Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Vai baltvīns bojā zobus?

Mārtiņš Atvars, 21.10.2009. 14:13

Regulāra baltvīna lietošana var bojāt zobus par šādu faktu  zina daudzi vīna ražotāji un degustatori, apgalvo eksperti.
Vai baltvīns bojā zobus?

Baltvīnā esošās skābes saēd zobu emalju daudz vairāk nekā sarkanvīns. Tas nav atkarīgs no vīnogu ražas, izcelsmes vai alkohola apjoma, bet gan no skābuma un tā, cik ilgi vīns ir saskarsmē ar zobiem. Šo negatīvo vīna ietekmi varētu novērst siers, jo tā sastāvā ir kalcijs, apgalvo pētnieki.

Vīns uzbrūk tieši zobos esošajam kalcijam. Laboratorijas apstākļos pieauguša cilvēka zobs tika atstāts baltvīnā veselu diennakti. Pēc 24 stundām zoba emalja bija zaudējusi gan kalciju, gan fosforu līdz pat 60 mikrometru dziļumā, zinātnieki apgalvo, ka tas ir nopietns drauds. Visvairāk zobus bojā Rīslinga vīnogu vīni, jo tiem ir zems pH līmenis.

Siekalu spēks


Pat, ja jūs mazgāsiet zobus ik reizi pēc vīna nobaudīšanas, ilggadēja vīna lietošana atstās savus „nospiedumus” uz jūsu zobiem. Turklāt, pārspīlēti bieža zobu mazgāšana visu var padarīt vēl ļaunāku, un beigu beigās jūs iznīcināsiet vairāk emaljas, nekā neko nedarot. Taču eksperti apgalvo: Tradīcija nobaudīt dažāda veida sierus kā desertu vai kopā ar vīnu varētu būt noderīga. Tā kā siera sastāvā ir liels daudzums kalcija, tas palīdzēs mazināt vīna negatīvo ietekmi uz zobiem. Siers dod siekalām vairāk spēka (minerālus), lai apturētu skābju uzbrukumu zobiem. Taču, ja dzerot vīnu mielosieties ar zemenēm vai jauksiet dzirkstošo vīnu kopā ar skābiem augļiem, jūs sagaida pamatīgas nepatikšanas, jo šāda rīcība tikai palielinās kaitējumu zobiem.

Profesors Damjēns Valmslijs (Damien Walmsley) no Lielbritānijas zobārstu biedrības apgalvo: „Mēs labi apzināmies, kādu ļaunumu zobiem var nodarīt skābes saturoša pārtika un dzērieni, esam pārliecinājušies, ka baltvīns nodara lielāku postu, nekā sarkanvīns.”

Iesaka baudīt kopā ar pārtiku

Ja pie maltītes vēlaties iemalkot arī vīnu, netīriet zobus vismaz 30 minūtes pēc tam. Eksperti iesaka vīnu labāk lietot kopā ar pārtiku, nevis vienu pašu, tādā veidā izdalīsies vairāk siekalu, kuras palīdzēs mazināt vīna kaitīgo ietekmi uz zobiem. Pēc vīna lietošanas jāļauj zobu emaljai atpūsties, pirms tīrāt zobus, jo savādāk jūs to nevis spēcināsiet, bet gan vienkārši noberzīsiet nost.

Avots: bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV