Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kā kļūt par optimistu?

Mārtiņš Atvars, 12.10.2009. 17:41

Būt optimistam ir savas priekšrocības. Tas tev palīdzēs uzturēt draudzību un profesionālās attiecības, kā arī uzlabos tavas komunikācijas spējas. Optimismu nevar ietekmēt ekonomika vai jebkurš cits ārējais faktors. Tam būtu jārodas no iekšējās pārliecības – pozitīva reakcija, kas rodas no filozofiskas pieejas sliktām ziņām un sliktai pieredzei. Gluži tāpat kā ar citām prasmēm – paies laiks, līdz izkopsi savu optimismu.
Kā kļūt par optimistu?

Lūk, daži padomi, kuri tev var palīdzēt kļūt par optimistu.

Ierobežo saskarsmi ar pesimismu

Pauls Stenlijs (Paul Stanley) no grupas "KISS" mēdza teikt, ja gribi uzzināt kaut ko briesmīgu un sabojāt omu, ieslēdz ziņas. Ja gribi labi pavadīt laiku – aizej uz "KISS" koncertu. Tici vai nē, bet viņam ir taisnība.

Centies izvairīties no pesimistiskiem cilvēkiem un negatīvas informācijas, ziņas ir pārpildītas ar šādu informāciju. Atklāti sakot, mūsdienās abu iepriekš minēto faktoru mums visapkārt ir atliku likām, un tie tikai nomāc tavu optimismu. Centies samazināt savu saskarsmi ar apkārtējo negatīvismu. Izvēlies sev vienu ziņu avotu, nevis staigā no vienas ziņu lapas uz otru, no raksta uz rakstu. Izvēloties otro variantu biežāk saskarsies ar negatīvām ziņām, kas ar laiku uzkrāsies un tikai vairos pesimismu.

Smaidi biežāk

Varētu šķist, ka šis ir banālākais iespējamais ieteikums, taču smaidīšana tik tiešām vairo optimismu. Ir pat veikti vairāki pētījumu, bet tie ir pārāk subjektīvi, lai būtu zinātniski pamatoti. Kāda no atziņām bija – pat, ja neviens no taviem smaidiem nebūs īsts, ar laiku tas sāks pozitīvi ietekmēt tavu un visu apkārtējo fizioloģiju.

Tici labākajam no iespējamiem iznākumiem


Tas ir pavisam vienkārši, sāc izmantot perspektīvu – glāze ir pa pusei pilna, nevis pustukša. Vienmēr centies ticēt labākajam iespējamam iznākumam, vai arī vismaz pašam ticamākajam. Šādi rīkojoties, tu nesāksi ignorēt realitāti, tas tikai mainīs tavu uztveri. Ir svarīgi pieņemt faktus tādus, kādi tie ir, taču tas neliedz izmantot radošu pieeju. Šāda pieeja reizēm var būt pati piemērotākā metode.

Atbildot izvēlies konstruktīvu pieeju

Tā vietā, lai lauzītu galvu par negatīvajiem aspektiem, pacenties atrast pozitīvos, it īpaši tad, ka ar draugiem apspried viņu personīgo vai profesionālo situāciju. Aizmirsti par gļēvuļa pieeju un „nē” teikšanu, saņemies un dari visu iespējamo mērķa sasniegšanai, nevis gaidi, kad ar tevi notiks kas notikdams. Tāpat arī izturies pret draugiem – ja kāds no viņiem zaudē darbu, tu vari kopā ar viņu slīcināt bēdas, vai arī atgādināt un uzsvērt visas viņa labās īpašības un atgādināt par veiksmes brīžiem, tādā veidā viņus iedvesmojot. Protams, nevajag visu pasniegt kā caur „rozā brillēm”, galvenais ir veicināt pozitīvu domāšanu.

Meklē mākoņa zelta maliņu


Optimisti saprot, ka dzīve vienmēr turpinās. Ir muļķīgi domāt, ka ekonomiskā krīze būs mūžīga. Optimists savu prātu nenodarbina ar pesimistiskām domām, viņi drīzāk apsver, kā panākt uzplaukumu. Viņi no jauna novērtē savus līdzekļus un pieņemtos lēmumus, kā tie var noderēt pašreizējā situācijā un kā tie noderēs uzplaukuma laikos. Piemēram, optimists krīzes laikā varētu secināt, ka 1) naudas aizņemšanās nespēj nodrošināt laimi un 2) krīze varētu būt noderīga mācība jaunajai paaudzei.


Man izdosies kļūt par optimistu


Viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta optimistiem bija kāds izcils ekonomists vārdā Džulians Saimons (Julian Simon). Kamēr citi ekonomisti un apkārtējās vides aizsargātāji gaudās par strauji pieaugošo iedzīvotāju skaitu un pastardienas pareģojumiem, Saimons apgalvoja pretējo. Viņa teorija bija vienkārša – cilvēce attiecīgi rīkosies, un dzīve turpināsies. Par spīti septiņdesmito un astoņdesmito gadu negatīvismam, Saimons nezaudēja savu apņēmību, pēc laika izrādījās, ka viņam bijusi taisnība.

Avots: askmen.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV