Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Aptauja: Daudziem cilvēkiem pasaulē ekonomiskā krīze palīdzējusi mainīt dzīvesveidu

LETA--REUTERS, 30.10.2009. 16:30

Finanšu krīze ne visiem ir drūms liktenis un nolemtība: katrs ceturtais cilvēks priecājas par pasaules ekonomisko lejupslīdi, jo tā ir palīdzējusi apzināties savas prioritātes dzīvē, liecina globālās aptaujas rezultāti.

Tirgus pētījumu firma "Synovate" aptaujāja aptuveni 11 400 cilvēku visā pasaulē un konstatēja, ka vairāk nekā puse pēdējos 12 mēnešos stabili mainījusi savu attieksmi pret naudu.

Tomēr 47% teica, ka gaidot brīdi, kad viņi atkal varēs brīvi tērēt savus līdzekļus.

"Globālās lejupslīdes psiholoģija mainījusi daudzu cilvēku darbošanās veidu," teikts "Synovate" izpilddirektores Taivānā Dženijas Čanas paziņojumā.

"Pašreizējās globālās lejupslīdes dēļ viņi pieņem dzīvi mainošus lēmumus un atliek gan kāzas, ģimenes pieaugumu un dzīvesvietas maiņu, gan augstākās izglītības iegūšanu pat krīzes relatīvi neskartajā Taivānā," sacīja Čana.

Viena ceturtdaļa respondentu, lielākoties Malaizijā, priecājās par ekonomisko krīzi, jo tā esot palīdzējusi viņiem saprast, kas dzīvē ir tiešām svarīgs.

Gandrīz 60% teica, ka viņi centīšoties stingri ierobežot tēriņus, lai tie neatgrieztos tādā pašā līmenī kā pirms lejupslīdes, bet vairāk nekā divas trešdaļas ir vairāk ieinteresētas palielināt ietaupījumus, nevis samazināt parādus.

"Kredītu krīze bija jūtama, un tā ir nostiprinājusi malaiziešu ģimenes vērtības, palīdzot viņiem novērtēt to, kas viņiem ir, nevis pastāvīgi censties iegūt kaut ko vairāk," teica "Synovate" izpilddirektors Malaizijā Stīvs Mērfijs.

Vairākums respondentu - pāri par 80% - uzskatīja, ka viņu paaudze ir atbildīga jaunās paaudzes priekšā, lai valsts tai paliktu labākā stāvoklī, pat ja tas prasa dramatiski mainīt dzīvesveidu.

Aptauja liecina, ka katrs piektais respondents pēdējos sešos mēnešos bija atlicis braucienu uz ārzemēm, 6% bija atlikuši ģimenes pieaugumu un vēl 5% atlikuši pat ķirurģisku operāciju, kamēr stāvoklis neuzlabosies.

Laikā, kad ASV vēl aizvien mēģina atgūties pēc kredītu krīzes, "Synovate" pārstāve ASV Klēra Pīrsone-Breivermena teica, ka salīdzinājumā ar citām valstīm amerikāņiem bija jāpieņem visgrūtākie lēmumi attiecībā uz naudu.

"Ņemot vērā lielo bezdarbu ASV, tie amerikāņi, kuri zaudējuši vienu vai vairākus ienākumu avotus ģimenē, katru dienu pieņem ļoti grūtus lēmumus (..), kurus rēķinus apmaksāt, kurus neapmaksāt," viņa teica.

Firmas "Aegis Group" tirgus pētījumu kompānija "Synovate" augustā aptaujāja 11 400 cilvēku 16 valstīs - Austrālijā, Brazīlijā, Kanādā, Dānijā, Francijā, Honkongā, Indijā, Malaizijā, Jaunzēlandē, Krievijā, Serbijā, DĀR, Spānijā, Taivānā, Lielbritānijā un ASV.

Ar detalizētāku pārskatu par aptauju var iepazīties interneta vietnē "www.synovate.com".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV