieši tāpēc ir svarīgi būt par tām informētam.
5 mīti par kalorijām

Diemžēl ir neskaitāmi mīti par kalorijām, uz kuriem cilvēki uzķeras un tādā veidā mazina iespējas sasniegt savu mērķi. Ja būsi informēts par šiem mītiem, būs mazāk par ko raizēties.

Lūk, 5 izplatītākie mīti par kalorijām.

1. mīts

Pastāv produkti ar negatīvu kaloriju apjomu


Viens no izplatītākajiem mītiem – ir tādi pārtikas produkti, kurus sagremojot ķermenis patērē vairāk kaloriju, nekā ir pašos produktos. Pastāv uzskats, ja ēdīsi šo pārtiku, tu zaudēsi vairāk kaloriju, nekā vispār neēdot.

Patiesība: Lai gan pastāv pārtika ar ļoti minimālu kaloriju saturu, līdzko vienādojumā ietver šo produktu šķiedrvielu saturu (kurš nav sagremojami), tiek pierādīts, ka nav pārtikas ar negatīvu kaloriju skaitu.

2. mīts

Ja skaiti uzņemtos ogļhidrātus, vairs nav jāuztraucas par kalorijām

Aizvien vairāk cilvēku lieto zema ogļhidrātu satura pārtiku, lai zaudētu svaru. Daži pat sāk uzskatīt, ja viņi uzmanīs ogļhidrātu apjomu, viņiem nebūs jāuztraucas par kalorijām. Šie cilvēki turpinās mieloties ar pārtiku, kurai ir augsts proteīna un tauku saturs, piemēram, steiku, bekonu, majonēzi un olām, bet paši turpinās ticēt, ka ātri zaudēs svaru. Šo mītu vajag pēc iespējas ātrāk atmaskot.

Patiesība: Ja no savas diētas izslēgsi kādu no galvenajām barojošajām vielām, piemēram, ogļhidrātus, tas parasti samazinās ķermeņa uzņemto kaloriju skaitu. Taču tik un tā ir jāuzmana, cik kaloriju tu uzņem, ja uzņemsi vairāk, nekā spēj patērēt, tās uzkrāsies ķermenī un pārvērtīsies taukos.

3. mīts

Pārtikā ar samazinātu tauku saturu vienmēr ir mazāk kaloriju

Daudziem noteikti būs radies iespaids, ka visos produktos ar pazeminātu tauku saturu, ir arī mazāk kaloriju.

Patiesība: Visbiežāk produkta ražotājs būs kompensējis tauku zudumu ar cukuru, lai produktam nezustu ierastā garša. Tāpēc kaloriju skaits šajos produktos būs tik pat augsts kā oriģinālajā produktā, vai pat augstāks.

4. mīts

Zema ogļhidrātu satura diēta palīdzēs ātrāk sadedzināt kalorijas

Daži cilvēki uzskata, ka zema ogļhidrātu satura diētai piemīt kaut kādas maģiskas īpašības, kuras paātrina vielmaiņu, tādā veidā paātrinot svara zaudēšanu.

Tā kā daudzi cilvēki pamana, ka ar zema ogļhidrātu satura diētām var sasniegt teicamus rezultātu, šis mīts laika gaitā ir ticis iemūžināts.

Patiesība: Iemesls, kāpēc daudzi šo diētu uzskata par tik veiksmīgu, ir lielais ūdens svara zudums diētas sākumā. Ātro svara zudumu pamana visi un uzskata, ka izvēlējušies labāko iespējamo diētu.

Patiesībā vielmaiņa šīs diētas laikā pat nedaudz palēninās, jo ogļhidrātiem ir vislielākā ietekme uz vairogdziedzeri.

5. mīts

Ja pietiekami daudz sportosi, nebūs jāuztraucas par kalorijām

Bieži vien cilvēki, kuriem apnicis vienmēr uztraukties par kalorijām, centīsies to aizstāt ar intensīvāku sportošanu.

Patiesība: Palielinoties slodzei, ķermenis sadedzinās vairāk kaloriju un palīdzēs zaudēt svaru kopumā, taču ir jāatceras, ka ķermenis nespēs paciest neierobežotu slodzes daudzumu. Ar laiku tam kļūs arvien grūtāk atkopties, un ja būsi pārtrenējies, apstāsies arī kaloriju dedzināšana.

Vīriešiem, kuriem ir liela muskuļu masas un ātra vielmaiņa kopumā varētu izdoties šāds paņēmiens, taču kādā brīdī tomēr būs jāsāk ievērot mērenība. Kad pienāks šāds brīdis, tas atkarīgs no katra individuāli.

Kaloriju skaitīšana

Jāteic, ka vīriešiem kaloriju skaitīšana var šķist kā šausmīgs un meitenīgs pienākums. Taču, visticamāk, jau pēc nedēļas varēsi „uz aci” notiek aptuveni cik kaloriju ir pārtikā, ko lieto. Ja visu laiku ēd līdzīgu pārtiku, tavs uzdevums būs vēl vieglāks. Turklāt, neviens nav teicis, ka kalorijām diētā jāsakrīt līdz pēdējam ciparam, ja tavs uzturs neatšķirsies vairāk kā par 100 kalorijām no noteiktā apjoma, nekas slikts nenotiks.

Avots: askmen.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV