Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Četri soļi, kā iegūt pašpārliecību

Mārtiņš Atvars, 14.10.2009. 11:56

Kad cilvēki kādā citā saskata pašpārliecību, tas tikai retumis ir tāpēc, ka šis cilvēks izstarotu pašpārliecību kādā īpašā veidā, piemēram, runājot par sevi kādā noteiktā veidā. Tīksmināšanās tiek uzskatīta par iedomības, nevis pašpārliecības pazīmi. Pašpārliecināts cilvēks neuzskata par nepieciešamu atgādināt par sevi un savām īpašībām bez iemesla. Šāds cilvēks savu pašapziņu drīzāk demonstrēs, pievēršot savu uzmanību citiem, nevis sev.
Četri soļi, kā iegūt pašpārliecību

Palīdzēsim tev radīt šādu iespaidu četros soļos. Šie padomi tika paredzēti noteiktām situācijām, kad tev nepieciešams būt pašpārliecinātam, piemērām, darba intervijā, kad uzstājies ar prezentāciju darbā, vai arī kad vēlies ar kādu iepazīties.

1. solis - Uzposies

Pacenties un ļauj sev izskatīties nedaudz labāk, nevis tikai pieklājīgi. Dari visu nepieciešamo, lai pats būtu pārliecināts, ka izskaties lieliski un piemēroti notikumam – neatstāj vietu pat niecīgākajām šaubām, kas varētu tevi izsist no sliedēm.

Gadījumi, kad tev jāizstaro pašpārliecība, nav labākais brīdis, lai eksperimentētu ar savu izskatu. Šie nav tie gadījumi, kad visi līdzekļi ir labi, lai tikai sasniegtu mērķi. Pašpārliecība pati par sevi nepiesaista uzmanību, taču tā notiktu, ja tu nolemtu eksperimentēt ar savu izskatu. Ja nu kāds tev pajautā „Vai tas ir jauns krekls?” vai „Kur var iegādāties tādas kurpes?”, tu atbildi un domā, ka viņi izteiks arī komplimentus par tavu izskatu, taču tā nenotiek. Pēkšņi tu attopies, domājot, kas vainas tavam izskatam – tieši šāda veida šaubas iedragās tavu pašpārliecību.

Atziņa: Veido savu izskatu tā, lai, izejot no mājām, tev par to vairs nebūtu jāuztraucas un tu varētu pievērst visu uzmanību pašpārliecībai.

2. solis - Savaldi savas rokas

Cik daudzi cilvēki izstaro pašpārliecību, kad nervozē un cenšas nodarbināt savas rokas? Šādas nevajadzīgas uzvedības dēļ pievērsīsi sev tikai nevajadzīgu uzmanību.

Lai izvairītos no šī ieraduma, prātā novelc līniju sev uz torsa un centies rokas turēt zem šīs līnijas. Tai nevajadzētu būt tik zemu, ka tu izskatītos nedabiski. Tās uzdevums ir nepieļaut, ka aiztiec savu seju, knibinies gar kaklasaiti, vai izrādi citas nervozitātes pazīmes.

Pārāk neaizraujies tikai ar roku uzmanīšanu. Šī padoms paredzēts tam, lai tu izskatītos mierīgs un nemākslots, nevis stīvs un kautrs. Ja tev parasti ir problēmas ar nervozēšanu, izmēģini „iedomātās līnijas” vingrinājumu situācijās, kad nav nepieciešama pašpārliecība, piemēram, runājot ar draugiem. Ja tev tāpēc jātur rokas kopā, lai tās savaldītu, dari to – ja vien tas tev neliek justies muļķīgi.

Atziņa: Savaldītas rokas palīdzēs tev izskatīties mierīgam un līdzsvarotam. Tas arī var palīdzēt saglabāt mierīgu toni runājot un izvairīties no stostīšanās.

3. solis - Kam pievērst skatienu?

Acu kontaktu nodibināšana ir lielisks veids, kā izrādīt pašpārliecību, bet citiem tas liek justies neērti. Kad runā ar kādu, izvēlies kādu punktu uz viņu sejas, kam pievērst savu skatienu, tam būtu jābūt tuvu acīm. Tu vēlies radīt iespaidu, ka skaties viņiem tieši acīs, lai gan patiesībā tā nemaz nav. Izvēlētais punkts var būt uzacis vai starp acīm.

Vairīšanās ieskatīties otram acīs un intensīva blenšana radīs negatīvu iespaidu, pirmais galvenokārt liecina par neuzticēšanos, otrais liks sarunas biedram justies nepatīkami. Lai šis paņēmiens iedarbotos, jācenšas braukt pa ceļa vidu un neiekrist nevienā no abiem grāvjiem.

Atziņa: Mūsu acīs nolasāmas mūsu emocijas un nodomi, pat, ja paši to neapzināmies. Mērķis ir iemācīties nodot ar acīm tikai to informāciju, kuru paši vēlamies.

4. solis - Neatkāpies no saviem vārdiem


Līdz ko izsaki kādu paziņojumu, esi gatavs to arī aizstāvēt. Kad esi pabeidzis savu paziņojumu, necenties kaut ko piebilst, labot vai attaisnot apstākļus. Pašapzinīgi cilvēki cenšas savu paziņojumus izklāstīt ar pārliecību. No pašpārliecības līdz stūrgalvībai ir tikai viens solis, tāpēc nevajadzētu arī pārspīlēt, aizstāvot savu viedokli līdz pēdējam elpas vilcienam. Progresīva domāšana arī ir liela vērtība.

Tomēr nekas negrauj cilvēka pašpārliecināto tēlu, kā atkāpšanās no saviem vārdiem, padošanās citu iebildumiem un pieķeršanās savai nepareizajai pārliecībai. Ja vien nevēlies sagraut savu pašpārliecību, pēc runas beigām nesāc runāt lieku, rādīsi iespaidu, ka esi neizlēmīgs.

Atziņa: Pēdējam solim būtu jāiemāca tev būt diskrētam un uzmanīt vārdus, kas nāk pār tavām lūpām.

Avots: askmen.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV