Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Ēst veselīgi un lēti - tas nemaz nav tik grūti

Laura Tite, 15.10.2009. 13:29

Kā konstatēts vienā no nesen veiktiem kompānijas Unilever pētījumiem par uzturu, pēdējo sešu mēnešu laikā gandrīz trešdaļa (30%) iedzīvotāju (Igaunijā, Lietuvā – 22%) ir mainījuši ēšanas paradumus, uzturā lietojot lētāku un zemākas kvalitātes pārtiku. Turklāt 35% respondentu (Lietuvā – 24%, Igaunijā – 26%) norāda, ka ēd mazāk. Pētījums arī parāda, ka 31% respondentu (Lietuvā – 37%, Igaunijā – 28%) uzskata, ka neēd pietiekami daudz veselīgas pārtikas, tādējādi neuzņemot visus nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un citas uzturvielas.

Pētījuma rezultāti skaidri parāda, ka, mainoties ekonomiskajai situācijai Latvijā, mainījušies ir arī cilvēku ēšanas paradumi. Ir manāma pieaugoša tendence, ka cilvēki sākuši arvien biežāk izvēlēties lētāku un līdz ar to zemākas kvalitātes pārtiku. Protams, lētāks produkts ne vienmēr nozīmē – sliktāka kvalitāte, ir daudz produktu, kas cenas ziņā ir lētāki, tomēr tikpat kvalitatīvi.

Svarīgi atcerēties, ka neatkarīgi no tā, vai tiek izvēlēta dārgāka vai lētāka pārtika, galvenais, lai tā satur organisma funkcionēšanai nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas, piemēram, neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6. Minētās taukskābes organismam ir ļoti nepieciešamas, bet cilvēka organisms pats tās nevar izveidot, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu – zivīm, augu eļļām un no tām pagatavotiem produktiem.

Runājot par šo nozīmīgo taukskābju uzņemšanu, Unilever veiktajā pētījumā iezīmējas negatīva tendence – Latvijas iedzīvotāji neuzņem tās pietiekamā daudzumā. Katru dienu treknās zivis (piemēram, lasi, tunci, siļķi) neēd neviens no aptaujātajiem respondentiem, savukārt trešdaļa (34%) iedzīvotāju vispār nelieto pārtikā treknās zivis (25% vīriešu un 38% sieviešu). Pozitīvi ir tas, ka 56% iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā pārtikā lieto zivis, jo zivis ir viens no bagātīgākajiem neaizvietojamo taukskābju avotiem. Zivis uzturā būtu jālieto vienu vai vairākas reizes nedēļā, bet ja tas nav iespējams, tad jāēd citi produkti, kas tikpat bagātīgi satur neaizvietojamās taukskābes – augu eļļas, piemēram, rapšu, saulespuķu, olīvu u.c. eļļas, kā arī produkti, kas pagatavoti no augu eļļām, piemēram, kvalitatīvs margarīns. Noteikti jāparūpējas par  šo taukskābju uzņemšanu, jo īpaši bērniem, jo minētās taukskābes piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanas un attīstības procesā.

Lai arī iedzīvotāji pietiekamā daudzumā neuzņem neaizvietojamās taukskābes, pētījumā iezīmējās arī kāda pozitīva tendence – cilvēki uzturā sākuši vairāk patērēt augļus un dārzeņus. Pēc pētījuma datiem, dārzeņus un augļus katru dienu patērē attiecīgi 58% (63% sieviešu un 49% vīriešu) un 40% (44% sieviešu, 31% vīriešu) respondentu, vismaz reizi nedēļā – attiecīgi 41% un 58%, savukārt tikai 1% iedzīvotāju dārzeņus neēd, bet augļus neuzņem uzturā 2%. Ļoti ceru, ka šī pozitīvā tendence nebūs tikai sezonāla, jo rudenī visvairāk pieejami vietējās izcelsmes augļi un dārzeņi, bet saglabāsies arī ziemas un pavasara mēnešos, kad augļu sniegtie vitamīni ir visvairāk nepieciešami.

Šajā sarežģītajā laikā vēlreiz gribētos atgādināt, ka svarīgi ir domāt ne tikai par produkta cenu, bet arī kvalitāti, lai nodrošinātu sevi, savu ģimeni un bērnus ar tiem nepieciešamajām uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām. Izpētot plašo piedāvājuma klāstu, Jums noteikti izdosies atrast sev labāko produktu par pieņemamāko cenu!
   

Mazie padomi veselīgākam un lētākam uzturam:

Izdomājiet ēdienkarti visai nedēļai, apdomājiet, ko un kā gatavosiet, attiecīgi sastādiet pirkumu listi, kurai stingri pieturieties.

Pievērsiet uzmanību gan cenai, gan produkta sastāvam;

Bieži vien produkts ir lētāks, jo ievietots mazākā iepakojumā, tāpēc salīdziniet arī produktu cenas kilogramā/litrā.

Lietojiet uzturā sezonālos augļus/dārzeņus. Tie būs veselīgāki un cenas ziņā pieejamāki.

Nepērciet ēdienus/produktus, kurus mājas aptākļos viegli varat pagatavot pats.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV